Mikä ihmeen cosplay?


 Tällä sivulla vastaan kaikkeen maan ja taivaan välillä. Tai ainakin kaikkeen tuolta väliltä, joka koskee cosplayta, minua cosplayaajana tai edes etäisesti tätä harrastusta. Mielipiteet ovat omiani, erimieltä saa olla. Kirjoittelen lisää sitä mukaa kun joku jotain oivaltavaa kysyy, eli missään nimessä tämä ei ole vielä valmis sivu.

Wikipediamääritelmän cosplaysta löydät täältä.
Kommenttiosio löytyy tuolta alhaalta, sinne vaan viestiä tai kysymyksiä jos jokin juttu jää epäselväksi!

Tähän mennessä kysyttyä ja vastattua:  (kun löydän bloggerista jonkin sivun_sisäisen_linkitys_systeemin niin teen tästä vielä toimivamman listauksen)
Mitä on cosplay?
Kuinka paljon cosplayaajia on Suomessa?
Mikä cosplayssa on parasta?
Kuka voi harrastaa cosplayta?  Onko cosplayssa ylä- tai alaikärajaa?
Onko cosplayssa jotain sääntöjä?
Mitä cosplayaajalta vaaditaan?
Entä kun en oo kiinnstunut animesta, mangasta tai mistään japanilaisesta? Voinko silti harrastaa cosplayta?
Entä jos en osaa ommella?
Voinko ostaa pukuni valmiina jostain? 
Tahtoisin aloittaa cosplayn harrastamisen, miten se onnistuu?
Miten cosplayssa voi kilpailla?
Tahtoisin osallistua cosplaykilpailuun, mitä minun kannattaisi ottaa huomioon?
Tahtoisin päästä cosplaykisatuomariksi, miten se onnistuu?
Teen vain yhden puvun vuodessa, olenko silti cosplayaaja?
Onko pakko ostaa peruukki ja piilolinssit, jos tahtoo cosplayata?
Entä sitten kun pukuni on valmis, missä cosplayasuja käytetään?
Mitä tapahtumia Suomessa järjestetään/Mikä tapahtuma olisi juuri minua lähellä?
En näytä hahmoltani, olen liian lyhyt/pitkä/laiha?
Mitä cosplayasuille tapahtuu käyttämisen jälkeen?
Miksi aloitit cosplayaamaan ja milloin?
Mikä on suosikkipukusi?
Mikä cosplayn tekemisessä on haastavinta?
Kauanko aikaa ja rahaa käytät yhteen pukuun?
Mistä puvun X osa Y on hankittu?
Oletko saanut ikäviä kommentteja cosplaystasi? Miten ikäviin kommentteihin kannattaa suhtautua?
Miten oppilaat suhtautuvat harrastukseesi? Entä oppilaiden vanhemmat?
Uskotko, että jossain vaiheessa tulee ikä, jolloin lopetat cosplayn?
Onko sinulla cosplayidolia?
Onko cosplayssa mukavampaa puvun tekeminen vai sen pitäminen päällä?
Jos sinun pitäisi cosplayata vain yhtä hahmoa loppu cosplayurasi, mikä hahmo se olisi?
Miltä tuntui voittaa Eurocosplaykarsinta / World Cosplay Summit karsinta?
Pidätkö itseäsi hyvänä cosplayaajana?
Katsotko animea tai luetko mangaa?
Osaatko Japania?
Uskaltaako sinulle tulla juttelemaan coneissa?
Voiko sinut lisätä facebookissa kaveriksi?
Miten sinuun saa parhaiten yhteyttä?
Haluaisin kysyä sinulta vielä jotain, mitä teen?

Mitä on cosplay?
Cosplaylla ei ole (vielä) mitään ehdotonta sanakirjamääritelmää. Itse yleensä sanon, että cosplay on asujäljitelmien tekemistä jonkin olemassaolevan (visuaalisen) lähteen pohjalta. Se eroaa esimerkiksi naamiaispukeutumisesta siinä, että sen sijaan että tehtäisiin yleisesti vain jokin keijuasu, pyritään tekemään mahdollisimman tarkasti jäljitelmä esimerkiksi Disneyn Helinä-keijun asusta. Asun voi käsittää tässä laajemmin, eli siihen kuuluu myös peruukki, maskeeraus, mahdollisesti asuun oleellisesti kuuluvat propit eli tavarat ja tarvikkeet.
Tekemisen lisäksi asuja voi myös koota esimerkiksi kirpputorilta löydetyistä vaatteista, joita esimerkiksi muokkaa itse. Itse lasken cosplayharrastajiksi myös heidät, jotka ostavat pukunsa valmiina, teetettynä tai käytettynä. Penkkaripukeutuminen ja naamiaispukuilu voi myös olla cosplayta. 

Kuinka paljon cosplayaajia on Suomessa?
Huolimatta siitä, että viime aikoina erinäiset tutkimukset (tekisi mieli laittaa tuo lainausmerkkeihin, mutta ehkä se olisi jo vähän turhankin kriittistä) ovat heitelleet ilmoitte lukua kymmenestä tuhannesta harrastajasta Suomessa, voisin omana Ehdottoman Varmana ja Taatusti Oikeana Mielipiteenäni veikata mieluummin paria tuhatta harrastajaa. Cosplayaajan määritelmän ollessa hyvinkin väljä, on todellisia lukuja mahdoton laskea ja esimerkiksi erilaisten tapahtumien kävijätilastoihin pitää suhtautua varauksella. Coneissakaan kun kaikki kävijät eivät ole cosplayaajia. (!) 

