16 June 2014

Tuomariulinaa cosplayskenessäni, MIKÄ YLLÄTYS!

Jos tämän takia nyt jää hääkengät ostamatta tai kukat tilaamatta, niin voi jumpe. Mutta kun iski tarve oksetaa taas jotain tekstiä ulos niin menköön.

Takuuvarmasti kuin säät kylmenevät juhannukseksi, saatiin tähänkin conivuoteen ulinaa cosplaykisojen tuomareista ja siitä miten he 

a) palkitsevat aina kavereitaan
b) eivät oikeasti ole ammattitaitoisia
c) ovat kaikissa kilpailuissa aina ne samat

Tämä ei ehkä ole aivan yhtä loppuunkaluttu aihe kuin cosplay ja ulkonäkö, mutta melkein. Toisaalta tämä on myös aihe, joka varmaan jokaisen uuden harrastajaikäryhmän pitää  käsitellä, kritisoida, kommentoida ja luultavasti päätyä aina sitten niihin samoihin päätelmiin kuin kaikki aikaisemmat harrastajat. Melkein tekisi mieli väittää, että en ole itse muuten kirjoittanut pelkästään tuomareista tai tuomaroinnista koskaan, joten menköön nyt. 

(jaadi jaadi nämä vaan omia mielipiteitäni, ei voi oikeasti yleistää koskemaan Aina ja Kaikkia tilanteita tai kisoja)

Miten cosplaykisojen tuomarit valitaan ja keitä tuomarit ovat?

Jokainen cosplayvastaava valitsee cosplaytuomarinsa parhaaksi näkemällään tavalla, mitään yleispäteviä ohjeita tai vaatimuksia ei ole. Perstuntumalla kaikki vastaavat pyrkivät siihen, että tuomaristossa olisi erilaisilla taidoilla varustettuja pitkän linjan pukuilijoita, mutta toisaalta mukana voi vaikka olla pukuompelija, joka ei varsinaisesti harrasta cosplayta tai teatterin asiantuntija, joka ei itse cossaa. Olen itse tuomaristoa valitessani pitänyt aina pääpainon kuitenkin harrastajissa.

Suurin osa tuomareista pyydetään mukaan. Kun itse esimerkiksi valitsen EuroCosplay karsinnan tuomaristoa Desuconiin, pyydän yleensä muutamaa aikaisempien vuosien edustajaa sekä muuten pitkän linjan tuomarikokemuksen omaavaa pukuilijaa, joilla on jo aikaisempaa tuomarointikokemusta. Cosplayvastaaville jää aika hyvä näppituntuma siitä, ketkä ovat tuomareina hyviä, reiluja ja fiksuja myös kisaajia kohtaan, eikä huonoja tuomareita todellakaan tapahtumissa nähdä montaa kertaa. 

Ei tarvitse mennä kovin monen vuoden taakse, kun cosplaytuomareina oli etupäässä tapahtumien kunniavieraita (jotka eivät välttämättä tienneet cosplaysta mitään) tai sponsoreita (jotka myöskään eivät tiedä cosplaysta mitään ja tuppaavat valitsemaan suosikkihahmojaan voittajiksi). Nykyinen systeemi, että tuomarit ovat oikeasti harrastajia, jotka ymmärtävät miten pukuja tehdään, on jättiharppaus parempaan suuntaan. 

Mutkun aina samat tuomarit!

Jos käytän mennyttä Desuconia esimerkkinä, oli kolmen kisan tuomaristossa yhteensä viisi tuomaria, jotka eivät aikaisemmin ole tuomaroineet Desuconissa. Muutamana aikaisempana vuotena olen laittanut julkisen haun, jolloin kuka tahansa voi ilmaista kiinnostuksensa päästä cosplaytuomaroimaan, tällä kertaa poimin tuomarit pääosin stalkkauslistaltani sellaisista ihmisitä, joilla tiesin olevan taito tehdä upeita pukuja, omaa kisakokemusta sekä varmasti uusia näkökantoja tuomarointiin. Ensi vuonna todennäköisesti laitan taas julkisen haun, koska mielelläni otan uusia ihmisiä testaamaan tuomarointia ja kokeilemaan, onko se se oma juttu. 

Jos cosplaykisatuomarointi kiinnostaa, niin varmin tapa päästä tuomaroimaan on ottaa suoraan yhteyttä conin cosplayvastaavaan ja esitellä itsensä, asiansa ja sen miksi olisi hyvä cosplaytuomari (millaiseen kisaan).

