Eli Ilona burgeroi omasta luennostaan osa 1.
(Koitan nopeasti suoltaa tätä tekstiä ulos ennen kuin kaikki olette katsoneet samaa shaissea videolta. Oikeasti siis jarruttelin oman videoni julkaisua, että kerkiän kaikesta tarpeetomasta jauhaa)
Jos luentoni on näkemättä, niin ei huolta, lukekaa vaan. Jos olitte luennolla, lukekaa silti, eksyn aika kauas jopa siitä, mitä luennolla sain sanottua.
Koko miun Frostibiten luennon alkuperäinen idea lähti tästä:
Jos luentoni on näkemättä, niin ei huolta, lukekaa vaan. Jos olitte luennolla, lukekaa silti, eksyn aika kauas jopa siitä, mitä luennolla sain sanottua.
Koko miun Frostibiten luennon alkuperäinen idea lähti tästä:
Samaa asiaa ovat kommentoineet monet muutkin. Että kuilu animeharrastajien ja cosplayaajien välillä on kasvanut. Ollaan ennen muuta cosplayaajia sen sijaan, että oltaisiin animeharrastajia, jotka osoittavat sitä omaa harrastuneisuuttaan pukeutumalla hassusti.
Sinälläänhän tässä ei ole mitään väärää. Kun itse harrastuksiani luettelen, en animen katsomista yleensä sano, sen sijaan cosplay on jo sen verran tehokas ajantappaja, että se pitää mainita. Miun ja animen yhteiselo on muutenkin ollut vähän ailahtelevaista, viime vuosien melko tasaista katselutahtia lukuun ottamatta. Mutta listallani on edelleen tolkuttomasti ”klassikoita”, joiden katsomattomuus nolottaa, enkä esiinny animuburgeroijana mitenkään edukseni. Tykkään animesta ja sen katsomisesta vaan ihan älyttömästi.
Cosplay kuitenkin on Suomeenkin rantautunut nimenomaan Japanista ja nimenomaan anime- ja mangahahmojen pukuilemisen kautta. Silloin joskus siis, kun allekirjoittanut vielä hyppi metsissä haltiakorvat päässä, mutta olen hissan ope, saan kertoa tästä. Vaikka cosplay nykyisellään onkin hyvin itsenäistynyt harrastus, eikä enää vain animeharrastuksen jatke, on ne juuret juurikin siellä japanilaisessa viihteessä. Siitäkin huolimatta, että harrastuksen alkuperä voidaan löytää Yhdysvalloista, kuten eräs suosikkibloggaajani myös huomautti. Onko näillä historiallisilla juurilla sitten mitään varsinaista virkaa nykyistä harrastusta tarkastellessa, onkin jo toinen asia.
Conit pitävät väkisinkin yllä animen ja cosplayn avoliittoa ja yhteyttä. Animeaiheiset conit kun ovat perinteisesti olleet ainoita paikkoja, joissa cosplayta on voinut harrastaa (kyllä, Finnconin erilliset naamiaiset ja koko spefistiskenen stratrekkailu upeine pukuineen ei ole jääny miulta huomiotta, mutta yleensä näitä tuskin tahdotaan laskea saman kattotermin _cosplay_ alle). Yleensä harrastusta tuntemattomat myös automaattisesti liittävät hassusti pukuilevat ihmiset jollain tapaa tähän ”japani harrastukseen” sen tarkemmin miettimättä.
Mutta minäpä jäin miettimään asiaa. Että mitä oikeastaan on animen harrastaminen ja miten se liittyy tämänhetkiseen suomalaiseen cosplayskeneen, vai liittyykö mitenkään?
