30 August 2010

"Ope, mikset ikinä pukeudu hassusti kouluun?"

Viime päivitykseen liittyen, käykäähän kirjaamassa mietteitänne anikin puolelle siitä, tarvitaanko Suomen cosplayharrastajille uutta nettiyhteisöä ja jos kyllä, niin minkälaista. Minä vaan itkeskelen keskustelun vaikeutta täällä omassa nurkassani, ihana HootHoot tekee asialle jotakin.


Huh huh. Kolmas viikko töitä olisi tälle syksylle käynnistymässä ja ei voi kyllä kun nauraa ja itkeä samaan aikaan. Jos jollekulle vielä oli epäselvää missä vietän päiväni, niin opetan historiaa, uskontoa ja yhteiskuntaoppia yläkouluikäisille (13-15-vuotiaille) ihanuuksille, jotka kyllä pitävät huolen siitä, että jokainen työpäivä on erilainen. Koitan olla tekemättä tästä turhautuneen opettajan avautumisblogia, mutta kun minulta jatkuvasti kysellään miten oppilaat suhtautuvat cosplayta harrastavaan opettajaan, niin voin kai mie siitä muutaman sanasen sanoa.


Opetushommissa ainakin huomaa, miten jotkut alakulttuurit, joiden luulisi olevan itsensäänselviä nuorille, eivät aina sitä ole. Jotkut luokat näyttävät vain kysymysmerkeiltä, jos käytän semmoisia sanoja kuin ”cosplay” tai ”larppaaminen”. Toisaalta niitä yksittäisiä japani-intoilijoita tuntuu olevan kyllä suurimmassa osassa luokkia, toisissa kovempiäänisiä ja näkyvämpiä kuin toisissa. Cosplay- ja japanikaapista tulin ulos ihan vahingossa keväällä, kun lähdin töihin keltaisessa paidassa jossa on chocobon kuva. Oli kuulemma täysin epänormaalia, että opettaja voi edes tietää mikä chocobo on, saati sitten pelata itse Final fantasyjä. FFXn Shivan kuvan käyttäminen uskonnon tunnilla osoittamassa, mitä hindujumalan nimestä osalle oppilaista varmasti tulee mieleen, aiheutti vitsillä heitetyn ”tuota sun ope pitäisi cossata” –kommentin. Niin, voitte kuvitella oppilaiden ilmeen kun sanoin että wanha juttu, tehty jo.

Jokaisen ikävän työpäivän pelastuspaita


Alkujärkytyksestä selvittyään oppilaat ovat olleen ihan hyvillään siitä, että niiden hissan tunneilla voi toisinaan jutella animesta ja osa oppilaista on jo keksinyt, että kääntämällä puheen Final fantasyihin saa miun tuntisuunnitelmat hyvin tehokkaasti sekaisin. Toisaalta kai se on aina luonnollista, että nuoren opettajan kanssa on helpompi jutella tai olettaa, että opettaja tajuaa edes vähän populaarikulttuurista. Tai ainakin minun on vaikea kuvitella kaikkia meidänkin koulun opettajia keskustelemassa tällä hetkellä telkkarissa pyörivien vampyyrisarjojen eroista ja paremmuusjärjestyksestä oppilaiden kanssa. Mutta kyllä, koitan mie keritä jossain välissä opettaa jotain oikeaa asiaakin. Välillä. Cosplayta tuntemattomille oppilaille ja opettajille en ole sitä kovin tarkkaan alkanut esittelemään, mistä saattaa johtua ne lukuisat ”ope mikset sä ikinä pukeudu nalle puhiks kouluun?” –kysymykset. Opettajakollegoille piti pari kertaa selittää, miksi minulla on parinkymmenen peruukin varasto, jonka sisältöä tarjosin keväällä näytelmää varten lainaan.


