17 August 2010

Tissit ja muita blogimiittimietteitä

Viime lauantaina Helsinkiin kokoontui sekalainen seurakunta Suomen animubloggaajia selkääntaputtelumiitin merkeissä. Cosplayavautujia edustivat allekirjoittanut ja Iris, jonka seurassa miitti venähtikin yhdentoista tunnin mittaiseksi ja maailmaa parannettiin aamuyön tunneille asti. Kuopio-Helsinki välin reissaaminen miitin takia olisi saattanut muuten vähän jopa vaatia harkitsemista, mutta kun viikonloppu sattui olemaan kesälomani viimeinen ja helsinkiläistynyt kaverini tarjosi seuraansa ja yöpaikkaa, niin pitihän sitä varmistaa, että omat työt alkaa sopivan väsyneenä maanantaina. Tarkoituksena oli tietysti kipittää kaikissa niissä kaupoissa, jotka Kuopiosta puuttuvat ja kerätä askartelukaupoista kaikkea tosi tarpeellista, mutta loppujen lopuksi en tietenkään kerinnyt yhteenkään kauppaan koko reissulla.

Aivopähkinä, tunnista animubloggaajat takavinkkelistä. Hommaa helpottanee ne noin yhdeksän "hei olin miitissä" -päivitystä, jotka on luvassa :D


Otsikko ei ole kuin hivenen harhaanjohtava, koska suurin osa näistä blogin pitämiseen liittyvistä hajatelmista on pyörinyt miun mielessä jo pidemmän aikaa ennen miittiä, nytpähän saan vaan hyvän syyn kirjoittaa niistä. Tisseistä sitten tuolla vähän alempana.


Tämä blogihan näki päivänvalon helmikuussa Cosplaygaalan jälkeisissä tunnelmissa. Samaan syssyyn suomalaisia cosplayblogeja syntyi kuin ”sieniä sateella” koko kevään ajan, ja onpa muutamia vielä senkin jälkeen. Tietääkseni lähes kaikki alkuvuonna syntyneet blogit ovat vielä hengissäkin, vaikka osan päivitystahti onkin verkkaisempaa.


Itse rakastan lukea muiden puvuista mahdollisimman yksityiskohtaisia asioita ja päästä muutenkin kurkkaamaan pukuilijoiden elämään niiden posekuvien taakse, joten hurraan mielessäni jokaiselle uudelle blogille. Suomalaisia cosplayblogeja ei ole mitenkään niin älytöntä määrää, etteikö niitä kaikkia saisi seurattua ilman sen suurempia ponnisteluja, jos vähänkin viettää aikaansa luonnostaan tietokoneen ääressä. Tosin myönnän kyllä ensimmäisenä, että ihan kaikkia en aina jaksa seurata yhtä antaumuksella ja monta kertaa pitää vähän aikaa miettiä kenenkä blogia olenkaan lukemassa, jos pitää useamman blogin päivitykset lukea kerralla. Itsekin kirjoittaessa monta kertaa mietin, kuinka paljon kutakin asiaa pitää taustoittaa, että lukijoista suurin osa sen ymmärtäisi, kun satunnaisen bloginseuraajan ei voi olettaa muistavan jotain kuukausia sitten päivityksessä mainittua asiaa. Onneksi tosin on google, joten jätän esimerkiksi hyvällä mielellä kertomatta mistä lähteestä Quistis on peräisin, kun jokaisen hahmon kohdalla sarjan toistaminen miljoonaan kertaan tuntuu niin tyhmältä. Toisaalta taas lukijana olen monesti pihalla kuin lumiukko itselleni tuntemattomampien sarjojen tai hahmon nimien keskellä muissa blogeissa.


