19 September 2010

Hyvin suunniteltu on... edelleen tekemättä

Iskihän se sittenkin! Chibicon on kahden viikon päästä jo historiaa ja puvun tekeminen alkoi varsinaisesti toissa päivänä. Kahden viikon kirous taitaa osaltaan olla kyllä myös siunaus, olen tässä jo pari viikkoa odotellut, että milloin se innostus puvun tekemiseen alkaa vai pitääkö oikeasti tehdä pukua ilman innostusta hampaat irvessä. Töissä olisi kiirettä, kaikkea muutakin tekemistä on ilmestynyt, flunssa painaa päälle ja pelihyllyssä houkuttaisi vielä muoveissaan hengaileva Persona 3, joten juuri nyt se ompeluinnostus tietysti iskee. Katsotaan miten paljon itkua ja hammastenkiristystä tämä aikataulu taas aiheuttaa.

Tämän päivityksen varsinaisena tarkoituksena on paitsi kertoa miten heikoilla kantimilla Lanin edistyminen on, esitellä vähän muutenkin sitä ensimmäistä osaa puvuntekoprosessissa, eli suunnitteluvaihetta.

Ensimmäisenä mieltä kutkuttavasta hahmosta pitää tietysti hankkia mahdollisimman paljon niitä referenssikuvia. Toivottavasti pääsen jossain vaiheessa siirtymään vähän uudempien pelien maailmaan, että pääsisin eroon näistä 90-luvun pikselimössöhahmoista, joiden suhteen Lani ei ole mikään poikkeus. Viime kerralla kerroinkin jo, että nykyään en enää pakota veljeäni toimittamaan kaikkia screenshotteja hahmosta, vaan youtube tarjoaa aika kattavasti kaikki pätkät mistä kuvia napsia. Ideaalitilanteessa hahmosta pitäisi olla kuvat kaikista mahdollisista suunnista ja yksityiskohdista vielä erikseen. Äkkiseltään en muista yhtään pelihahmopukua, jossa tuo olisi toteutunut, animesta ja elokuvista puvut näkee monesti paljon paremmin. Lanin kohdalla avuksi riensi myös tämä sivusto, josta löytyi varsin näppärästi Lanin.. tekstuurit? Rakenne? Mitenhän tuo edes kääntyisi suomeksi...

Parhaat kuvat Lanista. Harmi vaan, että artbook-kuvituksen värit ovat jotain ihan muuta, kuin itse pelissä.

Siellä se Lani menee, tästäpä onkin hyvä tehdä huomioita puvun takapuolesta...

Näin näpsäkkää jälkeä saa yhdistelmällä youtube+prt sc

En osaa oikeasti piirtää ollenkaan, mutta jonkinlaisia raapustuksia pitää aina suunnitteluvaiheessa tehdä. Hahmotella vaatteita, kuvioita, hiuksia ja oikeastaan ihan kaikkia hahmon vermeitä. Koetin keväällä siirtyä mieluummin tulostettuihin kuviin, kun piirtämiseen menee monesti hermot, mutta nyt en ole enää jaksanut tulostella. Piirtäessä joutuu itse miettimään hyvinkin tarkkaan mittasuhteita ja millaisista vaatteista oikeasti onkaan kyse.


Mittasuhteet onkin monesti se mikä itselleni tuottaa päänvaivaa. Itse olen suunnilleen 178 senttiä pitkä, joten korkojen kanssa hätyyttelen noin 180 senttiä. Itselleni se hahmon pituus ei ole koskaan ollut se ratkaiseva tekijä, mikä kyllä on aiheuttanut pieniä hermoromahduksia yhteiskuvia otettaessa (kts. kesän Giselle ja Jack -kuvat, joissa piti heittää kengät pois ja seisoa alamäkeen, että meni pituudet oikein). FFIX:n kaikki hahmot ovat sen verran chibimallisia, että tunnen oloni jättiläiseksi niin Daggerina kuin Hildanakin, mutta koitan olla häiriintymättä siitä. Niin kauan kun en ryhmässä liiku, on pituus viimeisiä asioita mitä mietin. Mittasuhteiden pitäisi kuitenkin mennä oikein, hameiden tai housujen pituuksien osua suunnilleen oikealle kohdalle jalkaa ja hiusten latvojen liihotella oikeassa pituudessa.

