29 November 2012

DesuTalks: Cosplayaajat eivät ole animeharrastajia ja miksi coneissa edes on cosplayta?

Vaikka lupasin, että en kirjoittaisi DesuTalksin puheohjelmastani tänne blogin puolelle, niin pyörrän vähän lupauksiani! Tässä tekstissä vien juttua vielä vähän puheenvuoroani pidemmälle, koska herätin ainakin itsessäni oikeasti ajatuksia. Tai ainakin paljon kysymyksiä.

Talksin teemana oli tällä kertaa erilaiset animen harrastajat ja minä koetin luoda katsausta cosplayn ja animen toisiinsa liittymiseen tai liittymättömyyteen. Videot tulivat nettiin nyt niin nopeasti, että huh huh, joten pääsette kuuntelemaan kuulemma leppoisaa ääntäni heti. Suosittelen ehkä tuon katsomista ennen tekstin lukemista, tai ainakin ennen kuin savu korvista nousten kirjoitatte mitään kommentteja. 

Mukana myös skandaalinkäryinen cosplayasuista seksiasuja kommentti! Katso video!


(huh huh, pystyin kuulkaas itsekin katsomaan tuon! Yleensä cosplayesitykset pystyy just ja just katsomaan, puheohjelmia ei ollenkaan, mikähän miuta vaivaa kun nyt tuota pystyi katsomaan ilman suunnatonta ahdistusta)

Oikeastaan voin hypätä ihan suoraan loppupäätelmääni, koska pohjustus cosplayn historiasta ja kehittymisestä Suomessa on varmaan blogin lukijoille suurelta osin ihan tuttua juttua. Lähinnä kommentoin pelihahmojen suurta määrää ja ihan viimeisen parin vuoden kehitystä siitä, että uudet sarjat näkyvät Suomessa entistä nopeammin ja että cosplayaajilla on tarve olla ensimmäisenä tekemässä pukuja, vähintään ensimmäisenä Suomessa. Kuulemma jotain huomiohuorakortteja heittelin pöytään, mutta tein sen kai niin luontevasti, etten edes itse huomannut ;) Yleisestikin ainakin tämä videomuoto syö kaikki mahdolliset sarkastiset äänensävyt, en oikeasti ehkä ollut ihan jokaisessa kohdassa täysin tosissani. Ehkä.


Mutta pääpointtinahan oli vastaaminen kysymykseen, ovatko cosplayaajat animeharrastajia. Ja vastasin että eivät ole. Cosplay on kehittymässä entistä enemmän omaksi, itsenäiseksi harrastastuksekseen. Anime ja manga pysyvät varmasti yhtenä lähdealueena, mutta eivät ole sen erityisemmässä asemassa kuin vaikka länsimainen viihde. Suomessa animea ja cosplayta sitoo toisiinsa lähinnä keinotekoisesti se tosiseikka, että ainoa paikka oman komeronsa lisäksi cosplayta harrastaa, ovat conit, jotka edelleen ovat kytköksissä nimenomaan japanilaiseen kulttuuriin, vaikka suurin osa onkin jo varsin kaukana varsinaisesta animen harrastamisesta. Cosplayaajilla on myös tarve esittää ja selittää olevansa enemmän animenharrastajia kuin ovatkaan, koska kukapa tahtoisi tulla luokitelluksi siksi conin hengaajaernuksi, jota ei conin aihepiiri oikeastaan edes kiinnosta. 

 

Empiirinen mutulinjatutkimukseni mukaan cosplayaajista hyvin harva oikeasti oikeasti katsoo animea yhtään sen enempää kuin satunnaisen sarjan silloin tällöin, ja silloinkin lähinnä löytääkseen uusia hahmoja cosplayattavaksi. Eli tällöin animen katsominen palvelee cosplayta harrastuksena sen sijaan, että cosplay olisi yksi keino osoittaa animeharrastamistaan. Tässä ei toki ole mitään väärää ja luennon yhtenä pointtina olikin, että cosplayaajat voivat ihan rehellisesti olla ennen muuta cosplayaajia ja heittää harteiltaan sen syyllisyyden taakan, kun eivät seuraa animea aktiivisesti. Toki tässä päästään yleisemmällä tasolla sen pohtimiseen, kuka oikeastaan on animen harrastaja ja miten se muka sitten määritellään. Ja toki voitte olla molempia, sekä animeharrastaja että cosplayaaja, ja nämä kaksi harrastusta voivat linkittyä toisiinsa hyvinkin monimutkaisesti.