Tässä voisi puhua pitkästikin siitä, miten opettajan hommissa joutuu tekemään työtä koko persoonallaan ja missä menee se raja kuinka paljon oppilaille pitäisi tai kannattaisi itsestään kertoa. Vaikka cosplay harrastuksena onkin hyvin erilainen kuin nyt vaikka suunnistus tai lukeminen, ei se minulle ole mitään hävettävää, jota en myöntäisi kysyttäessä. Jos minulta kysytään harrastuksista niin cosplay ja larppaus nyt vaan sattuu olemaan ne kaksi ensimmäisenä mieleen tulevaa. Minusta on kiva, että oppilaat näkevät minut kokonaisena ihmisenä, eivät pelkkänä opettajana, vaikka toki raja senkin suhteen on johonkin vedettävä. En voisi kuvitella viettäväni töiden ulkopuolella aikaa oppilaideni kanssa ainakaan vakituisesti, satunnaiset conitapaamiset ovat ainakin tähän mennessä olleet kaikessa hämmentävyydessään jopa melko piristäviä. Osittain kyllä sen takia, että miulla on sattunut olemaan jotain suhteellisen säädyllistä vaatetta päällä. Mutta esimerkiksi paikallisen animeseuran iltamiin osallistuminen juuri tällä hetkellä ei innosta osittain sen takia, että oppilaiden kanssa kaveeraaminen ei innosta. Miulla on maailman parhaita oppilaita, mutta niiden pitää pysyä oppilaina, ei muuttua kavereiksi. Cosplaykisojen takahuoneessa on kyllä monesti tullut huomattua, että se kymmenenkään vuoden ikäero ei tarkoita etteikö jutut voisi olla pelottavastikin ihan samalla tasolla. Vaikka en mie omasta mielestäni ole henkisestikään enää Ilona 15v.


Ja ei, tähän mennessä kukaan oppilaista ei ole kommentoinut tätä blogia tai miun cosplayasujakaan koulussa. En tiedä ovatko pikku-stalkkerini vaan niin uusavuttomia netin käyttäjiä vai lyökö nuo Priss-kuvat luun kurkkuun niin totaalisesti, että kukaan ei kehtaa sanoa yhtään mitään. Tällä viikolla viimeksi kuuntelin, miten muutamat muut opettajat pohtivat, etteivät uskalla laittaa mitään kuvia itsestään edes facebookiin, ettei niitä vaan sitten väärinkäytetä. Niin. Sukupolvien välinen kuilu tai jotain.


Kaikkea tätä olen joutunut tässä taas pohdiskelemaan osittain uusien oppilaiden, osittain Chibiconin takia. Pari päivitystä sitten puolileikilläni puhuinkin siitä, miten kiva olisi kisata tuntemattomana nimimerkin takana ja hetken aikaa harkitsin sitä vaihtoehtoa ihan tosissani. Onneksi töiden alku palautti minut todellisuuteen, minua pari tuntia viikossa tuijottavat oppilaat tunnistavat minut kyllä peruukista tai meikistä huolimatta eikä siinä paljon salanimet auta. Puhumattakaan siitä, että Ilona nimimerkkinä ei Chibissä toimisi kovin hyvin, kun cosplayvastaavana on Se Ensimmäinen Ilona, jolle pahoittelin jo kesällä tahatonta identiteettivarkautta. Että jos jollekulle on vielä epäselvää niin Ilona on vaan miun toinen nimi ja bloginkirjoitus-alias. Ja miut erottaa takuuvarmasti tästä Ensimmäisestä Ilonasta sillä, että minä en osaa tanssia.


Vaikka ajatus napapaitaisena Lanina lavalla pyörimisestä samojen ihmisten nähden, joille seuraavana maanantaina taas pitäisi asiallisesti opettaa historiaa, vaatikin vähän psyykkausta, alan olla jo aika sinut asian kanssa. Jos harrastaisin kilpatanssia niin heiluisin myöskin hyvin vähissä vaatteissa ja ihan yhtä hyvin niitä oppilaita voisi silloinkin olla katsomossa. Tai jos näyttelisin tai voimistelisin. Tai tämän kokoisessa kaupungissa harrastaisin ylipäätänsä mitään


Blogin pitämistä pohdiskellessani jätin kirjoittamatta suuresta syyllisyydentunteesta, joka iskee kun ei päivitä riittävän usein tai ei saa hoidettua niitä asioita, mitä on mennyt blogissa suunnittelemaan. Arvatkaa onko Lanin kankaista ostettu vielä yksiäkään? Kahdesti olen jopa käynyt Eurokankaassa mutta molemmilla kerroilla on iskenyt semmoinen kuvotus kankaita kohtaan, että on pitänyt kipittää äkkiä karkuun. Refekuvia olen kyllä haalinut (kiitos ja ylistys youtuben hq-videoille, screenshoteista saa oikeasti ihan hyviä kuvia ainakin niin pikselipelistä kuin FFIX) ja jotain luonnoksia piirrustellut, mutta muuten homma on aika jäissä. Syksyn alku on koulussa ihan uskomatonta kaaosta, joten viikolla ei varmasti ole aikaa eikä energiaa tehdä mitään kovin tuottoisaa töiden jälkeen, ja viikonloppuja laskeskellessa se Chibi on jo melkein nurkan takana. Minulle siis tulee varmasti taas kiire. Miten tässä taas kävi näin, kysyn vaan! Lupaan ja vannon oikeasti ostavani ne kankaat tällä viikolla, yleensä jo pelkkä kankaiden hypistely lisää motivaatiota puvun tekemiseen huomattavasti. Ja puolivalmiiksi jo ikuisuus sitten kirjoitetun päivityksenkin lupaan ainakin melkein varmasti julkaista huomenna, ettei vaan elokuusta tule tämän blogin ekaa kuukautta, jossa on alle 4 päivitystä. Jokin roti tässä hommassa pitää olla, vaikka kuinka kiireinen muka olenkin.Ilona

