24 March 2013

Suuri piilolinssipäivitys!

 Kerrankin luvassa yleishyödyllinen päivitys! Totesin muuttohommien keskellä omistavani ihan tuhottoman määrän piilareita ja mietin, että voisin ottaa niistä kuvat ja kirjoitella muistiin merkit ja mallit, että joskus tulevaisuudessa voin tarvittaessa tilata samanlaisia tai välttää jotain tiettyjä. Ja sitten keksin, että miksipä pitää tätä kokoelmaa vain itseäni varten, kun voin jakaa sen teidän kanssanne! Ensin kuitenkin pakollista Vakavaa Asiaa Piilolinsseistä. En ole optikko, nämä ovat vain valvetuneen käyttäjän oppimia ja havaitsemia asioita.
"Ohoh"
Kaikki eivät voi piilareita käyttää. Ja niidenkin, jotka voivat käyttää, pitää olla piilareiden kanssa tarkkana. Jokaisen piilarinkäyttäjän, käytti sitten vahvuuksellisia päiväpiilareita tai vahvuuksettomia hupipiilareita, pitäisi käydä säännöllisesti optikolla ja silmälääkärillä varmistamassa linssien sopivuus ja silmien kunto. Piilolinssit voivat vaurioittaa silmää silloinkin, kun ne eivät tunnu pahalta. Toki pari kertaa vuodessa conissa parin tunnin ajan pidettyjen piilareiden pitäisi olla jo tosi sopimattomat, että ne aiheuttaisivat ainakaan pysyvää vauriota silmälle, mutta parempi katsoa kuin katua (heh heh) ja oikeasti tarkastuttaa ne silmät. Herkkäsilmäisten erityisesti.

Itselläni on huono kaukonäkö (-2,75 ja -3,75) ja käytän kuukausilinssejä suhteellisen säännöllisesti arkielämässä. Cosplaykäyttöiset piilolinssini ovat lähes poikkeuksetta vuosilinssejä, hapenläpäisykyvyltään ja vesipitoisuudeltaan kuukausilinssejä huonompia, mutta säilyvät ja kestävät oikein huollettuina kevyesti yli vuodenkin. Joku oikeasti optikko voi korjata jos sanon nyt väärin, mutta käsittääkseni linssin käyttöikään vaikuttaa varsinaista aikaa enemmän se, kuinka paljon linssi on silmässä. Silmän [tähän jokin biologiselta kuulostava sana, jonka olen kuullut ja unohtanut. Jotain silmämömmöä kuitenkin] kerääntyy linssiin ja siten kuluttaa sitä hiljalleen ja yksilöllisesti. Toisella käyttäjällä samat kuukausilinssit voivat kestää kaksi kuukautta oikein hyvinä, toisella vain kaksi viikkoa. 

Piilolinssien kanssa kaiken a ja o on kunnollinen hygienia. Kädet pitää pestä aina kun piilolinssejä käsittelee ja piilolinssikotelot kannattaa desinfioida säännöllisesti. Säilyvyyden kannalta kunnollinen piilolinssineste on aivan ehdoton. Muistan jossain vaiheessa saaneeni ohjeeksi, että vaikka piilolinssejä ei käyttäisi, pitäisi avattujen linssien säilytysneste vaihtaa kahden viikon välein. Itse en kyllä vaihtele omistani sitä noin usein, mutta toisaalta tiedän, että on aivan turha syyttää piilolinssin valmistajia, jos vuosilinssit kuivuvat koteloonsa tai tuntuvat silmissä pahalta, jos ne ovat henganneet samoissa säilytysnesteissä useita kuukausia. 

Jos piilolinssi tuntuu silmässä pahalta, ota se pois. Jos piilarin alle on mennyt roska tai luomivärihippu tai muu, asia korjaantuu kun peset piilolinssin asianmukaisella nesteellä ja räpyttelet silmiäsi raivoisasti. Jos vika ei korjaudu ja piilolinssi tuntuu edelleen ikävältä, älä käytä sitä. Puolisokeiden cosplayaajien kannattaa ehdottomasti ja aina kuljettaa silmälaseja esimerkiksi coneissa mukana, jos piilolinssien kanssa tulee ongelmia, ei ainakaan pitäisi olla kynnystä ottaa piilareita pois sen takia, että ei näe mitään. Kosteuttavat silmätipat ovat monesti kätevät olla mukana, mutta niillä ei kannata pitkiä aikoja tehdä pahalta tuntuvista piilareista käyttökelpoisia. Kaikkien silmät eivät kestä piilolinsseja pitkää conipäivää alusta loppuun vaan välillä silmien pitää antaa levätä.