Cosplayharrastajat ovat kenttänä äärimmäisen epäyhtenäinen, järjestäytymätön porukka, josta on hyvin vaikea sanoa mitään yleistävää. Olisi kamalan mielenkiintoista esimerkiksi selvittää, kuinka moni cosplayaaja katsoo vaikka yli 5 animesarjaa vuodessa. Tai seuraa tämän hetken sarjoja. Mutta kunnon formaattia tämmöisen kyselyn toteuttamiselle ei ole, koska harrastajista on niin hajallaan. Iällisesti, kiinnostuksen kohteiltaan ja internetin käyttötavoiltaan. Tietysti jonkinlainen otos olisi esimerkiksi Anikissa vaikuttavat cosplayharrastajat, toisaalta olisiko se juurikaan sen parempi otos, kuin vaikka kaikki Suomen cosplyabloggaajat, mene ja tiedä. Ja ensimmäisenä pitäisi ratkaista, kuka lasketaan cosplayaajaksi; riittääkö yksi itsetehty puku, 10 ostopukua vai pitääkö olla vuosien harrastuspohja?
Cosplayhan ei määritelmällisesti liity animeen millään tapaa. Luennolla sanoin näin:
Mikä hyvänsä sarja, mikä hyvänsä teos, oikeastaan mistä hyvänsä lähteestä. On selkeästi niitä cosplayaajia, jotka esimerkiksi profiloituvat tekemään vain pelihahmoja. Tai jotka tekevät vain länsimaisia pukuja. Tai jotka tekevät aina siitä yhdestä ja tietysti animesarjasta eri pukuja.
Miksi koko tämä asia minua rupesi mietityttämään, oli tietysti Desucon. Vaikka Frostbite ei ihan isoveljensä tasolle kamppailussa Suomen animeimman conin tittelistä yltänytkään, oli kuitenkin kyseessä tapahtuma, jolla oli selkeä painotusalue. Ei japanilainen populaarikulttuuri, vaan anime. Ja minä olin menossa sinne puhumaan cosplaysta. Ymmärtänette, että jouduin hivenen perustelemaan asiaa itsellenikin, vaikka viime vuoden animesarjoista pikkuisen höpötteleminen antoikin ihan ok syyn suuni avaamiselle.
On ihan yleisesti hyväksytty tosiasia, että cosplayaaja ei ole hyvä animeharrastaja. Keskiverto cosplayaaja ei seuraa tämän hetken sarjoja. Keskiverto cosplayaajaa ei ole kiinnostunut animesta muuta kuin osana cosplayharrastustaan.
Asetelma on kääntynyt ympäri siitä, että pukuiltasiin hahmoa siitä nimenomaisesta suosikkisarjasta samalla, kun katsotaan animea laajalla skaalalla siihen, että katsotaan animea, jotta voidaan poimia sieltä uusia pukuiltavia hahmoja. Jos siis katsotaan animea ollenkaan. Truu-animistit (edit: animestit, animustit, animestaajat? :D) voivat – ja yleensä ihan oikeutetusti – katsoa nenänvarttaan pitkin conikäytävillä kipittäviä hetalioita, joiden animetuntemus rajoittuu juuri siihen yhteen sarjaan.
Kyllä, kärjistän. Ja jälleen sanon, että ei tässä varsinaisesti ole mitään pahaa. Cosplayta saa ja voi harrastaa katsomatta yhtään ainutta animesarjaa. Kannattaako tällaisen harrastajan tulla coniin, jossa aiheena on anime tai japanilainen kulttuuri, jos omat kiinnostuksen kohteet ovat puhtaasti puvulliset? Tällä hetkelle conit lienevät edelleen niitä tärkeimpiä paikkoja tämän harrastuksen julkiselle esittelemiselle, sille pukujen näyttämiselle, ryhmien kokoamiselle ja kuvaamiselle. Ja kavereiden näkeminen ja hengaaminen ja pukujen esitteleminen on varmasti kävijän itsensä mielestä ihan yhtä valideja syitä tapahtumassa käymiselle kuin aamuöiset animeburgeroinnit, laadukas animeohjelma, kunniavieras tai baarijatkot jollekulle toiselle.