Oikeastaanhan suuren osan tästä olin sanonut jo viime Frostbiten ohjelmassani, jossa esittelin menneen vuoden sarjoja cosplayaajan näkökulmasta ja pähkäilin hahmovalintoja. Mutta nyt sain ehkä sanottua sen vielä tiivistetymmin. Kun nimenomaan conit edelleen liittävät cosplayta animeen, jäin tietysti miettimään sitä, miten cosplayn ja conien suhde tulee muuttumaan jatkossa. Kun conit profiloituvat entistä selkeämmin, kulkeeko ”pakollinen” cosplaykisa esimerkiksi kaikkien conien mukana? Yamacon on esimerkki uudesta conista, jossa cosplaykilpailu jätettiin kokonaan pois. Mikä on cosplayn paikka esimerkiksi Suomen animeimmassa ja muussa ohjelmassa juuri animea painottavassa Desuconissa? MIKSI cosplay on muka pakollinen osa kaikkia coneja edelleen?

Sinällään jännän sopivaan saumaan sattui toissapäivänen twitterkeskustelu siitä, miksi Desuconissa ECC-osallistujien lähdemaat rajataan vain aasilaisiin, eikä sallita kaikkia lähteitä. Heti alkuun pitää sanoa, että ensi kesän kisasääntöjähän ei ole lyöty lukkoon, voipi olla että ne pysyvät ennallaan, voipi olla että muutan niitä johonkin suuntaan. Perusteluna tälle aikaisemmalle rajaukselle, joka siis poikkeaa ECC:n finaalin kaikki lähteet sallivista säännöistä, on juurikin se, että Desucon pyrkii keskittymään animeen. Kun kaikki muu ohjelma priorisoi animea, on tahdottu, että cosplayn puolella sama linja myös näkyy. Toki tässä sitten kaiken aasilaisen viihteen salliminen menee hiukan hutiin, mutta toisaalta kyllä puheohjelmaakin on ollut esimerkiksi peleistä, sitä vaan on suhteessa vähemmän kuin animeohjelmaa. (Ja voinhan tehdä rajauksen, että ensi kesänä sallitaan vain anime- ja mangahahmot. ;) )

ECC kannustaa osallistujamaita tekemään karsinnoista omannäköisiään, eli juurikin lähdemaarajaukset, esitysajan pituudet yms saa jokainen karsinta päättää itse. Miun mielestäni Desun linjaus on ollut aivan perusteltu, MUTTA ongelma on enemmänkin siinä, että Suomessa ei ole toista ECC-karsintaa, joka sitten vaikka sallisi ne länsimaiset puvut. Jokaisella maallahan olisi mahdollisuus lähettää kisaan kaksi edustajaa, mutta mikään muu coni Suomessa ei ole lähtenyt mukaan. Eli ymmärrän kyllä, miksi joku voi kokea tämän nykyisen systeemin epäreiluksi.

Samoin CosplayGaalan jälkeen heräsi taas keskustelua cosplaykisojen erilaisista kategorioista, että olisi aloittelijoiden ja kokeneiden tilalla mahdollisesti kolmiportainen jaottelu, joka mahdollistaisi MESTARI-tason cosplayaajien kisaamisen keskenään (palaan tähän vielä joskus, TAI linkkaan sen anikin keskustelun vuodelta 2006(?) jonka perustelut pätee vielä edelleenkin).

Ja nyt olen tulossa ehkä siihen pointtiini, joka on lähinnä kasa kysymyksiä. Minä olen ennen muuta cosplayaaja. Katson kuitenkin myös animea ja kävisin coneissa kuuntelemassa animeohjelmia vaikka siellä ei olisi mitään cosplayta. Osa minusta tahtoisi tehdä Desuconiin mahtavimman upeaa cosplaykisaa, tarjota ECC-kisaajille mahdollisuuden valita hahmonsa mistä vaan ja ottaa toiselle päivälle vaikka sitten jotain muuta kisaa, jossa voisi testata erilaisia kategorioita. Ja sitten taas rakastan Desuconia osittain juuri sen takia, että se pyrkii selkeään profiloitumiseen, ja tahtoisin pitää sen linja myös cosplayn puolella.