Meikkaamisen suhteen tuntuu olevan kahta koulukuntaa, toiset sanovat, että piilolinssit pitää ehdottomasti laittaa silmään ennen meikkaamista, toiset taas, että ehdottomasti vasta meikkaamisen jälkeen. Molemmat lienevät siis yhtä oikein ja yhtä väärin, tärkeintä on jälleen huolehtia käsihygieniasta ja varmistaa, että mitään ripsiväriklönttejä tai glitterhippusia ei pääse möngertämään piilarin ja silmän väliin. 

Ja ei, kahta piilolinssiä ei kannata laittaa samaan silmään päällekkäin. Ja kaverin piilolinssejä ei lainailla. Ja rikkoutuneet piilolinssit laitetaan roskikseen, ei koskaan enää silmään.
 
Noin, tulikohan siinä ehkä kaikki tarpeellinen pelottelu. Silmät ovat sen verran kallisarvoiset elimet meille ihmisille, että niiden kanssa ei kannata pelleillä.

Kuten sanoin, vuosilinssit saattavat kestää hyvinä reilusti yli vuodenkin, jos niitä käyttää harvoin ja vaihtaa säilytysnesteet riittävän usein. En olisi uskonut, että Adelin punaiset piilarit vielä olivat ihan käyttökelpoiset ja aika skeptisesti laitoin ne silmiini, mutta nepä olivatkin aivan kuin uudet. 

Tässä nyt tulee ikävästi ilmaista mainosta nyt HoneyColorille, vaikka sitä vuosi sitten koitinkin välttää, mutta kun tuolta nykyään kaikki linssini tilaan, niin menköön. Linsseistä ei minulla ole valittamista (muutamalta muulta kyllä olen kuullut linssien todella oudosta käyttäytymisestä ja pilalle menemisistä), ilmaisiksi mukana tulevat söpöt eläinaiheiset säilytyskotelot sen sijaan suosittelen heittämään suoraan roskikseen, sen verran monesti ne on kuljetuksen aikana vuotaneet säilytysnesteitä pitkin maita ja mantuja. Turvallisen horisontaalisessa asennossa vessan kaapissa säilytykseen ne kyllä käy. Honeycolorin plussana on laajan valikoiman, vahvuuksellisten piilareiden (ei toki ihan kaikki merkit ja mallit) ja nopean toimitusajan lisäksi se, että omat tilaukset jäävät todella kivasti sinne arkistoon. Pystyin nyt tätäkin päivitystä varten sieltä kurkkimaan mitä olen tilannut ja milloinkin, niin ei tarvinnut pelkästään piilareiden kuvien perusteella tunnistaa mistä linssistä on milloinkin kysymys. 

Mutta aloitetaan! Kuvasin kaikki linssit yhden iltapäivän aikana ikkunasta tulevaa luonnonvaloa vasten. Toki kaikki piilarit näyttävät erilaisilta salamalla tai sitten vähemmässä valossa, jolloin silmän oma mustuainen on suurempi ja silmän omaa väriä näkyy siis vähemmän. Kuvat on aika jättikokoisina, että linssit näkyvät kunnolla.

Oikeastaan kaikkien linssien kohdalla on sanottava, että omaan silmään ne ovat tuntuneet miellyttäviltä. Minulla on suhteellisen herkät silmät, jotka saattavat reakoida ilman kuivuuteen tai pölyyn välillä hyvinkin ärhäkästi, joten olen tottunut ottamaan linssejä pois päästäni kesken päivän jos vähänkin siltä tuntuu. Yleisohjeena on, että mitä vesipitoisemmat linssit, sitä miellyttävämmät silmässä.


Näköelimeni ilman piilolinssien suomaa turvaa. Väri on sininen, taittaa aavistuksen verran enemmän harmaaseen kuin esimerkiksi vihreään. Värittömien normipiilareideni läpimitta on 14.0mm, mikä käsittääkseni on se yleinen standardimitta pehmeillä piilolinsseillä.

Ja aloitetaanpa sinisillä:

(Klikkaamalla nimeä pääset suoraan kauppaan, josta olen omani tilannut)
Ennen Aasian piilolinssimarkkinoiden hoksaamista ostamani kuukausilinssit, joiden viimeinen käyttöpäivä läheni, joten päätin ottaa nämä aivan huvikseni käyttöön. Luonnolliset, kirkkaassa valossa todella siniset linssit ja kuukausilinsseinä myös silmässä tosi mukavat. Eivät juurikaan suurenna, joten näyttävät silmissä myös luonnolisemmilta kuin circlelenssit. Miulla on ollut näistä myös vihreät versiot aikaisemmin Fayen kanssa. Yleensä suomalaisissa ja monissa muissakin piilarikaupoissa on huonona puolena muuten se, että kahden linssin tilaaminen eri vahvuuksilla voi olla vaikeaa.