Tällä hetkellä mikään Suomen coneista ei ole rehellisesti ryhtynyt cosplayconiksi. Bakaconilla oli aika tehokkasti cosplaypainotuksia ja monet muutkin conit ottavat esimerkiksi cosplayohjelmaa ilmeisen löysin rantein ohjelmistoonsa, mutta mikään coni ei ole jättänyt animea pois tästä yhtälöstä. (No kirjamessut tai Tampere Kuplii ovat pikkaisen oma lukunsa, jätän ne vaan nätisti pois yleistyksistäni) CosplayGaala on ainoa poikkeus, mutta sitäpä en coniksi sanokaan.
Väitän, että tällaiselle puhtaasti cosplayhin keskittyvälle tapahtumalle olisi kysyntää. Animeaiheisten (huomatkaa, miten joudun kiertämään termin animecon, vaikka en sillä yksittäistä tapahtumaa tarkoittaisikaan) conien aiheuttamat rajoitteet cosplayn puolelle näkyvät esimerkiksi kilpailuissa. On mielestäni täysin perusteltua rajoittaa cosplaykilpailun lähteiksi vain japanilaista alkuperää olevat, jos tapahtuma on japanilaiseen kulttuuriin keskittyvä. Kyllä, itken verta kun en mrs. Lovettia pääse kisalavalle viemään (ainakaan milloinkaan lähitulevaisuudessa), mutta rajaus on mielestäni täysin perusteltu.
Kuulostako siltä, että tahdon erottaa cosplayn ja animen harrastamiset toisistaan? Että olisi parempi kun pukuilijat olisivat omissa tapahtumissaan ja animeharrastajat omissaan? Tämä ei nimittäin ollut varsinaisena tarkoituksena. Kyseenalaista kyllä osittain näiden yhteyden tämänhetkisessä harrastajakentässä, mutta esimerkiksi luennollani oli oikeastaan aivan päinvastainen motiivi. Saada ihmiset katsomaan enemmän animea.
Koska animen katsominen on hyväksi. Sitä saa nykyään käsiinsä niin helposti, myös laillisesti, ja niin laajalla skaalalla, että genrejen tai mieluisten sarjojen puutteeseen ei sen katsomisen ainakaan pitäisi tökätä. Animen tarjoamat mahdollisuudet cosplaylle painivat mielestäni aivan eri sarjassa kuin minkään muun piirretyn tai näytellyn viihteen, tosin tämä lienee vain miun mututuntumamielipiteeni. Anime kannattaa myös katsoa täysin ilman cosplaysilmälaseja, ihan vaan animen itsensä takia. (Ja rakastaa sitä.)
Mutta toisaalta en tahdo olla väkisin kääntämässä tilannetta takaisin anime>cosplay –asetelmaankaan, koska cosplay on selkeästi kasvanut jo osittain irti emostaan ja elää jo aivan omaa elämäänsä. Tahtoisin ennemminkin antaa synninpäästön niille cosplayaajille, joita anime ei varsinaisesti laajempana harrastuksena kiinnosta, vaan jotka tahtovat vain pukuilla sitä yhtä omaa suosikkihahmoaan tai katsovat vain niitä muutamaa sarjaa, joita kaverit suosittelee. Sekin kun on ihan okei, eikä tee teistä yhtään sen huonompia COSPLAYharrastajia. Ei ole harrastajiston vika, että cosplay ja anime väkisin ovat esillä samoissa tapahtumissa. Väkisin tulee vähän mieleen Finncon-Animecon tilanne, jossa Animecon kasvoi selkesti emoaan suuremmaksi, eikä suinkaan ollut niiden Animeconin kävijöiden vika, että spefistit kokivat olevansa antiharrastajien ympäröimänä.
Tämän vuodatuksen jälkeen on tietysti muistutettava siitä pakollisesta, että tämän harrastuksen ei tarvitse olla Hirveän Vakavaa, vaan hauskaa ja mukavaa, eikä tämmöisiä asioita oikeasti tarvitse pähkäillä. Minusta niitä välillä vaan on mukava mietiskellä ja pähkäillä esimerkiksi sitä, koenko itseni ennen muuta cosplayaajaksi vai animeharrastajaksi ja miksi. (Cosplayaajaksi, lähinnä koska tuttavapiirini on niin täynnä animuburgereita, että en koe olevani ollenkaan samassa sfäärissä niiden kanssa).
