Karvaista joulunodotusta! Ilona Cosplayn joulukalenterissa puhutaan tänä vuonna pelkästään peruukeista! Joka päivä on esittelyssä yksi tai useampi peruukki sekä jaossa vinkkejä, tarinoita ja turinoita ihanista ja kamalista tekotukista.
Tämän luukun ideasta kiitos Hoothootille! Jos teillä muilla on aiheita, joita ehdottomasti tahdotte miun vielä näiden 9 päivän aikana käsittelevän, niin jättäkääpä äkkiä kommenttia! Vielä kerkiää vaikuttamaan!
Tänään esittelen teille peruukkeja vähän nurinkurisesti, eli käyn esimerkeillä läpi miltä peruukin rakenne siellä kuidun alla voi näyttää.
Suomilaaduttomuutta. |
Ensimmäisenä erityisesti suomiperuukeissa tuttu näky, kun tukan kääntää ympäri. Peruukkikuidut on ommeltu kiinteän, verkkomaisen myssyn päälle. Yleensä myssyn reunassa on jossain/joissain kohden kuminauhaa, että peruukki sopisi isopäisille eikä putoaisi pikkupäisiltä. Myssy kuitenkaan harvoin sattuu olemaan juuri oikean kokoinen, joten se voi jäädä ikävästi ryttyyn tai puristaa helpommin kuin useammalla joustavalla osalla varustetut peruukit.
Ihan ebayperuukki, Rinoan tukka, joka myös paljastaa kiinteän myssyn altaan. Tähän oli myös ommeltu kuidut ihan päin sitä itseään ja melkoista korjailua sai tehdä, että tästä tuli siedettävän näköinen. Halpa ei aina ole hyvä. |
Suurin osa ebayssä myytävistä peruukeista on rakenteeltaan tämänkaltaisia:
Junko toimikoon esimerkkinä. |
Keskellä päälakea on pitsimäistä kangasta, johon kuitunauhoja on ommeltu tiheään vaihtelevalla kaavalla. Keskikohdasta lähtee noin 9 leveää kuminauhamaista nauhaa, joiden välille kuitunauhat on ommeltu ja jotka jatkuvat aina niskarajaan saakka. Lisäksi hiusrajassa kulkee paksumpaa nauhaa.
Niskassa on yleensä oma osionsa ja kiristyshihnat, joita ei kannata katkoa vaikka olisikin isopäinen. Mieluummin ompelee parilla pistolla kiinni. |
Kuitunauhoja voi sitten olla määrällisesti mitä vain. Satunnaisotannalla löysin omista peruukeistani niitä, joissa takaraivolla (tuon kiinteän keskiosan jälkeen) laskettuna oli 10 kuitunauhaa ja niitä, joissa vastaava luku oli 25. Pelkästään kuitunauhojen määrä ei kerro täysin peruukin paksuutta, koska toki kuitunauhoissakin voi olla eroja. Mutta pääsääntöisesti mitä ohuempi yksittäinen nauha ja mitä tiheämmässä näitä nauhoja on, sitä paremmalta tai realistisemmalta peruukki näyttää.
Peruukin pitsimäinen keskiosa ja skintop väärältä puolelta katsottuna. |
Peruukin päällisessä on joko skintop tai sitten ei ole. Skintop tarkoittaa muovista, ihonväristä palasta, johon osa kuiduista on istutettu yksittäin, ei siis nauhassa. Skintopin avulla voidaan luoda illuusio siitä, että siellä päälaella oikeasti näkyy ihoa. Skintopit on nykyään ebayssä melkein kaikissa peruukeissa, joten mistään erikoisesta luksusjutusta ei ole kyse. Toisaalta skintopin tuoma oooo, täähän näyttää ihan omalta päältä! –fiiliskin katoaa viimeistään toisen tämmöisen peruukin kohdalla.
Jo kertaalleen nähty Huti-Faye ja esimerkki otsatukattomasta skintop -mallista. |
Ja tältä sama tukka näyttää nurinpäin. |
Skintoppeja onkin sitten monen kokoista ja muotoista ja mallista. Paljon riippuu siitä, millainen peruukin jakaus on ja onko peruukissa otsatukkaa vai ei. Otsatukattomissa malleissa skintop tulee mahdollisimman lähelle otsaa ja on yleensä varsin pitkä. Otsatukallisissa taas muovilärpäke voi olla vain halkaisijaltaan parin sentin kokoinen ja sijaita aika keskellä päätä. Kuidut saattavat lähtiä skintopista ympyränmallisesti tai sitten suorassa jakauksessa.
Rinoankin tukan päällä näkyy nätti ja pyöreä skintop... |
...tosin vain kun peruukki on nurinpäin. |
On myös suurta vaihtelua, miten paljon skintoppia on näkyvissä kuitujen seasta. Ääriesimerkkinä Quistis ja Faith, joista jälkimmäisessä kuidut on upotettu todella harvaan. Tämä antaa pikkaisen kaljuuntuvan, mutta realistisen lookin. Quisty taas ei vilauta skintoppiaan edes vahingossa, niin tiukkaan kuidut on istuttettu.