Kaikki harrastajat kun eivät ole hyviä cosplaytuomareita, kaikki eivät tuomaroinnista nauti tai tahdo sitä tehdä. Ihan samalla tavalla kaikki eivät tahdo kisailla. Ja se on ihan okei. 

(Tämä oikeastaan oma vastaukseni nyt kaikkien huulilla olevaan "Minne kaikki cosplaykisaajat ovat kadonneet?" kysymykseen: Kaikkia ei se kisaaminen kiinnosta, ei se haittaa, ei tarvitsekaan! Suomen cosplayharrastus pysyy oikein mainiona ilman, että jokaisessa conissa on cosplaykisaa tai jokaisessa kisassa 30 osallistujaa! Ehkä kirjoitan tästä vielä lisää kun rykäisen tekstintynkää Desuconista) 

Itse en esimerkiksi pari vuotta sitten pitänyt itseäni erityisen hyvänä tuomarina, mutta olen hiljalleen tietoisesti harjaannuttanut tuomarisilmiäni ja nykyään tykkään tuomaroida. Tänä vuonna olen tuomaroinut Yukiconissa ja Mimiconissa, ja mieluusti otan vastaan kritiikin kummasta hyvänsä kilpailusta. Ja jokaisen "kaverit voitti" syytöksen kanssa, ottaen huomioon, että pitkästä aikaa kisassa palkittiin aika paljon tyyppejä, jotka eivät olleet minulle edes tuttuja ;)

Kisaajia on Suomessa vähän, hyviä ja halukkaita tuomareita vielä vähemmän. Tuomarointikokemusta saa vaan daaaa tuomaroimalla, joten näkisin päinvastoin olevan etua kisaajille, että käytössä on samoja tuomareita, eikä jokaiseen kisaan heitetä kokemattomia tuomareita hoitamaan hommaa.

Mutkun kaverit voittaa aina

Jo pelkästään minun kuuden harrastusvuoteni aikana tästä on väännetty kättä ainakin neljä kertaa. Kun tuomaristossa on ihmisiä, jotka tuntevat kisaajat. Että ei voi olla reilu kisa ja aina näyttää ne kaverit vaan voittavan. 

Noh, faktahan on se että kaikki aktiivisemmin Suomen cosplayskenessä pyörivät ihmiset tuntevat toisensa tavalla tai toisella. Mitä pidempään olet harrastanut, sitä todennäköisemmin tunnet kaikki pidemmän aikaa harrastaneetkin ja jos teet juttuja skenessä, oli se sitten blogin kirjoittaminen, tuomarointi, kisaaminen, coneissa muuten vaikuttaminen, niin sinut tunnetaan. Ilmeisesti osalle tämän "kaverin" määritelmäksi kyllä riittää se, että tuomari ja kisaaja ovat facebookkavereita tai heidät on nähty kertaalleen yhdessä kaljalla. 

Oli kaveruus sitten minkä tasoista tahansa, lähtökohtaisesti se ei vaikuta tuomarointiin. Tuomarit tuomaroivat puolueettomasti ja tarvittaessa myös jääväävät itsensä jos kokevat, että eivät pysty johonkin kisaajaan puolueettomasti suhtautumaan. Tätäkin on siis tehty, tuomarit osaavat kyllä suhtautua itseensäkin kriittisesti.

Tai oikeastaan minun tekisi mieli sanoa, että kaveruus voi korkeintaan vaikuttaa kisaajan kannalta negatiivisesti, eli jos olet seurannut vierestä miten kisaajakaveri kiroilee pukunsa kanssa vaikka siellä facebookissa, niin luultavammin osaat kiinnittää huomiota juuri niihin puvun huonompiin kohtiin. Ja koska tätä kaveriulinaa tulee aina, ei kukaan tuomari Suomessa kehtaisi valita kaveriaan sijoittuneiden joukkoon ilman, että sille oikeasti olisi perusteita. Koska sen jälkeen ei todennäköisesti tuomaroisi enää missään. 

Ainoita tuomaroinnin osa-alueita, joissa tuttuus voi oikeastaan vaikuttaa (kumpaan tahansa suuntaan) on ne karsintakilpailut, joissa arvioidaan myös edustavuutta ja sitä, olisiko kisaaja hyvä edustaja Suomelle. Tästäkin syystä ECC-karsinnan jokainen kisaaja saa esitellä itsensä jo ilmoittautumisvaiheessa kirjallisesti ja tuomaristo tutustuu kisaajien teksteihin ennen tuomarointia, mutta toki siitä julkista blogia pitävästä tai samassa conissa työskentelevästä tutusta osaa helpommin sanoa, millainen tyyppi on kyseessä ja millainen edustaja hän olisi. Toisaalta myös siis siihen suuntaan, että tietää miten kovasti tuttu stressaa, miten helposti jättää puvun tekemättä tai miten ujo on vieraassa seurassa, eli mikään automaattinen plussa se tuttuus ei missään nimessä ole.