 
Todella siniset, värityksensä takia aavistuksen suurentavat selkeällä mustalla rajauksella olevat linssit. Nämä olivat Sherylin silminä ja kestivät itkemisetkin aivan äärimmäisen hyvin.Sininen taittaa ainakin omissa silmissäni aavistuksen verran vihreään päin. Tosi kauniit ja näyttävät linssit, eivät mitenkään erityisen luonnolliset.

Nämä olivat muistaakseni jossain supertarjouksessa aikoinaan ja siksi päätyivät testiin. Ilman mitään tummempaa rajaa ulkoreunassa, nämä saavat silmät näyttämään lähinnä sairailta :D En ole käyttänyt näitä Jurin ulkoilutusta lukuun ottamatta kuin  parissa larpissa. Eivät mene uusintatilaukseen missään vaiheessa.

Kuten huomaatte, Super Pinkyjä minulla on melkein koko värisarja! Nämä suurentavat silmiä (läpimitta 14.8 mm, minun silmissä ei näytä vielä aivan överi-isoilta) ja peittävät silmien oman väri todella kivasti, pupillin aukko on ainakin omaan silmään sopivan kokoinen ja värien liukuma omasta väristä piilarin väriin juuri sopiva. Nämä sinisyydet pääsivät Frostissa Julian silmiin, linkkailenpa kuvan tähän kunhan niitä latailen (mistä vetoa, että unohdan? Muistuttakaa!)

Ihanat, vaalean violetit linssit, jotka alunperin taisin hankkia Cruise-anekin toista simmua varten. Kuten kaikissa Super Pinkyissä, tykkään linssin värityksestä, joka on juuri sopivan selkeä ja hillitty samaan aikaan.

Pahoittelut turhan pimeästä kuvasta. Tämän ja alla olevan Hazelin erona on se, että Brown taittaa selkeästi keltaisempaan, hazel taas punaiseen. Selkeästi ruskeat silmät saa aikaan molemmilla, nämä näyttävät enemmän sellaisen hunajaisen ruskeilta ja keltaisuus taitaa sinisten silmien kanssa aavistuksen tietysti vihreään. Näistäkin toinen risteili Cruise-anekin päässä.

Super Pinky Hazel
Näitä ruskeita on tullut käytettyä selvästi enemmän, nämä ovat ainakin omasta mielestäni jotenkin selkeämmin puhtaan ruskeat sinisten silmien päällä. Viimeisimpänä nämä katselivat maailmaa Nibutanin päästä.

Super Pinkyn harmaat ovat melkein eniten siviilissä käyttämäni värilliset piilarit, koska ne suurentavat silmiä, mutta väri on todella luonnollinen. Cosplaypuolella nämä eivät ole tainneetkaan päästä vielä mihinkään pukuun, kun Lilianalle nämä alunperin hankin.

Tällä hetkellä ainoat vihreät linssini, jotka ovat olleet niin lukuisten Buffyjen kuin kesäisen Poison Ivynkin silminä. Eivät suurenna kuin korkeintaan aavistuksen, mutta tumma reunus tekee katseesta heti erilaisen ja vaikka vihreä onkin kukkamaisesti kuvioitu, näyttävät nämä kuitenkin aika luonnollisilta. Täydelliset vihreät nämä eivät ole, tahtoisin löytää vielä sellaiset oikeasti kirkkaan vihreät, mutta kuitenkin nätit piilarit joskus.

Näiden kanssa huomaa, miten suuri vaikutus silmien värillä todella on ihmisen ulkonäköön, niin erilaiseksi aivan mustat piilarit ainakin miut tekevät. Nämä eivät ole mitkään supersuurentajat ja jos ei killota suoraan aurinkoon, jolloin oma väri kuultaa keskeltä pahasti, voi nämä pistää kauppareissulle päähän, eikä suurin osa tajua että tämä ei ole oma värini.

Aavistuksen suurentavat, selkeällä mustalla reunuksella olevat punaiset linssit, jotka vähemmän kirkkaassa valossa näyttävät tosi kivoilta, joskin tummilta vaaleissakin silmissä. Mustan ja punaisen lomittautuminen näyttää ainakin omaan silmään kivalta ja näitä linssejä on ollut ilo käyttää niin Irisvielin kanssa kuin Misanakin. Nämä eivät ole mitkään paloautonpunaiset, mutta selkeästi punaisiksi kuitenkin tunnistettavissa.

Ennen kuin löysin vahvuuksellisten piilolinssien paratiisin, tilailin piilareita Briteista Youknowit.comista. Nämä ovat siis vahvuuksettomat, täysin tasapunaiset linssit, jotka tekevät katseesta juuri niin kuolleen kun tuommoinen tasaväri ja selkeä pupillinaukko nyt voi vaan tehdä. Vastaavia myy lähestulkoon kaikki piilarifirmat, myös Honeycolors. Näiden läpi lavalta putoamista koitti vältellä Adel ja näköjään silmäkuvailin jo silloin.