Tekisi melkein Frostbiten takia lieventää omia yleistyksiäni. Uusista animesarjoista olleiden pukujen määrä, josta jo mainitsinkin, antaisi nimittäin osviittaa siitä, että kyllä jokunen cosplayaaja taitaa sittenkin niitä piirrettyjäkin tapittaa. Toisaalta tässä taas palataan harrastajakunnan epäyhtenäisyyteen ja helposti huijattavissa olevaan mututuntumaan, ei se kourallinen uusien sarjojen pukuilijaa vielä keskiarvoja paljoa hetkauta. Oma tuttavapiiri, äänekkäät internetkäyttäjät ja cosplayblogit kun esimerkiksi hämärtää hyvin nopeasti käsitystä siitä, mitä pukuja todella on paljon ja mitkä puvut ovat juuri nyt in. Tai ainakin itse sokeudun niille hyvin nopeasti.
Oikeasti ei olisi tarvinnut lukea tänne asti, tässä tiivistys:
:3 |
Koska oma luentoni herätti miussa niin paljon ajatuksia, (naurettavaa, tiedän!) on osa 2 ainakin vielä luvassa, toivottavasti ennen videoiden ilmestymistä. Se ei enää toivottavasti liity ihan tähän samaan aiheeseen, mutta eräs Irtsa ainakin siitä tykkää. Ja kuva saattaa liittyä:
Ilona
ps. Tiedostan täysin, että minulla on alle viikko aikaa toteuttaa tammikuun whedonverse-puku tai tulee tupenrapinat. Onneksi yksi puku on ollut _melkein_ valmiina jo pienen ikuisuuden.
Tää asioiden määritteleminen on jännää. Jokainen tietyn harrastuksen sisällä oleva klikki määrittelee mitä Oikea Harrastaminen heidän mielestään on, ja sitten peilaa muita klikkejä/ajatusmaailmoita omaansa vasten, tietenkin päättäen itsensä ja oman tapansa Paremmaksi.
ReplyDeleteSinänsä protestoin tuota viimoisintakin kuvaa: cosplay VOI olla fanittamista. Ei sen ole pakko olla. Fanittaminen on vain yksi tapa harrastaa, aivan kuin burgerointikin on vain yksi tapa harrastaa. Tosin arvaan mihin tuo teksti kuvan kera viittaa, joten arvostan vahvasti. Tulen tod näk ampumaan burgerilastini sen postauksen naamalle.
En tiedä, olitko tietoinen, että Jyäskylään on ollut suunnitteilla cosplayihin painottuva coni jo viime vuodelle? Tosin silloin paikan varaamisen kanssa tuli ongelmaa ja nyt tämän kyseisen conin olisi kaiketi tarkoitus sijoittua tälle vuodelle.. (http://irc-galleria.net/community/3347173-kosucon)
ReplyDeleteLisäksi pakko myöntää, että olen laiskistunut animen katsomiseen, alku aikoina katsoin animea joka päivä yömyöhään, mutta nyt kun on aika huvennut (työ, koira, yms) niin en osaa ottaa samalla tavalla sitä aikaa sen katsomiseen ja se harmittaa.. Tosin voin lyödä vetoa, että katson varmastikkin enemmän animea vuodessa kuin vain 5 sarjan verran :')
Mutta toisaalta olen alkanut lukemaan mangaa reippaasti enemmän ja yleensä ne uudet sarjat tulee luettua samalla kun muut katsovat kyseisen sarjan animena..