4 comments:

 1. On oikeasti vallan muikeaa lukea toisen opetusalan ihmisen mietteitä cosplaysta, vaikka itse olenkin vielä opiskeluvaiheessa. Opetusharjoitteluissa on kumminkin tullut pariin kertaan vastaan oppilaita, joiden kanssa on tullut yhteiset intressit esille (suurin hämmennys oppilaista on ollut esim. mechoista puhuttaessa että on "tosi outoa et opettaja tietää mistä me puhutaan!"), ja conit ovat nousseet keskusteluissa esille. Välillä sitä miettii, minkä verran oppilaiden kanssa tahtoo jakaa, ettei mene sen kaveruusrajan yli, jonka toisella puolella mielellään pysyn itsekin. Eipä sillä, harrastus tämä on siinä missä muukin, mitä tässä turhia piilottelemaan jos kysytään - luulen, että usein oppilaat ovat niitä ymmärtäväisempiä kuin esim. jotkut opettajakollegat. :D
  Oppilaat ovat useimmiten oikein mahtavaa porukkaa, mutta siinä vaiheessa, kun cosplaykisan takahuoneessa kuulisi itselleen suunnattun "hei opettaja":n, saattaisin pelätä hieman. :D

  ReplyDelete
 2. Yhdyn tähän keskusteluun itsekin pedagogisen alan edustajana. Vaikka itsekin vasta opiskelen alaa, on minulla kenttäkokemusta opettajana työskentelystä useamman vuoden ajalta. Japaniharrastukseni nousee silloin tällöin esiin töissä, ja yleensä poikii oppilaideni keskuudessa positiivisia reaktioita. Pojat luonnollisesti reagoivat lähes poikkeuksetta "Höh, miten ope voi tosta tietää tai tykätä" kun taas tytöt ovat usein vain ilahtuneena ottamassa minua joukkonsa edustajaksi. En cossaa kovin paljoa ajan- ja taidonpuutteen vuoksi, mutta olen näyttänyt piirustuksiani usein töissä kuvistunneilla, ja monet vanhat oppilaani muistelevat niitä yhä ihaillen kun minut tapaavat. Harrastuksista puhuminen ei jää vain animangaan, vaan käytän muitakin animaatio- tai sarjakuvateoksia avukseni opetuksessa jos mahdollista. Opettaessani 6-luokalle renessanssiajasta otin heti puheeksi Turtlesit heidän nimiensä vuoksi, ja juttelimme sarjasta hyvän tovin. Ystäväni taas sai päiväkodissa työskennellessään kummia katseita lapsilta, kun osasi nimetä kaikki Prätkähiiret.

  Minusta on hienoa olla hyvissä, läheisissäkin väleissä oppilaideni kanssa, mutta yritän vetää rajaa aina silloin kun koen sille tarvetta. Olen itse opettajapariskunnan lapsi, joten olen aina tiennyt, että Opettajatkin Ovat Ihmisiä. Puhun avoimesti harrastuksistani jos siihen tarjoutuu tilaisuus, mutta pidän vapaa-aikani töistä sopivasti erillään. Olen kuitenkin iloinen siitä, että olen pitänyt usein Rammstein-bändipaitojani ylläni töissä, eikä niistä ole tullut vielä sanomista - tuskin kukaan on niitä edes tunnistanut. :9

  ~Afurekon Cilla

  ReplyDelete
 3. Jotenkin arvasin että kirjoitat tänne jossain vaiheessa tämänkaltaisen tekstin. Olen seurannut blogiasi kyllä jo pidemmän aikaa, aina siitä asti kun löysin tämän cosplay.comin kautta tutkiskeltuani hieman "Ilona-open" cosplay-historiaa.