Jahas, maaliskuun aurinko tahtoikin jo laskea, tästäpä näkeekin tosi hyvin tämän sävyn...
onneksi oli kännykkäkameraräpsy tallessa.
Älkää antako nimen hämätä, myös Honeycolorin sivuilla nämä piilarit listataan keltaisten alle. Pitkän etsimisen jälkeen löysin nämä, sillä vahvuuksellisia keltaisia piilareita, jotka olisivat muuta kuin tasakeltaiset, oli todella vaikea löytää. Näissä on melko pieni aukko pupillille, joten katse muuttuu pikkaisen ööö mikähän sana sitä nyt kuvaisi... No muuttuupahan nyt kuitenkin! Käytin näitä Leonin silmissä, jolle ne sopivat oikein hyvin.


Näiden lisäksi olen käyttänyt kertakäyttöisiä Freshlookin värilinssejä oikeastaan kaikissa väreissä. Ne ovat kuitenkin tarkoitettu lähinnä vain korostamaan silmien omaa väriä, joten semmoista kunnon animesilmäväriefektiä niillä ei saa. Realistisemman katseen kyllä ja esim Adellen kanssa laitoin harmaat kertakäyttöpiilarit mieluummin kuin Super Pinkyt.

Piilarivalikoima miulla on tällä hetkellä siis ihan hyvä, Super Pinkyt ovat kaikki vielä täysin käyttökelpoisia, joten harmaa-, sini-, ruskea- tai violettisilmäiseksi ryhtyminen onnistuu helposti. Keltaiset ovat tulleet tiensä päähän (muistaakseni kuivahtivat Traconin reissulla jonkin verran) joten jos tahdon Leonia vielä kunnolla kuvailla (kyllä, tämä ajatus on käväissyt mielessä!) pitäisi hankkia myös uudet linssit. Muuten piilaripuolella minua kuumottelisi testata näitä punaisia, löytää Selenelle sopivat siniset ja jatkaa ikuista täydellisten vihreiden piilareiden metsästystä. Super Pinky värisuorastani puuttuu vielä vihreät, joten voipi olla, että nämä päätyvät myös ostoskoriin jossain vaiheessa. Ja jotkin oikeasti ISOT piilarit olisi kyllä kanssa kivat...

Näköjään piilolinssien keräily ja testailu alkaa mennä miulla jo samaan kategoriaan peruukkien kanssa, onneksi näiden varastoiminen vie huomattavasti vähemmän tilaa.

Toivottavasti tästä oli hyötyä tai hupia :) 

Ilona

Translation: I decided to take pictures of all the contact lenses I have at the moment. Some of these are really old ones but in good condition, because I change the fluids frequently. Before each pic there's a  link to shop where I bought it, even though I'm not happy giving free advertisement like this :P But this might be usefull to some, at least to myself when I order new lenses next time.  And always make sure your hands are clean when touchung contact lenses and if the lenses feel bad in your eyes, don't use them. Not all eyes are contact lens friendly. Or all lenses eye friendly to every eye.

ps. KIITOS 200 lukijasta  ♥ ♥ ♥ (tosin nyt minua ei kai teknisesti ottaen voi tagata cosplayblogeissa(kin) kiertelevään haasteeseen, uguu) Saatte jotain erityishienoaspesiaalipäivitystä pikapuoliin :3 :3 :3 Ootte ihania ♥ ♥ ♥

//edit: irkin innoittamana ottakaas vielä julmetun iso yhteiskuva kaikista:

4 comments:

 1. Kiitos kattavasta linssiesittelystä! Pian lähtee varmaan omat Super Pinky Violetit tilaukseen. :3

  ReplyDelete
 2. Kiitos ihanasta ja opettavaisesta päivityksestä! Liian usein joutuu kuulemaan kuinka ihmiset eivät ole pitäneet huolta linsseistään.

  Itsekin tilaan Honeycolorista melkeinpä kaikki linssini, mutta heidän lähettämissään koteloissa en ole huomannut mitään vikaa. Yleensä tosin kuljetuksen ajaksi kiedon kaikki kotelot paperiin vuotojen varalta.

  ReplyDelete
 3. Tosi hyvä ja kattava postaus! Tästä on paljon hyötyä ja varsinki kiitos noista piilarikuvista! <3

  ReplyDelete
 4. Ah ollappa siunattu vaaleilla silmillä joissa kaikki värit eivät näytä mustilta muussa kun parhaassa päivänvalossa :P Pikkaisen kade olen!

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.