Mikä cosplayssa on parasta?
Ihan parasta on se, että tästä voi tehdä juuri sellaisen harrastuksen kuin itse haluaa. Rahaa ja aikaa voi käyttää juuri niin paljon tai vähän kuin tahtoo, pukuja tehdä, koota tai ostaa juuri niin usein tai harvoin kuin haluaa. Mitään varsinaisia sääntöjä tai ehdottomia ohjeita ei ole, vaan jokainen voi korostaa harrastuksessa juuri niitä puolia, joiden itse kokee antavan itselleen eniten. Cosplayssa tärkeintä on nimittäin se hauskan pitäminen ja onnistumisen tunteet. Joku kokee niitä kun saa jutella ostopuku päällä tapahtumassa samanhenkisten ja samaa sarjaa fanittavien kanssa, toinen kun ekaa kertaa vuosikymmeneen koskee ompelukoneeseen ja saa aikaan suunnilleen suoraa tikkiä ja kolmas kun pääsee toteuttamaan visionsa jostain eeppisestä cosplayesityksestä kisalavalla. Ja jokainen tapa harrastaa on ihan yhtä oikein. 

Kuka voi harrastaa cosplayta?  Onko cosplayssa ylä- tai alaikärajaa?
Kuka tahansa. Kaikkia cosplayssa tarvittavia taitoja voi oppia, ainoa ehdoton vaatimus on kiinnostus ja innostus. Harrastamisella ei ole myöskään mitään ikärajaa (yksittäisillä tapahtumilla voi olla ikärajansa) kumpaankaan suuntaan.  Cosplayattavia hahmoja löytyy kaiken ikäisiä eikä mikään sääntö velvoita pukuilemaan vain oman ikäisiään hahmoja. Harrastajista suurin osa lienee tätä nykyä nuoria aikuisia, mutta koska mitään varmaa tilastointimenetelmää ei ole, on tämä ihan puhdasta mutuilua.

Onko cosplayssa jotain sääntöjä?
Kyllä ja ei. Cosplaykilpailuissa on sääntöjä (esimerkiksi rajataan kuinka suuri osa puvusta tulee olla itse tehty tai että kilpailla voi vain peleistä peräisin olevilla hahmoilla jne) sen sijaan tapahtumissa tai yleensä cosplayatessa ei ole mitään kirjoitettuja sääntöjä mikä lasketaan cosplayksi tai miten tai mistä syystä tätä saa tai voi harrastaa. Toki tästä seuraa se, että harrastajien käsitykset siitä, mikä on cosplayta tai mikä on hyvää cosplayta, vaihtelevat hyvinkin rajusti. Suomessa on totuttu arvostamaan itsetehtyja pukuja ja osa on sitä mieltä, että puhtaasti ostetun puvun pitämistä ei voisi edes sanoa cosplayksi. Kellään Suomessa (tai maailmallakaan) ei ole sellaista valtaa tai asemaa, että voisi mitään varsinaisia sääntöjä tehdä tai pakottaa muita elämään niiden mukaan. Tapahtumien järjestyssäännöt saattavat tietysti aiheuttaa jotain rajoituksia. 

Mitä cosplayaajalta vaaditaan?
Ehdottomasti auttavia ominaisuuksia ovat hyvät hermot, mielikuvitus, luovuus, positiivinen suhtautumine ja halu oppia uutta. Mitään ehdottoman välttämättömiä ominaisuuksia tai asioitakaan en osaisi nimetä. Vaikka ompelukone on ihan kätevä olla jos itse meinaa enemmän ommella, voi pukuja koota myös valmiista vaatteista tai ommella käsin. Iällä tai fyysisillä ominaisuuksilla ei ole mitään väliä. (Tai no ”ei mitään väliä” on ehkä nyt vähän liioitellusti sanottu, ”on väliä vain juuri sen verran, kuin pukuilija itse haluaa antaa niille merkitystä tai pitää niitä itse tärkeinä” voisi olla osuvampi)

Entä kun en oo kiinnstunut animesta, mangasta tai mistään japanilaisesta? Voinko silti harrastaa cosplayta?
Cosplay ei missään nimessä rajoitu vain japanilaisiin lähteisiin. Cosplayata voi aivan mistä tahansa lähdemateriaalista, vaikka Röllistä, Disneyn elokuvista, Tintti -sarjakuvista, ihan mistä vaan. Suomessa cosplay kulkee vielä aika paljon käsikädessä japanilaisen populaarikulttuurin harrastamisen kanssa siksi, että perinteisesti cosplayaajia yhteen tuovat tapahtumat, conit, ovat aihapiiriltään keskittyneet Japanin kulttuuriin.

Entä jos en osaa ommella?
Cosplayasuja voi myös koota esimerkiksi kirpputorilta löytyvistä vaatteista tai ostaa osittain tai kokonaan valmiina. Ompelua on myös mahdollista oppia, vaikka ei olisi peruskoulussa tai sen jälkeen ompelukoneeseen juuri hipaissutkaan. Kannattaa aloittaa pienestä ja edetä omaan tahtiin. Esimerkiksi itse en saanut peruskoulussa suoraa ommeltakaan aikaiseksi enkä nauttinut tekstiilitöistä ollenkaan, olen opetellut sen mitä ompelusta tiedän nyt aikuisiällä ja ihan yrityksen ja erehdyksen kautta. Eli kyllä se oppiminen on aivan mahdollista!