Tänä vuonna syntyneistä cosplayblogeista suurin osa keskittyy bloginpitäjän omien pukujen puimiseen. Kerrotaan miten ne edistyy, mitä suunnitellaan seuraavaksi, kirjoitetaan coniraportteja ja esitellään kuvia. Tämän lisäksi blogeissa kuitenkin sivutaan tai oikein keskitytäänkin cosplaymaailman kuumiin puheenaiheisiin, kirjoittaja kertoo mielipidettään paljastavasta cosplaysta tai cosplaykilpailuista tai esityksistä tai vaikka massacosplaysta . Mikä on siis aivan loistavaa, perusteltuja ja hyvin kirjoitettuja juttuja itselleen läheisistä aiheista lukee mielellään, mutta monesti olen miettinyt pienessä päässäni, ovatko blogit paras mahdollinen keskusteluareena skenen kehityksen kannalta. Kyllä, kaikista blogeista löytyy se kommenttiboksi ja jos riittävän raflaavasti kirjoittaa niin kyllä sinne ne bloggaajakolleegat jotain varmasti vastaavatkin, mutta ainakin omakohtaisen kokemukseni mukaan kynnys kommentointiin on kuitenkin aika suuri. Ja voisin veikata, että jollekulle ei-blogittavalla-cosplayaajalle kynnys keskusteluun osallistumiseen on vielä suurempi. Itselleni tuli pienoisena yllätyksenä, että suurin osa tuohon kertokee-mittee-miun-pittäis-kirjottaa –kyselyyn vastanneista kaipaisi minultakin pohdiskelevampia ja kantaa ottavampia tekstejä. Siis kysyntää niille on, mutta tarjoaako blogin kommenttiboksi paikan kunnon keskustelulle? Ei minun mielestäni. Onko sille kunnon keskustelulle paikkaa?


Tähän tietysti voitaisiin vastata suoraan että on. Aniki.fi:stä kun löytyy ihan oma cosplaynurkkaus, jei! Foorumilla on oikeasti ihan loistaviakin keskusteluja ja hyviä pointteja, mutta jostain syystä tuntuu siltä, että monet bloggaajat esimerkiksi mieluummin kirjoittavat aiheista omiin blogeihinsa. Mikä on täysin ymmärrettävää, kyllä minäkin mieluummin kirjoitan juttuni tänne, jossa lukijat tuskin eksyvät niitä vahingossa lukemaan, kuin pakotan jonkun erehdyksessä anikia selailevan tympääntymään juttuihini. Ja tällä kaikella en siis suinkaan koita väittää, että kaikki blogien kantaaottavammat tekstit pitäisi kirjoittaa mieluummin Anikiin, mietin vaan ääneen, että kuinkahan Suomen cosplayihmisten ideat kunnolla saataisiin samaan paikkaan ja keskustelua aikaan. Niitä ideoita ja mielipiteitä kun varmasti löytyy.


Kun itse aloitin pitämään tätä blogia, arvelin lukijakunnaksi muodostuvan pienen kaverijoukon. No toisin kävi, kyllä kaveritkin tätä tunnustavat välillä lukevansa (tai kavereiden kaverit), mutta suurin osa lukijoista ei ole minulle entuudestaan (tai ikinä) tuttuja. En laske itseäni mitenkään Suomen huippucossaajien joukkoon, ja minua vähän hämmentää tämän blogin kautta tuleva julkisuus. No julkisuus on huono sana, mutta ymmärrätte ehkä kuitenkin. Tällä en kyllä mitenkään tarkoita etteikö olisi mukavaa, että ihmiset tulevat kommentoimaan ja kertomaan miten kiva miun asujen edistymistä on seurata, mutta hämmentävää se on silti. En halua tällä blogillani mitenkään liikoja tuoda itseäni esille tai väittää olevani jotenkin parempi cossaaja kuin olenkaan. Enkä myöskään haalia lukijoita yhtään sen enempää kuin niitä luonnostaan tulee. Noh, mitä nyt vähän ani.mussa näkyy uusimmat päivitykset, mutta sen lisäksi en blogiani pahemmin mainostele tai tekemisistäni kuuluttele. Ne joita kiinnostaa, luultavasti tänne löytävät ja muidenpa ei tarvitsekaan.


Tämän kesän coneissa huomasin myös miten bloginpitäminen aiheuttaa päänvaivaa myös conien cosplaykeskusteluissa. Puolituttujen ihmisten kanssa jutellessa tulevista puvuista tai päällä olevan puvun valmistumisesta, olen huomannut monta kertaa miettiväni, että toistan kyllä itseäni pahasti, jos ko. henkilö on jo kaiken blogista lukenut. Tosin toistan kyllä samoja juttuja puheessani joka tapauksessa... Eli minut saa oikeasti keskeyttää jos alan höpöttämään asioita jotka olette jo lukeneet kertaalleen :D