Eli huomaan pähkäileväni pienessä päässäni mikä cosplayn paikka coneissa, niin Desuconissa kuin kaikissa muissakin, yleensä edes on. Ja miksi se on sellainen? MIKSI Desuconissa esimerkiksi pitäisi tehdä cosplaykilpailu länsimaisille hahmoillekin, kun kaikessa muussa painotus on animessa? Cosplaykisat ovat edelleen conien suosituinta ohjelmaa, mitä se kertoo conikävijöistä ”oikeina” animeharrastajina? Eihän cosplayn pitäisi olla conin oleellisin asia? Vai pitäisikö? Pitääkö koko muun conin taipua cosplayn mukaan? Jos conin ideana, teemana, kantavana voimana on jokin muu kuin cosplay, miksi conin pitäisi pyöriä cosplayn ympärillä? Miksi conissa ylipäätänsä PITÄÄ olla cosplayta?

Sanoin luennollanikin, että odottelen edelleen puhtaasti cosplayhin painottuvaa conia. Koko viikonlopun tapahtumaa, jossa olisi erilaisia kisoja, luentoja, työpajoja. Rehellisesti ja puhtaasti pelkästään cosplayta. Tai vaihtoehtoisesti MCM Expoon teemallisesti verrattavaa conia, jossa olisi sulassa sovussa kaikki fandomit, ja myös niiden cosplayt. Yleiselle Nörtticonille, jossa voisi burgeroida ja cosplayta niin Star Warsista, Sherlockista kuin Chuunibyousta luulisi olevan tilausta. Kuin myös puhtaalle cosplaytapahtumalle. Tekijöiden löytyminen onkin sitten jo toinen juttu.

Nörtticonia odotellessa pähkäilen näitä elämän suuria kysymyksiä ja katson paljon animua. Jos teillä on vielä Chuuniböö seuraamatta, niin katsokaa sitä tai saatte kauhasta päähänne.

Ilona

Translation: Oh it was so hard to try to express myself even in Finnish, not gonna try to do it in English :D I'm just wondering the connection between anime and cosplay and cosplay's place in conventions. Lots of questions, not so many answers :D

5 comments:

 1. Minä vetoaisin ainakin siihen, (jos nyt lähdetään siihen antianimunörtticossaajat -oletukseen), että coneilla, joilla on halukkuus järjestää kisa, ei oikeastaan välttämättä ole _varaa_ rajata kisaajiaan täysin brändinsä mukaan. Suomessa on paljon cossaajia, yli puolet pienempi ryhmä kisaajia, joista taas pienempi juustoviipale on oikeasti hyviä pukuilijoita, jotka kehtaa lähettää maailmalle. Muutenkin jos tällä hetkellä on ihan normaalia, että lähes puolet osallistujista peruu osallistumisensa kisasta, saattaisi kisojen tulevaisuus olla melko epävarma. Minä en ainakaan löydä animesta ja magasta yhtään niin paljon pukuiltavia hahmoja kuin muusta mediasta jo luonteiden ja hahmodesigneiden ja ruumiinrakenteidenensa(!) puolesta.

  Ja nyt on ihan pakko nimenomaan cossajana ja vähemmän animeharrastajan sanoa, että avaamalla sinun nykyisellä näkyvyydellä ja kuuluvuudellasi tällaisen keskustelun hypit jään päällä, jonka paksuutta on vaikea arvata. Saattaisi olla ihan hauska ajatusleikki karsia kaikki cossaajat pois tapahtumista, koska miksi me nyt niitä tarvittiinkaan? Muistutuksena: Uskon, että tämä vaikuttaisi conien kävijämääriin aika mukavasti, koska cosplay on loppujen lopuksi vetonaula vakavimmasta päästä. Luulen, että monet ainakin harventaisivat coneissa käymistään, jos cosplayn painotusta ohjelmassa vähennettäisiin.

  Tämä ajatusleikkihän ei missään nimessä ole absoluuttinen. Mikäli esimerkiksi cosplaykisat poistettaisiin, ihmiset varmasti EIVÄT lakkaisi cossaamasta. Mutta ehkä osa kunnianhimosta karisisi ja kuten aiemmin sanottu, coneissa tiivistä ramppaamista harvennettaisiin?

  Miksi tappaa mm. paras harrastus edes ajatusleikillä?