Voinko ostaa pukuni valmiina jostain? 
Kyllä, netissä on lukuisia sivustoja jotka myyvät valmiita cosplayasuja. Itse en ole niihin perehtynyt kun teen tai kokoan kaikki asuni itse, joten en osaa suositella mitään sivustoa tai kertoa minkään sivun luotettavuudesta.

Tahtoisin aloittaa cosplayn harrastamisen, miten se onnistuu? 
Noh, itse lähtisin liikkeelle siitä, että miettisin mikä olisi sellainen hahmo, jonka tahtoisin toteuttaa. Kannattaa valita ensimmäiseksi puvuksi jokin sellainen, joka ei ole liian monimutkainen (toki jos olet ompelualan ammattilainen niin siitä vaan) mutta joka on itsellesi jotenkin merkityksellinen. Tästäkin voidaan olla sen sataa tai ainakin kahta mieltä, että minulle tärkeää on pukuilla hahmo, joilla on jonkinlainen merkitys minulle. On paljon kivempaa opetella ompelemaan tai taistella kuumaliimakaaoksessa kun tietää tekevänsä sitä tärkeää ja rakasta hahmoa. Fanittaminen on itselleni tässä harrastuksessa se pohjimmainen, tärkein asia. 
Niin siis sitten teet sitä pukua. Kannattaa surffailla pitkin nettiä, lueskella tutoriaaleja, katsella muiden tekemiä pukuja PAITSI jos haluat keksiä kaiken itse ja olla vertaamatta itseäsi kehenkään muuhun. Cosplayn tekeminen voi viedä yllättävänkin paljon aikaa, eli jos tahdot pukusi valmiiksi vaikka juuri tiettyyn coniin tai vaikka koulun vappujuhlaan, niin aloita ajoissa. Pyydä apua äidiltä, mummolta, isältä, kavereilta. Nauti siitä tekemisestä, koska se on kuitenkin tässä harrastuksessa aikamoisen isossa roolissa.

Miten cosplayssa voi kilpailla?
(Ilmoittautumalla kilpailuun, daa) Cosplaykilpailuja on monenlaisia. On pukukisaa, jossa tuomaroidaan vain puku suhteessa lähdekuvaan, esityskisoja, joissa pääpainona on millaisen esityksen kisaaja on luonut ja toteuttanut tai sitten näiden kahden yhdistelmää. On etukäteistuomarointia, yleisöäänestystä, ryhmäkisaa ja yksilökisaa ja vaikka mitä.  Perusperiaatteena kuitenkin on kilpailla siitä, kuka on toteuttanut puvun parhaiten verrattuna siihen omaan lähdekuvaansa, eli siihen miltä hahmon kuuluisi näyttää.

Tahtoisin osallistua cosplaykilpailuun, mitä minun kannattaisi ottaa huomioon?
Olen kirjoittanut cosplaykisaamisesta kilometripäivityksen, joka toivottavasti vastaa about kaikkeen: http://ilonacosplay.blogspot.fi/2011/08/cosplay-kisaaminen-ja-kisajannitys-teh.html

Tahtoisin päästä cosplaykisatuomariksi, miten se onnistuu?
Todennäköisimmin ottamalla yhteyttä conin cosplayvastaavaan. Osa coneista hakee cosplaytuomareita julkisella haulla,  yleensä tuomaripaikat täytetään pyytämällä sopivaksi katsotut ihmiset tuomaroimaan. On ihan tapahtuman cosplayvastaavasta kiinni mitä asioita hän haluaa tuomaristossa painottaa, joten kannattaa rohkeasti tarjoutua tuomarointihommiin jos kiinnostusta on. 

Teen vain yhden puvun vuodessa, olenko silti cosplayaaja?
Cosplayssa ei ole mitään kirjoitettua sääntöä millaisia pukuja, kuinka usein tai kuinka paljon pitää tehdä, että voi kutsua itseään cosplayaajaksi. Osa harrastajista tekee yhden puvun parissa vuodessa, osa 20 joka vuosi.

Onko pakko ostaa peruukki ja piilolinssit, jos tahtoo cosplayata?
Ei. Mitään ei ole pakko tehdä, jos ei itse halua. Jos haluat cosplayata omilla hiuksilla, siitä vain. Jos et halua käyttää piilolinssejä tai et koe niitä tarpeellisiksi tai et halua käyttää niihin rahaa, älä käytä. Tärkeintä on, että itse viihdyt puvussasi ja pidät hauskaa. Jos rahankäyttöä miettii, niin kannattaa oikeasti harkita onko esimerkiksi värillisten piilareiden tai aina vaan uuden peruukin hankkiminen jokaista pukua varten erikseen missään määrin järkevää. Voi olla, jos tykkää piilareista tai on hulluna peruukkeihin.