Faith ja orastava skintop-kalju |
Quistyn tiukka keskijakaus. |
Ja samasta toinen kuvakulma. |
Skin top toisaalta helpottaa ja toisaalta vaikeuttaa peruukin muotoilemista. Jakauksen paikkaa voi skintopin kanssa vaihtaa vaihtelevan helposti luonnollisen näköisesti sen parin sentin matkalla, minkä levyinen skintop on. Skintopin kanssa hiuksen usein laskeutuvat tasaisemmin, näyttävät vähän littanammilta. Skintopittomien peruukkien etu onkin sitten juuri se, että niitä saa päälaelta nosteltua ja pörrötettyä ja piikitettyä paljon huolettomammin.
Kuten sanottu, skintopin tuoma uutuudenviehätys katoaa nopeasti, enkä itse enää hae peruukkeja ebaystä tuolla hakusanalla ollenkaan. Jos peruukin kuidut on ommeltu kunnolla, ei siinä tarvitse olla skintoppia, että se näyttäisi realistiselta –tai niin realistiselta kuin peruukki nyt voi näyttää-, tai että sitä voisi stailata. Peruukin ja oikean hiuksen erottaa harjaantuneella silmällä kilometrien päähän juurikin hiusrajaa ja jakausta katsomalla, eikä skintop tai sen puute siinä juurikaan vaikuta. (poikkeuksena ne syöpäpotilasperuukit, joilla minuakin voidaan helposti huijata).
Skiptopittomasta peruukista käyköön esimerkkinä Ellonen tukka. Tämän leikkaus nolottaa miuta nykyään, sen verran keittiösaksilla parturoidun näköinen tuo on. Tosin noin ohuesti kuidusta en osaisi varmaan nytkään leikata juurikaan parempaa. Tekisi pikkaisen mieli tehdä tälle jotain testikampausta lyhyestä tukasta, mutta taidan antaa vaan olla.
Ohoh, piikkejä. |
Tai noh, testaan sen sijaan vähän piikittämistä ja demonstroin skintopittomuuden ja got2b gluedin voimaa. Näitä kuituja ei ole edes tupeerattu _ollenkaan_, ainoastaan nostettu pienissä erissä ylös, lakattu ja annettu kuivua. Ei edes lämpöä lisätty.
Ainiin, unohdin vastata oleellisimpaan kysymykseen. Miksi peruukkien rakenteella on väliä? No ensinnäkin se vaikuttaa peruukin hintaan. Peruukkikuitu on eniten hintaa nostava tai laskeva tekijä, mutta kun nykyään suurin osa ebaytukista on jo laadukasta japanilaista kuitua, skin top ja muu rakenne alkaa vaikuttamaan. On aivan turha maksaa ylimääräistä skintopista, jos sillä ei ole sinulle peruukin omistajana mitään väliä. Tai jos tiedät pörröttäväsi tai piikittäväsi tukkaa, niin osaat olla ostamatta sitä skintopillista ihanuutta.
Erityisesti rakenteella on väliä, jos alat itse muokkaamaan sitä. Lisäämään tai vähentämään kuitunauhoja. Purkamaan peruukkia tai rakentamaan uutta. Joissain leikkauksissakin peruukin rakenteella on väliä, lyhyttä takaosaa ei leikata hyvännäköisesti tukkaan, jossa kuitunauhoja on koko takaraivossa vain 5. Kampausten tekemisessä ja stailaamisessa yleisestikin tekemistä helpottaa, kun on pikkaisen käsitystä siitä, miten ne kuidut ovat peruukissa asettuneet, mitä rajoitteita ja mahdollisuuksia niillä voi olla. Sen oman lemppariperuukin rakennetta tutkailemalla osaa ehkä seuraavallakin kerralla valkata mieluisen peruukin, tai ainakin välttää pahimmat karikot peruukkimeressä seilatessa.
Ilona
Jännää... Oma ensimmäinen skin-top peruukkini oli aika erilainen kuin nämä, mitä esittelit. En kyllä ole toista samanlaista tavannut missään sen jälkeen. Skin-top oli siinä lähestulkoon koko päälaen kokoinen (ottaen huomioon, että minulla on tosi pieni pää). Se on kai sitten edes jokseenkin harvinaista.
ReplyDeleteOhoh, kuulostaa aika jännältä tapaukselta! Miulla pinta-alallisesti laajin skintop on Faithin tukassa, eikä sekään ole kuin about 6cm x 9cm. Ihan kuin postimerkkejä keräilisi, tuo kuulostaa harvinaiselta! :D
ReplyDeleteKun katsoo kuviasi, voisin vannoa ettei silmäsi ole harjaantuneet laisinkaan. Alopeciaa sairastavilla sattuu olemaan niin realistinen peruukki, ettei sitä erota vaikka päätä silittelisi.
ReplyDeleteJep, nämä kaikki näyttävät peruukeilta. Kauas. Ei mitään tekemistä laadukkaiden keinohiuksien kanssa. Mutta näiden perimmäisenä käyttötarkoituksena ei vissiin ole tarkoituskaan näyttää aidolta, luulisin.
ReplyDelete