Yleensä ratkaisuksi tähän tuomareiden ja kisaajien läheisyyteen tarjotaan tuomareiden tuomista ulkomailta. Tässä lähinnä ongelmana on tietysti raha, eli harvassa on sellaiset conit joilla on varaa (tai halua. Desucon käyttää rahansa japanilaisten kunniavieraiden tuomiseen, ei cosplaytuomareiden) tuoda ulkomaisia tuomareita. Itse ehdottomasti kannatan ulkomaisten vahvistusten käyttämistä aina kuin vain mahdollista, mutta on ihan turha kuvitella, että se ratkaisisi asiaa kokonaan. Ja tavallaan se on myös ongelman kiertämistä, tärkeämpää olisi varmaan tehdä tuomaroinnista vielä läpinäkyvämpää ja varmistaa, ettei tämmöistä harhakuvitelmaa kavereiden pärjäämisestä tulisi. (plus ihan kuin ulkomaalaisten cossaajien tuttuja ei myös voisi olla kisassa mukana)

Mitä cosplaytuomarilta vaaditaan?

Ulisijat Kritisoijat tuntuvat usein vaativan, että esityskisojen tuomareilla pitäisi olla vähintään teatterikorkeakoulun paperit taskussaan ja pukukisaan pitäisi päästä tuomaroimaan vain vaatetusalalta koulutuksensa saaneita henkilöitä. 

Höpö höpö. 

Tuomareilta vaaditaan oikeastaan vain jonkinasteista tietämystä siitä, miten cosplayasuja tehdään sekä kykyä puolueettomasta arvioimaan pukuja ja esityksiä. Tästä varmasti voidaan käydä pitkällisiä keskusteluja, että miten cosplayharrastajan ja harrastamattoman ihmisen tuomarointi eroaa toisistaan. (Ja minä niin haluan tehdä tästä vielä jokus kokeen!). Itse olen aina mieluummin kanssaharrastajien kuin esimerkiksi pukuompelijoiden tuomaroitavana, koska cosplaypuvut eivät kuitenkaan ole perinteisiä ommeltuja vaatteita. Samoin cosplayesitykset eivät ole teatteriesityksiä, vaikka niissä paljon samoja elementtejä onkin. Periaatteessahan kuka tahansa voi arvioida cosplayasua tai -esitystä, mutta pääsääntöisesti harrastajien mielipidettä arvostetaan enemmän kuin puskista tulevaa ei-cossaajien huuteloa.

Cosplaytuomareiden ei tarvitse olla itse mestareita kaikessa. En itse ole ompelemisessa erityisen taitava, mutta näen kyllä vetääkö jokin sauma vai ei. Ei tarvitse olla proppimestari, että näkee onko propin pinta hiottu siliäksi vai onko se ihan kuprulla. Toisaalta taas erityistietämys jostain alasta antaa mahdollisuuden nähdä asioita tarkemmin ja kiinnittää huomiota sellaisiin yksityiskohtiin tai työskentelytapoihin, joita muuten ei huomaisi.

Mutkun tuomariston suosikkihahmot voittaa aina?

Ei, cosplaytuomareiden suosikkihahmot eivät voita, yleensä päinvastoin kun niiden suosikkihahmojan designista on itse niin selvillä, että kaikki virheet suorastaan pomppaavat silmille. Hei nyt muuten muistin, olen kirjoittanut tuomareista sittenkin aikaisemminkin! Tuomareiden julkistamisesta voit lukea täältä.

Samalla tavalla myöskään tuomariston suosikkisarjat eivät voita. Toki tämä riippuu tuomareista, mutta pääsääntöisesti kaikki tuomarit tekevät etukäteistyötä ennen conia tutustuen kisaajien sarjoihin ja hahmoihin. (paitsi hall tuomarit koska noh, sarjoja ei voi tietää etukäteen) (Tämän takia tuomareille toimitetaan hahmolistat etukäteen) Tällöin tuomareilla on käsitys muistakin kuin vaan siitä omasta suosikkisarjastaan tai puvustaan. Tämän takia itse pyrin ottamaan tuomaristoon mukaan tuomareita, jotka esimerkiksi katsovat animea aika paljon, ettei ihan kymmentä sarjaa tarvitse maratoonata ennen conia. Toisaalta taas hyvä cosplayesitys aukeaa myös sarjaa tuntemattomallekin.

Loppuuko ulina koskaan?