Entä sitten kun pukuni on valmis, missä cosplayasuja käytetään?
Suurin osa harrastajista käy  coneissa pukujensa kanssa. Näitä löytyy iso liuta ja toukokuussa ensimmäistä kertaa järjestettävää Cosvisionia lukuun ottamatta conit eivät ole puhtaasti cosplaytapahtumia. Eli siellä on esimerkiksi animeen ja mangaan keskittyvää ohjelmaa tai roolipeleistä kertovaa ohjelmaa riippuen ihan siitä, mikä tapahtuman eli conin aihepiiri on. Cosplay on yleensä se sivutuote conissa, ei tapahtuman itsetarkoitus.
Mikään pakko coneissa ei ole käydä. Pukua voi pitää päällä ihan missä lystää, niitä voi vaikka kuvailla kaverin kanssa metsässä tai pitää vaan kotosalla omaksi ilokseen. 

Mitä tapahtumia Suomessa järjestetään/Mikä tapahtuma olisi juuri minua lähellä?
ConConin tapahtumakalenteri (ja google) palvelee minua paremmin:
http://concon.nakkikone.org/tapahtumakalenteri

En näytä hahmoltani, olen liian lyhyt/pitkä/laiha?
Olen kirjoittanut aiheesta blogiin pitkät pätkät pariinkin kertaan. Fyysiset ominaisuudet ja niiden yhteläisyydet suhteessa lähdekuvaan on asia, joka jokaisen cosplayaajan pitää itse miettiä. Minä en välitä siitä olenko liian pitkä, lihava, laiha tai hevosennaamainen johonkin hahmoon, jos ehdottomasti tahdon sen tehdä. Lämpimästi suosittelen muitakin olemaan turhia stressaamatta siitä, ovatko fyysiset ominaisuudet juuri (tai sinne päinkään) hahmon malliset. Mutta jos tästä tahtoo ottaa stressiä ja valita vain hahmoja, jotka ovat ruumiinrakenteellisesti lähellä omaa kroppaasi, niin antaapi mennä, ei sitäkään kukaan kiellä.

Mitä cosplayasuille tapahtuu käyttämisen jälkeen?
Riippuu ihan cosplayaajasta. Osa myy pukunsa eteenpäin, osa käyttää puvun materiaalit seuraavaa pukua varten ja osa hamstraa kaikki pukunsa jonnekin varastoon. Osa pukuilijoista käyttää samaa pukua useita kertoja, joillekin se taas on ihan kertakäyttöinen juttu. Tässäkin siis toimintatapoja on varmaan melkein yhtä monta kuin pukuilijaakin. 

Miksi aloitit cosplayaamaan ja milloin?
Ennen cosplayaamista harrastin hyvin aktiivisesti live-roolipelaamista eli larppausta ja sen tiimoilta opettelin vähän ompelemaan ja tekemään itselleni vaatteita larppeihin. Siinä missä puhtaasti omasta päästä keksittyjen fantasia- tai scifipukujen tekeminen olikin kivaa, tein ensimmäisen cosplayni oikeastaan vahingossa, kun 1920- luvun toimittajahahmoni asu oli käytännössä jäljitelmä Sky Captain and the World of Tomorrow –leffan toimittajan asusta. Samoihin aikoihin kuulin larppaajakavereiltani, että tämmöinen harrastus kuin cosplay on edes olemassa ja tuumin, että siinäpä voisi olla juuri sopiva keino kehittää käsityöharrastustani ja löytää uusia haasteita. Ja tuosta vuodesta 2008 ei sitten ole paluuta ollut vaan cosplay on imaissut hyvin tehokkaasti mukanaan. 

Mikä on suosikkipukusi?
Yhden puvun valitseminen suosikiksi olis kuin omien lapsien laittamista suosikkujärjestykseen... Jos ihan pakko ois yksi puku valita, niin se ois Poison Ivy. Sen tekemiseen liittyy niin kivoja muistoja ja oon lopputulokseen tosi tyytyväinen.  

Mikä cosplayn tekemisessä on haastavinta?
Itselleni haastavinta on keskittyminen vain yhteen pukuun, aikataulutus ja ompeleminen. Tahtoisin tehdä kaikkea ja koko ajan, joten monesti siihen yhteen pukuun, jonka olisi tarkoitus valmistua seuraavaan tapahtumaan tai tiettyyn päivämäärään mennessä, keskittyminen on vaikeaa. Olen aika huono aikatauluttamaan asioita, joten monesti pukujen tekeminen jää viime tippaan, pariin viikkoon ennen tapahtumaa. Ja ompelemisessa olen teknisesti aika huono, en tajua kaavoituksesta kuin ihan perusteet ja monesti opin vasta yrityksen ja erehdyksen kautta miten kaavoista tuleekaan se lopullinen puku.

Kauanko aikaa ja rahaa käytät yhteen pukuun?
Miun on ihan mahdoton sanoa oikeastaan minkään puvun kohdalla kumpaakaan. En merkkaa ylös paljonko mikäkin kangas tai peruukki on maksanut (pitäisi ehkä) ja yleensä ostelen tarvikkeita niin satunnaisesti ja paljon etukäteen, että en muista ollenkaan hintoja. Paljon varmasti vaihtelee puvun mukaan, jos kangas on halpaa (tai sitä menee vähän...) niin puhutaan varmaan kympeistä, jos taas on isompi projekti, paljon kangasta, paljon muita yksityiskohtia niin varmaan satasista. Samoin esimerksi piilolinssejä harvoin hankin vain yhtä pukua varten, vaan käytän samoja parinkympin linssejä useammalle hahmolle.
Aikaa en myöskään ota koskaan pukuja tehdessäni. Välillä teen jotain pukua kuukausia niin, että kerran viikossa ompelen pari saumaa tai maalaan kerroksen maalia. Välillä teen puvun yhdessä viikonlopussa niin, että aloitan aamuisin ja lopetan vasta kun silmät ei enää pysy auki.

