Irkin puolella on jo pariinkin otteeseen keskusteltu cosplaykilpailujen tuomareista. Ei edes niinkään siitä, millaisia tyyppejä tuomaristossa kannattaisi olla, vaan siitä pitääkö/saako/kannattaako tuomaristo julkistaa ennen tapahtumaa, sen jälkeen vai eikö kenties koskaan.
Nyt voitte painaa tuossa ylhäällä olevaan äänestysnamiskaa ennen kuin luette minun ranttauksen aiheesta. Saa vastata, olitte sitten kisaaja, katsoja, tuomari, cosplaysta täysin piittaamaton tai ihan kuka vaan. Tahdon nähdä mitä mielipiteitä teillä on. (Takaan, että tulkitsen ”Ihan sama” –vastauksen oman mielipiteeni myöntäilyksi myös.)
Itse kannatan ehdottomasti tuomariston julkistamista etukäteen. Se ensinnäkin kertoo yhtä ja toista kisan tasosta. Kuukausia ennen tapahtumaa nettiin laitetut tuomariprofiilit esimerkiksi osoittavat, että tuomariston hankintaan on panostettu, asiaa on oikeasti mietitty ja jokainen voi itse arvioida, ovatko tuomarit tehtävänsä tasalla.
Jos tuomareista ei hiiskuta sanallakaan mitään, ei ole takeita, etteikö tuomareita värvätä edellisenä iltana/samana aamuna conijärjestäjän/cosplayvastaavan kavereista, mahdollisesti täysin välittämättä siitä, ovatko he itse cosplayaajia tai muuten sopivia tuomareiksi. Tämmöistäkin kun on nähty vielä ainakin viime vuoden aikana. Minusta on kisaajien oikeus, että he tietävät minkä tasoiseen kisaan osallistuvat niin fyysisten puitteiden (onko esitystä, musiikkeja, valoja) kuin tuomaristonkin puolesta.
Tuomareiden tietäminen etukäteen hälventää myös kisaajien jännitystä. Tai ainakin suurimmalle osalle kisaajista on varmasti helpotus tietää ainakin tuomareiden määrä, nimet ja naamat siihen päälle vielä kertovat yleensä jo paljon skenessä mukana olleille, että millaisia ihmisiä siellä tuomaroinnissa on. Tuomareiden ei tarvitse olla mitään pelottavia puolijumalia, vaan oikeasti harrastajia siinä missä kisaajatkin, toivottavasti vaan hiukan suuremmalla tai spesifimmällä kokemuksella varustettuna. Esimerkiksi Frostbiten tuomaripaneeli varmasti hälvensi kuulijoidensa pelkoa tuomareita kohtaan, tuomareiden esittely etukäteen täyttää osittain ihan samaa tehtävää. Että ihan samaa höpsöä juttua tässä harrastetaan.
Tästä toki päästään siihen, että tahtoisin olettaa Suomen cosplayskenen olevan jo sellaisissa kantimissa, että huonoja tuomareita ei ole, tai ainakaan huono tuomari ei tuomaroi kahta kertaa missään kisoissa. Eli kisaajilla ei pitäisi olla pelkoa siitä, että tuomaristo kiusaa, haukkuu, ahdistelee, käyttäytyy sopimattomasti tai itkettää, vaikka tuomarit eivät mitään kaikille tuttuja skenevaikuttajia olisikaan.
"Olet saanut selville kilpailumme tuomariston, muistisi pyyhkiytyy.... nyt" |
Kaikista cosplayaajista ei ole nimittäin ole tuomareiksi, olivat he sitten harrastaneet tätä miten pitkään tahansa. Itse olen tuomaroinut kahdesti ja tunnen omat heikkouteni sillä alalla. Tykkään arvioida muiden pukuja itsekseni tai kuvien perusteella, mutta tuomarihommat sen suuremmin eivät minua kiinnosta. Tuomarointi olisi suuri kohteliaisuus jne jne, mutta kun tiedän, etten ole tuomarina kovinkaan hyvä, en tuomarointihommiin hakeudu. Plus että yleensä tahdon olla itse lavalla.
Tuomarointia voi toki oppia ja uusia tuomareita tarvitaan kovastikin, mutta ihan ketä tahansa niihinkään hommiin ei pitäisi ottaa. Ainakaan pystymetsästä, vaan pikkuhiljaa. Näen mieluummin samat, asiansa osaavat ja taitavat tuomarit vaikka jokaisessa Suomen kisassa. Kenestä tahansa ei ole cosplaykilpailua tuomaroimaan, koska se ei ole mitään ”vilkaise kuvaa – vilkaise pukua – olipa nätti, toi vois voittaa” –tasoa. Ainakaan sen ei pitäisi olla. Tuomarointia miettivät ja muutkin lukekaa Anikin ketju Cosplayn arviointikriteereistä ja erityisesti Roran teksti. Ei se ole niin simppeliä.
Ainoa (millään tasolla järkevä tai minun aivojen ymmärrykseen mahtuva) syy, millä tuomareiden pimittämistä on käsittääkseni perusteltu, on lahjomattomuus. Kun tuomarit eivät ole etukäteen tiedossa, eivät kisaajat voi yrittää vaikuttaa tuomareiden mielipiteisiin.