Kyynisesti tekisi mieli sanoa, että ei. Jokainen cosplayikäpolvi käy tämän saman keskustelun läpi ja jokainen aikaisempi ikäpolvi pudistelee päätään että eikö tästä jo keskusteltu. Edellisestä ulinasta taitaa muuten ollakin jo hetki, ellei sitten jopa jo kaksi vuotta, kun oma ECC-karsintavoittoni oli aivain selvästi kaveripeliä eikä mitään muuta.

Sinällään tämä ulina on tarpeellista, koska se pakottaa aina välillä miettimään cosplaytuomaroinnin toimintatapoja ja avaamaan niitä myös uudelleen. Eli sinällään en näe tarpeellisena kritiikin hiljentämistä, sen sijaan varmasti jotain keksitään millä se ei perusteettomasti aina leimahtaisi liekkeihin jokaisen cosplaykisan jälkeen. 

Avoimuus ja läpinäkyvyys myös tuomaroinnissa on varmasti yksi tapa viedä asiaa eteenpäin. Suuri osa cosplaykisoista jo julkaisee tuomaristonsa (etukäteen) ja se varmasti lisää yleisön tietoisuutta siitä, ketkä tuomareina ovat ja myös millä meriiteillä. Kisojen jälkeinen ulina tuntuu hyvin harvoin tulevan itse kisaajilta. Kisaajat saavat tuomariston perustelut niitä halutessaan ja tuntevat tulleensa kohdelluksia ihan reilusti. Tätä avoimuutta ei mielestäni voi tai tarvitse ulottaa kaiken kansan nähtäväksi, eli että tuomaroitiperustelut kirjattaisiin vaikka kaikkien kisaajien osalta näkyville kehuineen ja haukkuineen. 

Esimerkiksi EuroCosplay -karsinnassa tuomaristolla on käytössään pisteytystaulukko, mutta siihen turvaudutaan vain mikäli tuomarointi on erityisen tiukkaa. Toisiko pistemäärien julkaiseminen yhtään sen enempää avoimuutta hommaan, epäilen vahvasti. Yleisesti ottaen kisoissa top kolmosesta julkaistaan parin lauseen mittaiset perustelut, joissa tuodaan esille pukujen/esitysten hyviä puolia. En halua nähdä sellaista kisaskeneä, että kirjattaisiin myös ne huonot puolet tai ruodittaisiin yksityiskohtaisesti eroja muihin sijoittuneisiin. 

Niin ja tosiaan taas muistutus siitä, että cosplaykisan tulokset ovat vain juuri siinä cosplaykisassa juuri sen tuomariston päätöksiä. Tätä olen koittanut toitottaa jokaisessa cosplaykisaamista koskevassa päivityksessäni. Jokainen cosplayvastaava tekee mieleisensä kisat myös sääntöjen ja tuomarointien suhteen ja jokainen tuomaristo tekee päätöksensä juuri sen kisan kisaajista niistä lähtökohdista, joita juuri sillä tuomaristolla on. Mitään ultimaattista tuomarointiperustelistaa, jota jokaisessa conissa käytettäisiin tai jonka perustella kisaajat esimerkiksi eri kisoista voitaisiin pisteyttää toisiinsa, ei ole. On ihan normaalia ja okei, että kaikki eivät ole tuomariston päätösten kanssa samaa mieltä, erityisesti jo pukuja katsellaan vain sieltä pääsalin kahdenneltakymmeneltä riviltä tuomareiden lähietäisyyden sijaan. Jos muuten olette vailla tekemistä ettekä ole lukeneet parin vuoden takaista kisapäivitystäni, niin lukekaa, siellä on tuomarointijuttuja kisaajanäkökulmasta.


Ilona olet väärässä!

Ei ole mahdollista, olen aina oikeassa kaikessa mitä blogiini kirjoitan, paitsi jos unohdin  jotain oleellista. Kerro toki lisää, kommenttiboksi on olemassa juuri sitä varten :)

Erityisen mielelläni kuulisin, miten teidän lukijoiden mielestä cosplaytuomarointi voitaisiin parantaa tai onko se edes tarpeellista. Eikä tämä pyörä ole jo keksittyä ja puhuttu läpi niin monta kertaa, että jatkossa vaan linkkaillaan kaikki vanhat aniki-ketjut, coniblogikommentit ja ölinäcosplayn ölinä niille, joilla on aiheesta kritiikkiä? 

Ja toki kisaajille tässä heitän myös palloa. Jos ikinä koet, että sinua on tuomaroinnissa kohdeltu epäreilusti, niin vuosien jälkeen aiheesta huutelu ei ihan kauhesti auta, sen sijaan heti conin jälkeen cosplayvastaavalle asian ilmaiseminen voi saada asioita aikaankin.