Mistä puvun X osa Y on hankittu?
90% tapauksista pukujeni osto-osat on hankittu joko kirpputoreilta tai ebaysta. Kaikki peruukit esim on ebayostoksia, yleensä hyvin satunnaisilta myyjiltä vielä. Kiertelen kirpputoreja todella ahkerasti ja ostelen varastoon esimerkiksi kenkiä, joita ehkä vielä joskus saattaa jonkin puvun kanssa tarvita.
Jos oikeasti jonkin puvun jokin osa mietityttää, että miten se on tehty tai mistä hankittu, niin melkein suosittelen kysymään meilillä niin saat varmimmin vastauksen.

Oletko saanut ikäviä kommentteja cosplaystasi? Miten ikäviin kommentteihin kannattaa suhtautua?
Livenä ei muistaakseni kukaan ole sanonut mitään ilkeetä. Netissä jos etsimällä etsii sivustoja, joiden tarkoituksena on lähinnä anonyymisti haukkua kaikki mahdollinen, niin löytää kyllä ilkeilyä, mutta osaan toivottavasti jättää ne omaan arvoonsa.
Minusta on ollut jotenkin käsittämätöntä kuulla, että jollekulle olisi conissa tultu kommentoimaan pukua negatiiviseen sävyyn, koska minusta cosplay on niin henkilökohtainen asia, että ei ole mitään järkeä (eikä varsinkaan hyvien tapojen mukaista) kritisoida toisen pukua jos toinen ei kritiikkiä erikseen pyydä. Cosplaykisaajat tavallaan osittain antavat luvan kritiikkiin, mutta esimerkiksi itse kisaajana en kyllä koe mitenkään mieltä ylentävänä jos minulle tullaan kertomaan pukuni epäkohdat ilman, että olen itse sitä pyytänyt.
Yleisenä ohjeena sanoisin, että negatiiviset kommentit kannattaa jättää omaan arvoonsa. Jos haluat kehittyä cosplayaajana, kannattaa rakentavaa kritiikkiä pyytää ja ottaa vastaan, mutta ihan turhanpäiväset päänaukomiset ja ilkeilyt, tapahtui ne sitten conissa tai netissä, kannattaa vaan sivuuttaa. Siinä luultavimmin kommentoija vaan itse purkaa pahaa oloaan.

Miten oppilaat suhtautuvat harrastukseesi? Entä oppilaiden vanhemmat?
Yleisesti ottaen hurjan positiivisesti ja uteliaasti. Opetan tällä hetkellä 5-9 –luokkalaisia ja hämmästelen aina välillä varsinkin nuorempien oppilaiden intoa jaksaa kaivella kaikki mahdolliset videot opettajan cosplayuran ajalta ja muistaa sanatarkasti jotain tänne blogiin kirjoittamaani (voi jos ne historian ja uskonnon jutut tarttuisivat mieleen yhtä hyvin!) Minulle cosplay on aina ollut  Aikuisten Oikeasti ihan oikea harrastus, josta mielelläni keskustelen oppilaittenikin kanssa. Lähes aina koululta löytyy myös joku samaa harrastava oppilas, tai vähintään jokaiselta luokka-asteelta löytyy joku, joka jo ennen minun selostustani tietää, mistä cosplayssa on kyse.
Toki oppilaiden on välillä vähän vaikea suhtautua siihen, että opettaja harrastaa jotain näin julkista (toki kaikkien cosplayharrastus ei ole näin julkisesti löydettävissä, kaikki kun eivät pidä blogia, suostu telkkariin tai kisaa yhtä paljon kuin minä) ja että harrastajista suurin osa on minua nuorempia. Pidän työn ja harrastuksen erillään vaikka peruukkivarasto toki antaakin mahdollisuuksia toteuttaa historian tunnin näytelmiä aika vaihtelevalla hiusmuodilla ja pariinkin kertaa olen ollut cosplaykisan bäkkärillä jonkun oppilaan kanssa  jonottamassa. Muutamaan kertaan on tullut kommenttia paljastavammista cosplayasuistani tai kuvista, joista minusta netistä löytää, mutta kun kuvat ovat itseni sinne laittamia enkä cosplayasuissa ole töihin menossa,  en ole oikeastaan kokenut harrastukseni aiheuttaneen töiden suhteen mitään negatiisivia puolia. Sitä odotellessa milloin jossain vanhempainillassa keskustellaan mikä on opettajalle sopivaa käytöstä tai pukeutumista.  (ja sen jälkeistä blogiavautumista odotellessa)

Uskotko, että jossain vaiheessa tulee ikä, jolloin lopetat cosplayn?
Toivon, että jos joskus tämän harrastuksen lopetan, syynä ei ole ikä. En itse koe, että tästä harrastuksesta voisi tai kannattaisi kasvaa yli, kun jokaisen puvun kohdalla opin uutta ja maailma on niin täynnä toinen toistaan erilaisempia pukuja, jotka vaan odottaa, että joku tekee niistä cosplayn. Realistisesti ajatellen en toki kuvittele jatkavani nykyistä 20 pukua vuodessa -tahtia eläkkeelle asti (Uuuh tai sitten eläkepäivillä just ompelenkin 50 pukua vuodessa!), mutta toivon että harrastus pysyy mukanani niin kauan, kun intoa sitä kohtaan löytyy. Jos jossain vaiheessa tuntuu, että oma luomistyö ei innosta, niin kohdistan intoni sitten entistäkin enemmän vaikka cosplaykisa- ja tapahtumajärjestämispuolelle.