Hei nyt oikeesti. |
Piirit on niin pienet, että jos todella tahtoisin lahjonnalla pärjätä jossain kisassa, lahjoisin vaan tusinan verran tunnettuja harrastajia ja todennäköisyys, että osuisin oikeaan, olisi jo hyvin suuri. Ihan samalla tavalla siellä kisaajissa voi olla tuomareiden kavereita/tuttuja/tyttö-/poikaystäviä joiden kohdalla voitaisiin herättää kysymys jääviydestä, vaikka tuomareita ei kerrotakaan etukäteen. Ja jos näin pienissä piireissä joku todella koettaisi vaikuttaa tuomareiden mielipiteisiin epäurheilijamaisin keinoin ja joku tuomari olisi niin idiootti, että tähän vielä lähtisi mukaan, niin homma paljastuisi aivan satavarmasti.
Eikä tuomaristoon pitäisi missään kisassa päätyä sellaisia ihmisiä, joihin voitaisiin lahjonnalla (tai kiristämisellä tai uhkailemalla :D) vaikuttaa! Jotain mätää on Tanskanmaalla, jos tuomaristoa pitää suojella mahdollisilta lahjontayrityksiltä pimittämällä heidän identiteettinsä. Itse väitän, että tuttujen ja läheisten pukuja tuomaroi aina tavallistakin tarkemmalla seulalla. Mainitsinko jo pari kertaa, että piirit ovat pienet? Mielestäni avoimuus palvelee paljon paremmin, koska silloin valveutunut cosplaykansa tietää ketkä tuomaroi ja stalkkaava cosplaykansa tietää hyvin nopeasti heidän mahdollisista suhteistaan kilpailijoihin.
Rora sanoikin Frostbiten paneelissa, että esimerkiksi sellainen taktikointi, että valitsee kisaan jonkin tuomarin lempihahmon, yleensä vain vaikeuttaa omaa pärjäämistä. Sen lempihahmon kun tuntee aina parhaiten ja osaa heti sanoa, jos värisävy on väärä, paidassa ylimääräisiä saumoja tai olkapanssarit väärän malliset. Kuva ehkä liittyy.
Tällä hetkellä cosplaykisoista löytyy hyvin kirjavaa käytäntöä. Desucon ja CosplayGaala julkaisevat tuomaristonsa esittelyjen kera, Desucon vieläpä antaa tuomaristolle puheenvuoron ja oikeasti näyttää keitä nämä pelottavat otukset ovat. Sitten toisaalta taas esimerkiksi Chibicon näemmä pimittään tuomaristoaan ihan viimeiseen saakka. Kitaconin tuomaristoa ei julkaistu etukäteen eikä ainakaan näin päivä tapahtuman jälkeenkään.
Suomalaisia cosplaykisojahan ei systemaattisesti arkistoida minnekään. CFT:n omat tapahtumat tuloksineen päivittyvät heidän sivuilleen, muut tapahtumat pitävät tietoja näkyvillä sivuillaan jos pitävät ja niin pitkään kuin haluavat. Jos tuomareita ei ole ennen tapahtumaa julkistettu, hyvin harvassa tuntuvat olevan tilanteet, että nimiä jälkeenkäänpäin mistään internetin syövereistä saisi kaivettua esille.
Mikä on mielestäni suuri sääli. Olisi mahtavaa, jos vielä vuosienkin päästä voisi tarkistaa kuka tuomaroi Nönnööö kisaa vuonna X, eikä pelkästään mikä puku kisan voitti. Mutta tähän taitaa olla vielä melkoisen pitkä matka.
Ilona
En voi sanoa juuri muuta kuin nauran tuolle tuomarien lahjontakuvalle edelleen. Kun on ilmeinen, on ilmeinen. :DD
ReplyDeleteMutta jos hetkeksi vakavoituisi ja toteaisi, että jälleen hyvää pohdintaa, ja varsin ajankohtaisesta asiasta!
En nyt ainakaan ole huomannut, että tuomareiden julkaisemattomuus olisi aiheuttanut itselleni neutraalia olotilaa kummempaa. Mutta siinä mielessä olet erittäin oikeassa, että se viestii myös kisan tasosta näin järjestelyjen kannalta ajatellen. Kyllä kerran on tullut ajateltua, että "Huh, no onneksi en sitten osallistunutkaan tähän kisaan", kun kisan tuomarit paljastuivat yleisölle. Jääköön tapahtuma tähän kommenttiin nimeämättä.
ReplyDeleteHyvää pohdintaa :3 Ja olen samaa mieltä - minusta se Oikea Ratkaisu on nimenomaan tuomarien julkaiseminen etukäteen.
ReplyDeleteKumpi on reilumpaa: se, että tuomarit julkaistaan ennakkoon ja että KAIKKI voivat arvioida näiden mahdollista esteellisyyttä, vaiko se, että vain niillä, joilla on sopivat kontaktit, on tiedot tuomareiden henkilöllisyydestä?
Piirit ovat kuitenkin sen verran pienet ja järjestäjäporukasta kuitenkin tihkuu tietoja varsinkin lähipiirille, etten usko, etteikö tuomaristoon ja cosplay-kilpailun Top 5:een mahtuisi tuttuja henkilöitä.
Käytännössä ei siis ole mahdollista, etteikö kilpailijoissa ja tuomareissa olisi toisilleen tuttuja ihmisiä. Siksi onkin parempi, että tuomarit kerrotaan etukäteen, koska tällöin kaikki ainakin aloittavat samalta viivalta.
Toisekseen, kuinka monta tuomarienlahjontatapausta Suomessa on ollut? Niillä palkinnoilla, mitä cosplaykisoissa on, todennäköisyys lahjontaan on nollan luokkaa.
Kuulostaakin siltä, että tällaisella ratkaisulla lähinnä (epäasiallisesti) korostetaan tuomarien ja itse cosplay-kisan merkittävyyttä jopa naurettavalla tavalla.
Tuomarien salaaminen kertoo minusta lähinnä Egotus Inflatuksesta eikä mistään muusta.