Aloitin blogin sillä motiivilla, että tämä helpottaisi pukujen tekemistä ajoissa. En tiedä onko pukuihin käytetyn ajan suhteen oikeastaan tapahtunut mitään muutoksia, mutta muuten suhtautuminen cosplayhin on kyllä muuttunut, kun siitä on tullut näin julkista. Monet asiat on pitänyt miettiä ja perustella itselleni tarkemmin pukuja tehdessä, kun tiedän kirjoittavani niistä tänne ja toisaalta myös paineet pukujen suhteen ovat osittain kasvaneet. Asuja ja niiden tekemistä tulee kyllä mietittyä enemmän kuin ennen, kun blogin kirjoittaminen on niin mukavaa, eikä kovin montaa ”en oo tehny mitään pukujen suhteen” –päivitystä kehtaa kirjoittaa. Viikonloppu miitteineen todisti, että blogin kautta tulee myös tutustuttua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, mikä on aina mukavaa. Livenä tavatessa tulee paremmin sitä miun kaipaamaan oikeaa keskustelua, joten blogimiittien pitäminen on ihan loistava idea, varsinkin kun seuraaviin coneihin on taas niin kovin pitkä aika.


Ja tässä vaiheessa luulette, että otsikko oli oikeasti vaan lukijoiden kalastelua, mutta ehei. Kun kerran piäkaapuntiseudulle asti päätyy, pitää vierailla semmoisissa kulttuuritapahtumissa, joita Savon korkeudella harvemmin näkee. Joten löysin itseni perjantai 13. päivän kunniaksi järjestetystä kauhuteemaisesta burlesque-iltamasta Tavastian semifinaalista.


Tarkoituksena ei ollut velloa siellä cosplayajatuksissa, mutta sille ei vaan voinut mitään kun monesti olisin ihan hyvin voinut kuvitella olevani katsomassa k18-cosplaynäytöstä. Esitysten pituudet, taustamusiikin käyttö ja kaikki oli niin lähellä pukukisoja, että vertailuja teki aivan väkisin. Kauhuteeman mukaisesta pukeutumisesta osa olisi mennyt suoraan consept-cosplayna ja suurin osa oli vähintään tunnistettavia hahmotyyppejä.

Olivia Rouge ja hiukan erilainen Saksikäsi-Edvard. Ja illan paras esitys.


Burlesquessa esitystilanne on toki erilainen kuin cosplaykilpailussa, yleisön hurmahenkinen hurraaminen oli melko kaukana cossikisojen arvostelevasta tunnelmasta, mutta väitän silti, että burlesquesta voisi moni esiintyjä, myös cosplayaajat, ottaa oppia. Esiintyjien itseluottamus ja karisma olivat ihan uskomattomia, vaikka toki esitysten laadussa oli isojakin heittoja. Selvästi parhaita esityksiä olivat ne, joissa oli selkeä idea ja itsevarma esiintyjä, joka uskalsi heittäytyä hommaan täysillä. Burlesquessa esityksen ”juoni” tai tarinan kaari on yleensä melko helposti arvattavissa ja liittyy vaatteiden vähenemiseen, kun taas cosplaykisoihin tarinaa monesti kaivattaisiin nykyistä enemmän.

Entäs sitten cosplayn ja burlesquen yhdistäminen? Amerikan maassa ollaan tietysti keksitty kaikki, myös siis cosplayburlesque. Miitissä puhuttiin jo siitä, milloin mahtaa Suomeen rantautua Amerikan tapaan langanlaihat tissicosplaymallit, tässä nyt toinen odottamisen aihe. Itse en tosin erityisemmin tykkäillyt youtuben cosplayburlesquevideoista, kun suurin osa tuntui olevan sekä huonoa tai keskinkertaista cosplayta että saman tasoista burlesqueta. Mutta ehkä tässäkin tapahtuu jotain kehitystä, kun nämä molemmat taiteenlajit on nyt niin IN. Ihan näin empiirisenä tutkimuksena olisi tietysti mielenkiintoista nähdä, conipukeutumiskeskustelut huomioon ottaen, missä vaiheessa joku järkkäri kipittäisi lavalle viltin kanssa jos burlesquehenkistä showta ihan normikisassa esittäisi... :D

En mie nyt oikeesti mitään tissikuvia täällä julkaise, mitä te miusta oikein luulitte?