Iris: en pidä sitä mitenkään epäselvänä, etteikö voitaisi erotella animeharrastajia ja cosplayharrastajia... koska on ihan päivänselvää, että ihminen, jonka päämotivaattori animenkatsomiselle on se, että "siinä on kivoja asuja joita voi tehdä", ei suhtaudu animeen samalla tavalla kuin ihminen, joka katsoo animea sen itsensä vuoksi.
ReplyDeleteSamalla on tietysti selvää, että tässä on äärettömän suuri liukuma-alue ja kahta ihmistä vertailtaessa voi olla täysin mahdotonta sanoa, kumpi näistä on "enemmän animeharrastaja" tai "enemmän cosplayharrastaja" kuin toinen.
Se ei kuitenkaan tarkoita että animeharrastajat olisivat parempia kuin cosplayharrastajat tai toisin päin, mutta se kertoo siitä, että näiden tulokulma harrastukseen on täysin erilainen. Tai että näillä on täysin erilaiset harrastukset, vaikka ulkopuolelta katsottuna ne saattaisivat näyttää samalta ("joku ihmeen japanihörhöily").
Eikä siinä ole varsinkaan yksittäisen harrastajan kannalta mitään pahaa, harrasti sitten animea tai cosplayta.
Suurempi ongelma tässä on enemmänkin tapahtumanjärjestäjillä - jos tarkoituksena on järjestää tapahtumaa nimenomaan animeharrastajille, liiallinen cosplayharrastajien määrä on tapahtumalle melkoinen haaste: jos kävijät eli cosplay-harrastajat eivät käy animeohjelmissa, herää kysymys, pitäisikö sellaista järjestää ollenkaan tai pitäisikö cosplay-ohjelmaa lisätä - tai pitäisikö tapahtumasta tehdä cosplayharrastajille vähemmän houkutteleva.
Sama pätee tietysti cosplaytapahtumiin (joita ei vielä tosiaan ole): kuinka pitkälti animeharrastajat otetaan huomioon jne.
Vastakkainasettelua ei varmaan tarvitse korostaa näinkään paljoa kuin itse olen nyt tässä tehnyt esimerkin vuoksi, mutta mielestäni pitää myöntää, että toisilla painottuu harrastuksessa anime ja toisilla cosplay, ja näiden edut eivät aina ole samansuuntaiset. Sitten voidaan miettiä, miten järkevä yhteiselo voidaan saavuttaa. Se ei ole vaikeaa, mutta vaatii jonkin verran vaivaa. Onneksi se poikkeuksetta on vaivan arvoista. :3
Mainittakoot, että on olemassa myös anime-cosplay-harrastajia, jotka pitävät anime-harrastuksen ja cosplay-harrastuksen erillään toisista.
ReplyDeleteItse voin häpeissäni myöntää, että katson ihan homona moe-school-romance-comedy-drama kakkaa, mutta en minä näistä sarjoista yleensä paljon pukuja tee.
Kisatessa ei voi valita sitä ihkua koulutyttöä(jos haluaa mitellä taidoillaan), vaan on melkein pakko ottaa yksityiskohtainen hahmo, vaikkei se olisi maailman mielenkiintoisin.
Anime, jota katson sen itsensä vuoksi ei yleensä sisällä "pakko tehdä"- pukuja.
Anime/pelit, jotka ovat juonellisesti minulle ei niin ihkuja, sisältävät niitä ihania pukuja.
Cosplay ja anime eivät cosplay-anime-harrastajalla välttämättä koskaan kohtaa.
Ajatukset heräävät!
ReplyDeleteEn ymmärrä, miksi animea pitäisi katsoa pelkän animen katsomisen vuoksi. Animea on paljon, sitä tulee koko ajan lisää ja suurin osa siitä on aivan käsittämätöntä sontaa. Miksi kukaan haluaisi piinata itseään katsomalla sarjatolkulla käsittämätöntä sontaa? En siis taida olla animeharrastaja.
Kysymys: onko animeharrastaja ihminen, joka katsoo animea animen katsomisen vuoksi?