Rakastan listojen tekemistä. Harrastan myös listojen hävittämistä, joten joudun yleensä tekemään aivan samat listat jokaisesta hahmosta vähintään kolme kertaa. Yleensä teen listan, jossa luettelen kaikki hahmon vaatteet ja asusteet, sekä kuvailen muutamalla sanalla niiden väriä tai erityispiirteitä. Jos jonkun asusteen toteutuksen suhteen iskee jo tässä vaiheessa jonkin älynväläys, koetan kirjata sen heti ylös, muuten se unohtuu heti. Ostoslistoja pitää myös olla monia, samoin to-do-listoja, joihin koetan luetella kaikki jäljellä olevat tekovaiheet. Alussa niiden tekeminen on kyllä ihan yhtä tyhjän kanssa, kun kaikki on vielä tekemättä, mutta lopussa tuntuu melkoisen hyvältä kun pääsee raksimaan listalta yli jo tehtyjä asioita.

Piirrän pukukuvia yleensä ihan vapaalla kädellä, mutta esimerkiksi aseet piirrän monesti läpi tietokoneen ruudulta, kun olen liian laiska kytkemään tulostinta koneeseeni. Lanin aseen esimerkiksi piirsin läpi niin, että piirroskirveen pituus on 18 senttiä, eli 1:10 todellisesta aseesta. Piirustuksesta on tuolloin helppo mittailla, mitä pituuksia oikeasta aseesta sitten pitäisi myös löytyä. Tästä aseesta siis, jonka nyt pitäisi olla jo hyvää mallia valmistumassa, mutta josta en ole tehnyt vielä yhtään mitään.

Koetan säästää aina kaikki pukusuunnitelmat, myös ne paperit, joiden ajatukset eivät lopullisessa puvussa toteudu. Niiden lueskelu on opettavaista ja joskus valitettavan huvittavaa puuhaa, itse ainakin unohdan kirjoitukseni niin nopeasti, että vuodentakaisten pukusuunnitelmien lukeminen on melkein kuin lukisi jonkun toisen tekstejä. Monet puvunteossa tulleet oivallukset unohtuu, jos niitä ei kirjaa minnekään ylös, nyt kun vielä oppisin pitämään kaikki nuo paperit edes jonkinlaisessa järjestyksessä, niin olisin tyytyväinen.

Näköjään olen epäillyt jossain vaiheessa unohtavani Hildan takapuolen jättimäisyyden

Ja tämänkin päivitykseen kuluneen ajan olisin voinut käyttää ompeluhommiin. Tänään alkaa myös operaatio Hermoromahdus aka Kirves. Palaan wip-kuvauksilla kunhan innostus hiipuu, muut ottakoon sillä aikaa ansioituneesti kantaa cosplayn suuriin kysymyksiin, kuten edelleen puhututtavaan cosplay.fi -ajatukseen. Kannan korteni kekoon kunhan kerkiän, päivitysideoita kun olisi vaikka kuinka, niiden naputtelu järkevään kirjalliseen muotoon vaan on välillä yllättävän haasteellista.


Ilona


ps. Chibirannekkeen olen sentään jo saanut ostettua. Ja hulluuden puuskassa hankin myös lipun katsomaan fffightia. Nyt siis on pakko päästä eroon myötähäpeäntunteesta ja kärvistellä katsomossa.

2 comments:

 1. Chibicon, oi Chibicon.. Miten kauan odotinkaan, että Kuopioon tulisi taas joku con ja sitten se pidetään silloin kun olen Japanissa.. Olisin kovasti halunnut nähdä Lani-asusi livenä! En näe edes tuttavani FFFight-esitystä, hän on juontajana ensimmäistä kertaa elämässään :/

  Miullakin on tapana tehdä (ja usein myös hävittää) listoja ja piirustuksia asun eri osista. Ei niistä kyllä kauhesti ole apua, kun unohdan niiden olemassaolon nopeasti :D Mutta esimerkiksi juuri nuo aseen eri osien mitat on helppo laskea erilaisten piirustusten avulla. Mistä ajattelit tehdä Lanin miekan?

  Persona 3 on todella ihana peli! Pelasin sen läpi melkein tasan vuosi sitten. Hyvää kannattaa kuitenkin (ainakin tässä tilanteessa) odottaa, siihen peliin jää koukkuu aika pahasti ja sitten et pysty keskittymään asun tekemiseen ollenkaan :D Itselläni on edessä FF8 läpipeluu, kunhan pääsen takasin Suomeen, ja tietysti ensi kesän asujen suunnittelu..

  Onnea asun tekemiseen! Toivottavasti ei tule paniikki-kiire sen kanssa! Pidän peukkuja täältä Japanista käsin ^^

  ReplyDelete
 2. ywi, mie olenkin miettinyt, että ketkähän sitä mahtaa tätä blogia lukea Japanista asti, nyt selvisi ainakin yksi siis :) Taitaa jäädä Personan pelaaminen myöhemmälle syksyyn, kun Chibin jälkeen pitäisi jo musiikkimessujen pukua miettiä :3

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.