Onko sinulla cosplayidolia?
Oikeastaan ei. Ihailen tosi monia cosplayaajia, sekä ulkomailla että Suomessa, mutta ketään yksittäistä ihmistä en osaisi nostaa idolikseni. Ihailen toisaalta paljon heitä, jotka ovat voineet tehdä harrastuksesta itselleen ammatin tai jotka ovat vieneet cosplayta tosi paljon eteenpäin omalla julkisella esilläolemisellaan, mutta en voisi itse koskaan kuvitella tahtovani cosplayjulkkikseksi tai että tästä tulisi minulle mitään muuta kuin ihana harrastus, joka juuri kivasti tasapainottaa tuota aika tietopainotteista työtäni. Toisaalta taas ne ihmiset, joita erityisesti ihailen cosplaymaailmassa, ovat ehkä juuri niitä joiden työskentelyä, kehittymistä ja sinnikkyyttä on päässyt seuraamaan läheltä ja jotka taitavuutensa lisäksi ovat ihan mielettömän ihania ihmisiä.

Onko cosplayssa mukavampaa puvun tekeminen vai sen pitäminen päällä?
Tässä kohtaa kallistuisin kyllä sen tekemisen puolelle. Nautin niin paljon siitä, että näen kuinka idea muokkautuu oikeaksi asiaksi tai vaatteeksi, kun pääsen luomaan jotain uutta ja antamaan mielikuvitukselleni haastetta. Rakastan niitä cosplaypäiviä, kun herään aamulla ja teen pukuja siihen asti että nukahdan ja sitä tunnetta, kun puku alkaa hahmottumaan. Toki on aivan ihanaa päästä pitämään valmista pukua päällä jossain tapahtumassa, mutta jostain syystä tosi usein siihen conissa olemiseen liittyy kaikkia muitakin velvoitteita, peruukkimyssy unohtuu kotiin, aamulla tulee liian kiire että saisi meikin kunnolla valmiiksi, kengät hiertää tai on jotain muita vastoinkäymisiä. Eipä sillä että se puvun tekeminen pelkkää riemua olisi, ärräpäät lentelee ja itkua olen useankin puvun kanssa tuhertanut, mutta kaiken kaikkiaan niitä nautinnollisia hetkiä on onneksi huomattavasti enemmän. 

Jos sinun pitäisi cosplayata vain yhtä hahmoa loppu cosplayurasi, mikä hahmo se olisi?
Kyllä se taitaisi olla Macross Frontierin Sheryl Nome. Sheryl on hahmona ihana ja hänelle on suunniteltu niin monia pukua, että niiissä riittäisi haastetta vaikka kuinka moneksi vuodeksi. 

Miltä tuntui voittaa Eurocosplaykarsinta / World Cosplay Summit karsinta?
Mielettömältä. Kummallakaan kerralla en osannut olettaa olevani kolmen parhaan joukossa, joten se täydellisen lamauttava yllätys, kun voittikin, jäi kyllä loppu elämäksi  varmasti mieleen. Kukaan tuskin on eri mieltä siitä, että voittaminen on kivaa.

Pidätkö itseäsi hyvänä cosplayaajana?
Kyllä ja en.  Veikkaan, että tämä menee suurimmalla osalla harrastajista kausina. Kun tekee jonkin puvun, johon itse on erityisen tyytyväinen, tuntee oikeasti olevansa hyvä, sitten taas ne vähemmän hyvät puvut saavat tuntemaan maan matoseksi. En itse pyri harrastuksessani täydellisyyteen, olen hyvin kaukana perfektionistista ja kun näen kuinka taitavia tekijöitä Suomenkin sisälle cosplayharrastajiin mahtuu, en todellakaan osaa pitää itseäni mitenkään erityisen hyvänä. Toisaalta taas jos en pitäisi itseäni ollenkaan hyvänä tai näkisi, että kykenen kehittymään ja olemaan riittävän hyvä että nautin itse harrastuksesta, en tietenkään edes jatkaisi tätä harrastusta. Cosplayaajien paremmuudesta puhuminen on muutenkin aikamoisen pöhköä. Kisapärjäämiset eivät kerro muuta kuin juuri siitä kisasta, jokainen cosplayaaja ja cosplaypukuja katsova painottaa ja arvostaa vähän eri asioita. Huolimatta siitä, että nautin cosplaykisaamisesta, en pidä itseäni kilpailuhenkisenä siinä mielessä, että vertailisin itseäni jatkuvasti muihin. Enkä suosittele sitä kyllä kenellekään muullekaan.

Katsotko itse animea tai luetko mangaa?
Kyllä, katson animea. Välillä enemmän, välillä vähemmän, mutta koetan pitää ainakin pari sarjaa koko ajan katseltavana samaa tahtia kuin ne ilmestyy Japanissa. Mangaa en lue oikeastaan ikinä. Varmaan vielä joskus innostun siitäkin.

Osaatko Japania. 
Tiivistetysti: en. 