  Ehkä näitä esittämiäsi kysymyksiä paljon olennaisempaa olisi miettiä MIKÄ conien ihmismassoja mahtaa yhdistää. Oikiasti. Siinä on syvällinen puheenaihe. Anime- ja mangaskenestä erotettuna olisin asteen haikeampi cossaaja.

  Ihan vähän vain kärjistelin. Ihan vähän vain.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Miksi tappaa mm. paras harrastus edes ajatusleikillä?

   Tätähän en oikeastaan tekstilläni hakenut, vaan lähinnä kuuluttelen cosplayharrastajia miettimään cosplayn paikkaa harrastajakentässä ja mihin suuntaan sitä ehkä kannattaisi lähteä kehittämään. Kun itse olen sekä cosplayaaja että kisajärjestäjä että tapahtumajärjestäjä, näkisin että miulla on varsin hyvä mahdollisuudet avata keskustelua ilman, että mikään osapuoli kokee olonsa kauhean uhatuksi, koska en tietenkään tahdo sahata omaa oksaani.

   En myöskään ole sanomassa, että KAIKKI cosplaykisat tulisi poistaa, vaan miettiä millaisia kisoja, millaisilla rajauksilla mihinkin coniin järjestetään. Nykyisillä conimäärillä jokaisessa conissa oleva kisa hajauttaa kisaajia ja aiheuttaa osaltaa myös kisaajapulaa, ihan loogisesti vähemmän kisoja vuodessa tarkoittaisi enemmän kisaajia niissä harvemmissa kisoissa. Edustustehtäväkisat ovat sitten vähän oma lukunsa. Cosplaykisojen vähentäminen taas ei varmasti vaikuttaisi mitenkään cosplayn määrään coneissä ja toisaalta jos cosplaykilpailu on conissa _ainoastaan_ keräämässä kävijöitä, joita conin mikään muu osa-alue ei kiinnosta...

   Niin, tässä ollaan taas noiden aikaisempien pohdintojeni äärellä, mikä cosplayn paikka coneissa on? En ole sanomassa, että sillä ei olisi mitään paikkaa, ehkä nyt olisi vaan sopiva kohta pohtia mihin suuntaan voitaisiin lähteä kehittymään.

   Delete
 2. Tosi hienoa, että olet pohtinut tätä aihetta. Itse kun olen huomannut päivä päivältä olevani yhä vähemmän animesta tai mangasta kiinnostunut, vaikka cosplay edelleen onkin kivaa. Ei sarjamäärä ole tosin huomattavasti vähentynyt, minä en vain yhtään tiedä mitä nykyään tapahtuu kun katselen mieluummin vanhoja sarjoja joihin en ole aikaisemmin päässyt käsiksi. :-DDDDD

  Aiheesta ECC-karsinta nyt tuppaan aina kommentoimaan nimenomaan laajentamisen puolesta ihan niistä syistä mitä itsekin luettelit ja Pumpkin mainitsi. Itse kokisin kisaajamäärän ainakin kasvavan ja luultavasti lavalla nähtäisiin muitakin kuin vain samoja tuttuja naamoja tekemässä pukuja, joista on tiedetty jo aikoja sitten. Koska Desuconissakin tarpoo paljon ihan uskomattomia länsimaisia pukuja, jotka eivät voi vain näyttäytyä lavalla, koska säännöt niin sanovat.

  Kaikkihan olisi tottakai paljon helpompaa ja paremmin, jos joku toinen tapahtuma ryhtyisi myös ECChen mukaan. Isoimmat tapahtumat vain kun ovat ottaneet kumpikin jo isot kisat hoitaakseen, vieläpä harmittavan takaperoisesti siihen nähden että Tracon sponssaa kisaa, missä sallitaan vaain japanilaiset lähteet ja Desucon kisaa missä sallitaan elokuvat, televisio, sarjakuvat idästä ja lännestä. Teemat ovat menneet harmittavasti päittäin.

  Itse ehkä kehottaisin miettimään asiaa siltä kantilta, että jos cosplay ei ole yhtä animeharrastuksen kanssa, voiko Desuconin cosplayosuuksia pitää osana tapahtuman teemaa, vai menevätkö ne samanlaiseen "muu" kategoriaan kuin karaoke, taidekuja, FFFight tai Visual Quest? Varsin näkyviä ja kuuluvia osia tapahtumaa, eivätkä näistä kolmesta mitkään ole tietääkseni joutuneet rajoittamaan tarjontaansa täysin japanilaiseen.