Näkemykseeni vaikuttaa toki se, että olen Tavattoman Nirso kaiken viihdeteollisuuden tuottaman kaman suhteen. On siis valtaisa ihme, jos löydän vuodessa edes yhden animusarjan, jonka jaksan katsoa loppuun asti. Ja yleensä sekin sarja on jotain mystillistä GONZO-kakkaa (joka, toim. huom., on eri tavalla kakkaa kuin aiemmin mainittu käsittämätön sonta), jonka hienoutta kukaan muu ei osaa arvostaa (paitsi Hootti ja Irtsa).
Siinä, missä ennen saatoin tehdä cosplay-pukuja pelkän designin vuoksi ja katsoa sarjoja vain lähdekuvien toivossa (vielä tätäkin aiemmin tein pukuja hahmojen vuoksi ja katsoin sarjoja tutustuakseni ko. hahmoihin), valitsen nykyään hahmoni sekä designin että hahmon itsensä vuoksi. Voi toki olla, että olen saavuttanut jonkin syvän alitajuisen ymmärryksen animehahmojen designfilosofiasta ja osaan pelkän hahmoluonnoksen perusteella bongata itseäni myös tarinallisesti miellyttävät hahmot (ts. ne kovaääniset semihintahtavat tyyliniekat, joilla on ~traaginen menneisyys~ tai taakse sliipattu tukka).
Pointtini? Ei niin mitään hajua. Sovitaan, että halusin tämän merkinnän inspiroimana vain avautua. Koska avautuminen on kivaa.
Itse olen törmännyt itse oletukseen että cosplayharrastajat eivät katso animea tosissaan ja katsoo silloin kuin katsoo aina ne cosplaykakkulat nokalla. Itsellä joku huonompikin sarja saattaa tulla katsottua pukujen vuoksi, mutta ei välttämättä cosplaymielessä vaan vaikka sarjan ulkoasu miellyttää silmää ja samalla toivoo että hyvännäköinen sarja yllättäisi juonellisestikkin. (ja näin ei yleensä käy) Katson animea yleensä viihteenä, en pukujen takia.
ReplyDeleteToisaalta tuntuu että omista ultimate-suosikki sarjoista animessa näin animenkatsojanakin on tuskaisempaa alkaa tekemään pukuja jos hahmot kimaltelee täydellisenä mielessä ja ahdistaa jo ajatus että vaikkapa oma naamavärkki ei riitä pukuun tai oman kokemattomuuden vuoksi ei pystykkään toteuttamaan hahmon upeutta. Tavoitteet pitää olla korkealla, mutta näissä sarjoissa ne joskus tuntuu ihan oman sarjarakkauden vuoksi ylitsepääsemättömiltä. Pointti yritti olla se että jossakin määrin olisi helpompaa jos tekisi pukuja aina pelkästään pukujen takia eikä sarja/hahmorakkauden takia. Kummankin hyväksyn.
Taisin vähän hairahtaa harhateille, mutta pakko nyt postata tämä kommentti kerta aloin romaania kirjoittamaan (kerrankin)
Aika paljon täällä on saatu suusta ulos, joten en oksenna kilmetrikommenttia aiheesta, vaan sanon simppelisti oman kantani: Otetaan lunkisti. Jokainen katsokoon animesarjansa siinä merkityksessä kuin se tuntuu parhaalta. Itse en kyllä suositteleisi katsomaan aivottominta kakkaa vain sen takia, että voi cossata jotain hienoa hahm--- Ei kun hei, sitähän kutsutaan omistautuvaksi cosplayaajaksi. Mutta en silti lähtisi liikaa erottelemaan cosplayereita, jotka katsovat animea muusta porukasta eri motiiviensa vuoksi... Ei sillä, että arvostaisin siltikään kovin paljon coneissa tusinoittain hipsuttelevia ja Vocaloideja ja Hetalioita. Ehkä juuri siksi, että ne ovat hiukan liian helppo valita. Ei siinä mitään, jos aikuisten oikeasti tykkää!