  Itse olen yrittänyt tunneillasi välttää animesta/mangasta/cosplaysta puhumista, sillä olen samaa mieltä kanssasi siitä, ettei työtä ja koulua pidä sekoittaa toisiinsa. Toisinaan kuitenkin (kuten olet varmaan huomannut esim. tänään), olen kysäissyt cosplay-suunnitelmistasi. Pyrin kuitenkin senkin tekemään ohimennen, enkä kesken oppitunnin, sillä tiedän, kuinka hankalaa on saada pölisevä yli 20 oppilaan luokka rauhoittumaan. Tiedän myös, että kommentit esimerkiksi cosplaysta tietämättömiltä ikäisiltäni ovat mitä ovat (kokemusta on. Yleisin taitaa olla tuo kuinka saat silmäsi niin isoiksi ja että miksen pukeudu Homer Simpsoniksi). Yritän myös hillitä ystäviäni, jotka tosin heti kuultuaan (valitettavasti minulta) harrastuksestasi, ryntäsivät kyselemään asiasta.

  Miksi minä sitten nyt vasta kommentoin tai kommentoin ylipäätänsä ja luen opettajani blogia? Koska blogisi sisältää asiallista tekstiä cosplaysta ja muusta asiaan liittyvästä. Luen tätä blogia aivan samalla tavalla, kuin muidenkin alaa harrastavien ihmisten blogeja sen enempää miettimättä opettajuuttasi. Kommentoimaan heräsin tämän kirjoituksen kautta. Ei, en ole avuton netinkäyttäjä tai mitään muutakaan. Olen vain välttänyt asian ottamista puheeksi ja teen niin luultavasti jatkossakin. Ja otan osaa luokkalaisteni takia. Mistä he olivat saaneet päähänsä lähteä etsimään sinua ircistä? o.o

  Sitten aiheeseen kuulumatonta: Tuosta äänestyksestä. Toivoisin, että ottaisit enemmän kantaa cosplayn suuriin kysymysmerkkeihin, eikä vain cosplayn, vaan myös koko anime-/manga-kulttuurin ajankohtaisiin kysymyksiin. Erityisesti haluaisin tietää mitä mieltä olet massasarjoista/massacosplaysta ja elitismistä. Myös nuo pohdiskelevammat jutut olisivat jees, sillä usein ikäisiltäni ei löydy sarjoista, coneista tai cosplaysta mitään sen erikoisempia mielipiteitä, eikä heidän kanssaan synny mitään erikoisempaa keskustelua sarjoista tai mistään muustakaan, paria tapausta lukuunottamatta. Yleensä se menee ainoastaan sellaiseksi hahmojen ja varsinkin paritusten hypettämiseksi, vaikka itse haluaisi fanityttöilyn sijaan vakavaa spekulointia asiasta.

  Jaa-a, vai että Lanina tulossa Chibiconiin. Piti oikein tänne tulla tarkistelemaan, kun ei sitten koululla voinut kertoa kun kysyin. >:|

  Oho, tulipa paljon tekstiä. Päättelen tämän tähän, mutta toivon että jatkat samalla linjalla; oppilaita ei kavereiksi, mutta tuo peitenimi ei onnistuisi. Pelottaa vieläkin ajatus siitä, että tunnistimme sinut Quinana silloin Bakaconissa, vaikkei kasvojasi edes näkynyt.

  Tuo chocobo oli kyllä mahtava :D

  ReplyDelete
 4. trinode: Tähän päivään mennessä olen jo kahdesti ollut samassa kisassa oman (entisen) oppilaan kanssa. Se on hiukan hämmentävää.

  chilichibi: Manailen varmaan kerran viikossa omia piirustustaitojen puutteita, niistä olisi nimittäin jatkuvasti hyötyä muuallakin kuin kuviksessa :3

  okirou: Tietenkään en voi kommentoida pukukyselyjä koulussa kun näin saan enemmän lukijoita, kun komennan oppilaat tänne lukemaan :D Quinan alta minun tunnistaminen oli oikeasti hiukan pelottavaa :D Ja tämä taisi paljastaa sen että opettaja voi myös irkata: http://ircquotes.fi/?136824 Kantaaottavia tekstejä tulossa heti, kun vapaa-aika ei mene ommellessa tai vaikeita kokeita suunnitellessa ;)

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.