Ilona

Summary: Me ranting about stuff. Once more. (with feeling)

3 comments:

 1. Asiaa Ilona!
  Mietin ite tässä eräs päivä ihan samoja juttuja. Ite en ole tuomaroidessa ikinä suosinut ketään minkään takia, minua kiinnostaa vain esitystekninen puoli ja puvun valmistustekniikat + kokonaislopputulos.
  Kavereista tosiaan tietää vain tuon edellämainitsemasi some-valituksen, joka on lähinnä negatiivista arvioinnin kannalta. Ossoot kyllä muru käydä läpi aiheen juurta jaksain :)

  Elä nyt jätä hääkenkiä tämän takia ostamata, soita mieluummin ja rageta kaasoille ja vaikka minulle ;)

  ReplyDelete
 2. Tässä parin vuoden aikana olen vakuuttunut siitä, että tämä ulina johtuu aika pitkälti siitä, että yleisö EI NÄE niitä asuja läheltä. Muistan itse kritisoineeni EC-voittajaa muutaman vuoden takaa ja ihmettelin, mitä tuomareiden päässä oli liikkunut. Kunnes noin puolituntia myöhemmin näin asun läheltä ja tajusin, MIKSI kilpailija oli voittanut.

  Yleisöstä ei näe niitä kaikkia asun hienoja yksityiskohtia ja osia, mitä tuomarit pääsee näkemään. Olisi älyttömän hienoa, jos kamerat voisivat käydä asun läpi (niin kuin joissain kisoissa onkin ollut) ja yleisökin näkisi, mistä asu oikeasti koostuu.

  Tästä syystä olen itsekin joskus tunteikkaana päästänyt suustani, että aina tuomareiden kaverit voittaa! Ja hetken kuluttua häpeän sanojani ja mietin, miksi päästin sellaista suustani...

  Tosi asia on myös se, että aina ei voi olla samaa mieltä tuomareiden kanssa. Mutta tämähän on juuri sitä mitä sanoit eli voittajat ovat sen kisan tuomareiden valintoja ja voi olla, että joku muu olisi katsonut ja arvioinut jotain toisin. Tai ei, joskus taso on vaan niin selkeää.

  Jotkut eivät jaksa kuunnella tuomareiden perusteluja sille, miksi asu sijoittui mutta joitain se kiinnostaa. Ja tavallaan on tylsä kuunnella joka kisasta toiseen, että jälki oli siistiä ja yksityiskohdat hienoja. No, niinhän se on, mutta miksi juuri tämä asu nousi ylitse muiden? Eihän sitä voi alkaa dissata muiden asuja, mutta jotenkin yleisössä haluaisi kuulla, että mikä se oli, mikä teki asusta juuri niin hienon, että se sijoittui.

  Mutta apua, pitkä kommentti, toivottavasti joku koki ajatukseni edes jotenkin järkevinä.

  ReplyDelete
 3. Omasta mielestäni cosplaytuomarointi on tällä hetkellä juuri sopiva. Ainakin itse olen sitä mieltä, että jos jokin kisaaja on saanut jonkinlaisen sijan missä tahansa cossikisassa on hänellä jotakin tietämystä pukujen/proppien tekemisestä. Näin ollen kyseiset kilpailijat sopivat hyvin tulevaisuuden tuomareiksi (mikäli haluavat). Toki on hyvä myös tuttuja tuomareita kierrättää. Sanotaanko, että noin vuoden sisällä olen nähnyt uusia kilpailija kasvoja tapahtumien lavalla ja huomaan heti, että kehitystä on tullut suomen cosplay harrastajien parissa, näin ollen myös tuomaristolla on entistä vaikempaa ja haasteellista valita ne oikeat voittajat.
  Yhden kerran elämässäni (tapahtui taannoin) olin kisassa, jolloin tunsin että tuomaristossa olevat henkilöt (nimet jäävätköön mainitsematta) eivät halunneet minun sijoittuneen kisassa. Saatoin olla ehkä liian itsekeskeinen ja iloinen pukuni tuotoksesta, mutta silti tiesin että ainakin 1 henkilölla tuomaristossa ei ollut minkälaista titteliä missään kisassa eikä ollut aikaisemmin tuomaroinut. Tämä sai jotenkin itselleni niin pahan maun suuhun ja samalla myös pahanmielen, että päätin jättää kisaamisen pois hetkellisesti.
  Toivun kyllä tästä, mutta oli pakko tuoda tällee esille tämä ikävin kokemukseni.

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.