  Puhumattakaan siitä, että kisan aikana kenties eniten näkyvä ja eritoten kuuluva osa, juontaja, on ollut kerran jo länsimaisella puvulla lavalla. Eikä japanilaisuuteen taipuva teema tietääkseni siitä ole koskaan hirveästi kärsinyt.

  Ei Desuconin minusta pitäisi pelätä teemansa ja imagonsa kärsivän hirveästi jos perus 10 anime tai pelipuvun lisäksi lavalla olisi ehkä se kaksi Disney-hahmoa. Tai ainakin asiaa voisi testata ja katsoa mitä tapahtuu! Ainahan seuraava cosplayvastaava tai sinä itse voit taas kiertää päätöksen jos se osoittautuu huonoksi valinnaksi! : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanhat sarjat! Liputan kovasti niidenkin puolesta, hitto että on edelleen pitkä lista "klassikko" sarjoja joita ei vaan ole tullut tähän mennessä katsottua, joiden kimppuun pitäisi käydä.

   Tosiaan onneksi yksi Desuconin pääperiaatteita on myös uudistuminen ja erilaisten juttujen kokeileminen. Joten eiköhän jonkinlaiset muutoksen tuulet vielä tule puhaltamaan!

   Ja kiitos kommentista, omia aivoja aina selkeyttää lukea muidenkin mietteitä :D

   Delete
 3. Se on jännä miten aina alkaa ulina, jos sanoo, ettei joku animea katsomaton (tai vain silloin tällöin katsova) henkilö ole animeharrastaja.

  Ikäänkuin animeharrastaja olisi näiden ulisijoiden mielestä jotenkin korkeampi elämänmuoto kuin cosplayharrastaja...

  Cossaajat voidaan sinällään heittää helvettiin tapahtumista jos tahtoa on. Jälleen kerran kyse on pelkästä kohdeyleisörajauksesta. Mitä pienempi yleisö, sitä pienemmät tilat sille riittää. Ja nimenomaan cossaajat ovat tässä suhteessa hankalia, koska cossaajien kunnollinen huomiointi vaatii pukuhuonetiloja, peilejä, kuumaliimapyssyjä ja muuta "ensiaputarvetta" conin puolesta. Toisin sanoen cossaaja vaatii huomattavasti enemmän kuin vain sen tilan missä kävellä.

  En kuitenkaan usko, että mikään coni tuohon ryhtyy, koska värikkäät animelapset (TM) kuitenkin tuovat iloa ja eloa tapahtumaan ja tekevät siitä houkuttelevamman myös muille kävijöille. Ei ole yksinkertaisesti minkäänlaista halua pyrkiä rajoittamaan cossaamista.

  Ihmiset harvoin tulevat tapahtumaan vain yhden asian vuoksi. Hauska esimerkki on nimenomaan Desuconin ja DesuTalksin ero. Desuconin kärkenä on kovatasoinen puheohjelma. Lähes poikkeuksetta salit ovat täynnä, joten voi sanoa, että se puheohjelmaa kiinnostaa ihmisiä.

  Mutta puheohjelmaa tarjoaa myös DesuTalks. Siellä puheohjelmat ovat vielä kovempia kuin Desuconissa. Se ei kuitenkaan vedä edes Gloriaa täyteen!

  Enkä usko, että takavuosien "pukukoodi" siihen erityisesti vaikutti - paitsi siten, että ihmiset haluavat tapahtumilta sitä KOKONAISUUTTA. DesuTalksissa on käytännössä _vain_ puheohjelma, eikä siellä ole voinut bongailla asuja suosikkisarjoistaan tai dokidokia aiheuttavia cossaajapoitsuja.

  Harva tulee coniin _pelkästään_ ohjelman takia tai cosplayn takia. Syyt tulla coniin ovat hyvin monimutkainen kokonaisuus, jossa vaikuttavat niin conin puheohjelmat kuin muut ohjelmatkin, sosiaaliset syyt ja mahdollisuudet tavata kavereita jne.

  Toisin sanoen: Suurin osa skenestä tuntuu haluavan tapahtumilta kokonaisuutta, joissa on SEKÄ asiaohjelmaa ja osallistuvaa ohjelmaa ETTÄ cosplayta. Vaikka ei itse cossaisi, cossaajat tekevät tapahtumasta kiinnostavamman kaikille.

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.