Uskaltaako sinulle tulla juttelemaan coneissa?
Ei, syön kaikki jotka erehtyvät avaamaan suunsa läsnäollessani. Eikun oikeasti tietysti uskaltaa. Rakastan uusien ihmisten kanssa juttelua, vaikka jäädänkin yleensä aika tehokkaasti jos joku kommentoi lukevansa blogiani (naurettavaa näin monen blogausvuoden jälkeen, mutta en mahda sille mitään). Eli ehdottomasti saa tulla juttelemaan!

Voiko sinut lisätä facebookissa kaveriksi?
Henk. koht. facebookkiini otan kaveriksi vain ihmisiä, jotka oikeasti tunnen. Conikavereita ja -tuttuja pienellä varauksella. Jos haluat seurata cosplayjuttujani, niin käy tykkäämässä mieluummin Ilona Cosplayn facebook-sivusta. Sitä kautta voi myös viestitellä minulle. Ja ei, oppilaita en myöskään ota kaveriksi. Entisten oppilaiden kohdallakin käytän hyvin tiukkaa seulaa.

Miten sinuun saa parhaiten yhteyttä?
Virallisemmissa asioissa sähköposti mp.edeae@gmail.com palvelee. Facebookissa voi myös laittaa viestiä, yleensä jomman kumman näistä tarkasta lähes päivittäin. Vastaamisessa saattaa kestää hetki, koska olen aika laiska naputtelemaan vastauksia, jos haluat pikaisen vastauksen, niin kerro se viestissäsi.

Haluaisin kysyä sinulta vielä jotain, mitä teen?
Tämänkin sivun lopussa on kommentilaatikko, johon kysymyksen, kommentin, ajatukset tai aivoituksen voi kirjoitella, joko nimimerkillä tai ihan anonyymisti. Vastailen kysymyksiin aina mahdollisimman pian, joko lisäämällä ne tähän tekstiin tai ihan omana kommenttinaan. Pidemmät avautumiset ohjaan mieluusti tuonne sähköpostin suuntaan mp.edeae@gmail.com

21 comments:

 1. Minua kiinnostaisi aloittaa cossaaminen. Mutta pari ongelmaa vaivaa päätäni.

  Ensimmäinen ongelma: Cossipuku.
  En osaa yhtään ommella, yms. enkä tunne ketään joka voisi auttaa. Yksinkertaisesti taitoni eivät riitä tälläisiin.. huoh... Niinpä olen ajatellut ostaa netistä valmiin asun, mutta sitten ongelmaksi tulee... noh, minua ehkä hieman nolottaa olla valmispuvussa, kun muut ovat nähneet paljon vaivaa oman asunsa tekemiseen. :< Miten tämän nyt selittäisi, ymmärrät varmaan? En siis nyt tiedä mitä teen asian kanssa :<<

  Sitten toinen asia: Cossaaminen
  Aikomukseni ei ole osallistua mihinkään cossikisaan tai muuhun sellaiseen (olisi tosin kyllä mukava katsoa esitystä :3). Onko siis mahdollista olla cossipuvussa ihan vain hengaillakseni koko päivän (aikoisin olla erään kaverini kanssa, jolla on samat cosplay-kysymykset, kuin mitä tässä kommentissa kysyn.) Jos joku jostain syystä haluaisi yhteiskuvan kanssani, tai jotkut hahmon tunnistavat tyypit tulisivat juttelemaan, niin se ei haittaa.. Tosin olen kyllä kieltämättä hieman ujo, joten se hieman jännittää, heh ^//^

  Minulla olisi varmaan vielä liuta kysymyksiä, mutta tässä nyt asiat, jotka eniten minua vaivaavat. Toivottavasti näet tämän ja kerkeät vastaamaan. Olen etsinyt vastausta näihin samaisiin kysymyksiin jo aiemmin, mutten ole löytänyt luotettavaa tietoa, kun yksi sanoo toista ja toinen aivan toista... heh.. :)

  Ps. Olen 12 ja ajattelin cossata Narutoa ^^ (Naruto Uzumakia)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ja, aikoisin siis cossata jossain CONISSA ^_^

   Delete
 2. Voikohan coneissa pukeutua myös Lolita asuun, jolla ei ole juuria missään sarjassa, pelissä yms.??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, siellä voi pukeutua ihan miten haluaa (järjestyssääntöjen sallimissa rajoissa :)) Eli ihan normivaatteet, cosplay, lolita, ihan mitä vaan tekee mieli pukea päälle :) Monille ei-cossaajille conit ovat paikka, johon voi puketua jotenkin erikoisemmin, eikä välttämättä ihan samalla tavalla kuin arkena. Mutta ihan tavallinenkin vaatetus on täysin sallittua!