Kaikki varmaan muistaa, miten kouluaikana ne kesäloman viimeiset viikot vaan hävisi jonnekin? Voin kertoa, että opettajana tapahtuu ihan sama tilanne, loma loppui ennen kuin edes kerkesin vilkaista kangaskauppaan päin. Huolimatta kaikesta koulujen alkuun liittyvästä työkiireestä, aion saada Lanin oikeasti aloitettua tällä viikolla. Eli ainakin ahkeraa refekuvien tuijottelua luvassa. Ja vatsalihasliikkeitä.


Ilona


ps. Kuvittelenko mie vaan, vai onko Ilona cosplay vähän tylsän näköinen? Kaikilla muilla on niin nättejä bannereita, että itseänikin rupeaa houkuttelemaan blogin ulkoasun uudistaminen. Ehkä.

6 comments:

  1. Itse en tykkää Anikiin kirjoittelemisesta ihan siitä syystä, että keskustelun taso siellä on useimmiten lähellä nollaa. Toki siellä on välillä ihan asiallista ja hyvääkin keskustelua, mutta aivan liian usein se on "mää tykkään AkuRokusta xDDD! Tosi ihq xDDDD"-tasoista scheisseä ja kelpaa enimmäkseen facepalmaukseen.

    Blogikirjoitukset sen sijaan ovat vähän suuremman aloituskynnyksen vuoksi useimmiten hyvin kirjoitettuja ja perusteltuja, minkä takia ainakin minua kiinnostaa 1) lukea ja 2) kommentoida niitä huomattavasti enemmän.

    ReplyDelete
  2. Jee, Ilona linkkas miun tekstin blogitekstiinsä! Ilmaista mainosta! 8D

    Jännä pointti muuten tuo, että blogaajat yleensä kirjoittelevat enemmän blogeihinsa kuin Anikin keskustelualueille. Itse kyllä teen yleensä molempia, jos aihe oikeasti on kiinnostava ja minulla on siitä sanottavaa. Blogiin kirjoittaminen on toki omalla tavallaan miellyttävämpää, koska siinä saa rauhassa kasata ajatuksensa. Foorumilla taas ilahduttaa se, että ihmiset oikeasti voivat kommentoida omiin kommentteihin useammin. Itse suosittelisin kyllä tekemään molempia, foorumilla pääsee enemmän käsiksi erilaisiin mielipiteisiin ja voi laajentaa omia näkemyksiään.

    ReplyDelete
  3. Mielestäni suurin ongelma vakavammassa blogeissa keskustelussa on keskustelun aloittajan saama kotikenttäetu. Bloggaaja itse voi aloittaa vaikka millaisella provolla, mutta kynnys vastata samalla mitalla toisen blogissa on ainakin itselleni suht korkea. Samoin nyrppii että toinen voi koska vain sulkea koko keskustelun (tai vaikka poistaa kommentit jo kirjoittaa yksipuolisen referaatin tapahtumista). Usein jää sitten kokonaan vastaamatta kun se epätasapuolisuus ottaa niin paljon päähän. Neutraalilla foorumilla sentään kaikki keskustelijat ja mielipiteet ovat samalla viivalla.

    ReplyDelete
  4. Anonyymi: On totta, että blogin ylläpitäjällä on keskustelussa etulyöntiasema. Mutta ainakin minun kokemukseni perusteella kotimaiset alan blogistit ovat hyvin sallivia keskustelun suhteen. Itse jätän julkaisematta vain todella täysin asiattomat kommentit, ja uskon muidenkin toimivan näin.

    ReplyDelete
  5. Komppaan anomuumia, blogiin on helppo kirjoittaa juuri sitä mitä itse haluaa sanoa ja oma sana on "laki" niin pitkälle, kuin sen haluaa olla. Keskipisteenä on kirjoittaja itse.

    ReplyDelete
  6. poikkean kyllä täysin aiheesta mutta on ensimmäinen kerta kun törmään burleskiin cosplayblogissa. aihe on niin lähellä itseäni, koska tadaa bettie blackheart on äitipuoleni ja frank doggenstein isäni.

    ja jos jotain mielipiteen tynkää niin kuulostaa aika karmivalta yhdistää cosplay ja burlesque. ainoa näitä yhdistävä asia on oikeastaan se (yleensä itsetehtyjen)pukujen esittely ylpeänä.

    ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.