ReplyDeleteJa erittäin samaa mieltä, että yhtä kunnolla cosplayihin painottuvaa tapahtumaa kaivataan vähän joka suunnasta. Olisi ihan hauska sitten kerätä ohjelmaa tuon aiheen ympärille juuri tuosta näkökulmasta. Ties mitä uutta ja kivaa saataisiin keksittyä. :)
Aloitit hyvällä pohdinnalla oman luentosi burgeroinnin. Tuo anime-cosplay-yhtälö on ihan mielenkiintoinen, sillä en ole aiemmin sitä edes ajatellut.
ReplyDeleteTiivistettynä oma historiikkini: ensin katsoin animea, sitten löysin cosplayn missä valtaosa cossasi animehahmoja, minä aloin myös cossata animehahmoja, lopulta laajensin cosplayta anime-, manga- ja videopelihahmoihin. Nykyään katson animea ihan animen katsomisen vuoksi, mutta myös sillä perusteella, josko sieltä löytyisi jotain cossattavaa.
Se, onko enemmän true-cossaaja, jos cossaa animehahmoa sarjasta, jonka tuntee hyvin ja osaa kertoa hahmon tarinan alusta loppuun ja lopusta alkuun... tai cossaako hahmoa tietämättä sarjasta juuri mitään vain asun hienouden takia... Cosplayhan tulee sanoista costume play, jolloin täytyy miettiä, onko cosplay vain asussa näyttäytymistä vai esiintymistä, onko cosplay pysymistä In Character koko ajan vai asussa olemisen nauttimista? Hard to say.
Ajatuksia heitellen ja selvästi jotain sanomaa tavoitellen,
~destine
Minä sanon vaan tuosta fanittamisesta että voihan sitä hahmo designiakin fanittaa, se on vaan erilaista fanittamista. Itse ihmisenä jolle esteettisyys on hyvin tärkeää päädyn kyllä välillä aloittamaan sarjoja tai tilaamaan pelejä ihan vaan sen hahmodesignin vuoksi ja vaikka sarja tai peli ei olisikaan kovin hyvä saatan siitä silti cossata koska hahmo design on yhtä kuin rakkaus. Se mitä halusin nyt sanoa että ei se sarja ole välttämättä se ainut asia mitä voi fanittaa.
ReplyDeleteSen kanssa oon kyllä samaa mieltä että hahmo täytyy tuntea. Tosin esim. Irisvielin tapauksessa oon lukenut novellia vaan samaan kohtaan mihin anime tällä hetkellä loppuu koska en halua pilata katselunautintoa vaikka alkuun tulikin ensin luettua ja sitten vasta paljon myöhemmin katsottua animea.
Itse en ole ikinä cosplayjannut enkä nykyisellään katso paljon sarjoja, mutta olen tutustunut tähän maailmaan ohjelman teon takia aivan uudelta kannalta. Käydessäni ohjelmaa tekemässä Lontoossa huomasin kuinka hauskaa siellä oli ihmisillä olla, olivat he sitten cossaamassa animehahmoja, länsimaalaisesta kulttuurista hahmoja tai sitten vaikka tulleet paikalle perusfarkuissa.
ReplyDeleteKaikissa harrastuksissa tulee olemaan aina "kuka on todellinen ja oikea harrastaja" ja kuka on niin sanotusti "ei-tiedä-mistään-mitään-hengailija". Tärkeintä mielestäni on vain se, että pidetään hauskaa eikä siinä roolissa ole pakko olla koko ajan, ellei itse halua. Kuitenkin olisi ihan hyvä tietää roolihahmo, voi muuten tulla noloja hetkiä ku ei ymmärrä muiden vitsejä :)
Lontoon reissu: http://www.youtube.com/watch?v=j6cU9wI68JU
Oon menossa Animeconiin 2014, ja en yksinkertaisesti halua jäljitellä minkään animen hahmoa. (Varmaan tyhmä kysymys,mutta voinko keksiä hahmon itse?)
ReplyDelete