   Delete
 3. olen siis 11-vuotias ja minä ja kaverini aijomme aloittaa cosplaynm mietin vaan, että joudunko yksin kaverini kanssa kiertelemään ja tekemään juttuja? asun tosi kaukana kaikista niistä cosplay paikoista ja menisin aina isän/äidin kyydillä. niin saisivatko hekin tulla ilman mitään asuja sinne kattelemaan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tapahtumiin saa tulla myös vanhemmat mukana, jos heillä on sinne lippu. Ja ihan ilman cosplayasua voi myös tulla paikalle :)

   Delete
 4. saako sinne tulla joku ystävä seuraksi ilman että hänellä olisi cosplay asu

  ReplyDelete
 5. Entä jos nolottaa pitää cosplay asua päällä tapahtumassa,koska cossaa ensimistä kertaa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meinasin neuvoa vaan, että ei kannata nolostella, mutta se kai aika itsestäänselvä vinkki eikä välttämättä ole ihan noin helppoa... No se ainakin voi auttaa, että pidät pukuasi ensin päällä ihan kotosalla, totuttelet siihen. Sitten kun tunnet itsesi hyväksi sen kanssa kotiolosuhteissa, tuntuu se paljon kivemmalta myös conissa. Coneissa on kyllä aivan turha nolostella pukuaan, siellä on niin monenlaisesti pukeutunutta porukkaa eikä toisten puvuille naureskella. Yhteinen harrastushan tämä nimittäin on :)

   Delete
 6. Voiko KAIKKIIN coneihin mennä fursuitissa xd

  ReplyDelete
 7. Hi! Tuota tahtoisin kysyä mistä te cossaajat teette nuo haarniskat ja päähineet ja esim. Star Wars:ssa lekut? Käytättekö te jotain muoveja? Kun itse olen oiveltanut että käytätte vaahtomuovia ,mutta(tärkein kysymys) mistä niitä saa? Mistä kaupoista? Ja olen tosi kiitollinen jos vastaat koska en millään löydä tietoa mistä tehdä. Olen kokeillut sanomalehti liisteri hommia ,mutta niistä tulee epätasaisia ja rumia. Olen nähnyt ihmisten käyttävän jotain muuta joten?

  ReplyDelete
 8. Haluisin mennä traconiin syksyllä. Tarviiko sinne laittaa animevaatteet? Ajattelin cossata jotain Harry Potter-hahmoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei. Olen käynyt Traconissa monta kertaa ja olen cossannut Bilboa monta kertaa. Siellä ei tarvitse olla teeman mukaan ja voit olla mikä hahmo vain. Potter on just hyvä kun siel on yleensä miittkin siitä. Voit katsoa aniki.fi sivuilta Traconista asukuvia

   Delete
 9. Kun conin teema on jokin, joka ei täsmää hahmon kanssa, haittaako se?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ajattelin vastata että ei haittaa. Minäkin kerran olin joku ihan muu kun oli ritari teema. Teema vain ohjaa ehkä jos et tiedä mikä haluaisit olla ja ohjelma voi myös määräytyä sen mukaan.Oli ilo auttaa:)

   Delete
 10. Minulle tuli vain mieleen voiko cosplayihin tehdä oman laisen asu kokonaisuuden

  ReplyDelete
 11. Haluaisin aloittaa cossaamisen ,mutta äitini mielestä se cossaaminen ei oo ihmisille kuuluva harrastus ,mitä teen?
  Pitäiskö unohtaa koko harrastus?
  Enkä saa osallistuu coneihin ennen aikuis ikää.😢

  ReplyDelete
 12. Tälleen upeesti kuus vuotta myöhäs (ainakin), mutta ajattelin silti esittää mun upeen kysymyksen: Oon tod. näk. menossa mun kaverin kanssa yhteen coniin kuukausien päästä. Oon ite miettiny cossauksen aloittamista jo vuoden kaks, mutta tää on vasta eka tilaisuus, joka mulle on tullu eteen (kiitos siitä mun kaverille, joka päätti että raahaa mut sinne mukaan). En oo vielä täysin varma hahmosta (eikä sen löytymisestä oo nyt vielä niin kova kiire), mutta sen ei pitäs olla (vielä) ongelma. Mun kaverikin on ekaa kertaa cossaamassa, joten siltäkään en voi kysyy. Joten, here is my question: Olisko jotain vinkkejä aloittelevalle cossaajalle? Oon kattonu muutamii videoita YouTubesta cossaamiseen liittyen, mutta aattelin kysyy kun vaikutat olevan kunnon ammattilainen cossaamisessa - jos siis vielä luet tätä blogia ja oot aktiivinen :"D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tälleen upeesti kaksi vuotta myöhässä vastaan kysymykseen ;) Paras vinkki on valita hahmo, joka on jotenkin itselleen mieluisa tai erityinen ja jonka tekeminen tai kokoaminen vastaa omaa taitotasoa. Suosittelen myös miettimään vähän mukavuutta conikäytössä, eli että onko puku sellainen että siinä jaksaa olla koko conipäivän ilman että tulee tosi kuuma tai kylmä. Hyvät kengät on parhautta. Sitten varsinaisessa tekemisessä google on kaveri, erilaisia ohjeita löytyy vaikka kuinka niin ompelun, peruukin muokkaamisen kuin meikkienkin tekemiseen. Niin ja siis ihan tärkein vinkki on pitää hauskaa :)

   Delete
 13. mul on ongelma: mul ei oo ketään kaveria jota kiinnostaa cosplay D:: coneissa on kuulemma helppo tutustua mutta mulla on tosi vaikeaa mennä puhumaan uusille tyypeille. lisäks asun kaukana niistä paikoista joissa usein conit pidetään niin en oo päässy käymään sellases :/

  ReplyDelete
 14. niin ja lisäys tohon äsköseen: onko olemassa mitään suomalaisten cossaajien esim keskustelupalstaa tms jossa vois tutustua samanhenkiseen porukkaan?

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.