25 July 2011

Uliuu, kaikki conit puskaraiskausta


Ilona-täti vähän ragettaa nyt. Katsotaan onnistunko etenemään poukkoilevan loogisesti vai enkö. Pakollinen disclaimer kuinka nämä on vaan minun omia ajatuksia ja saa olla eri mieltä ja blaa blaa blaa.

Kaikki (not) ovat varmaan lukeneetkin Turun Sanomien kivan kesäisen artikkelin Animeconista. (tai noh, cosplaytapahtumista yleensä) No jos ette, niin lukekaapa. Artikkelin itsessään voi jättää toki omaan arvoonsa, skandaaliahan tuolla vaan kärkytään ja harrastajat voivat sivuuttaa sen olankohautuksella. Toimittaja on selkeästi nähnyt vaivaa Anime-lehteä referoidessaan, conikansaa jututtaessaan ja nähtävästi myös Anikin kauhutarinoita lukiessaan, mutta eihän tuo mitään erityisen uutta ole yhtään silmiään tai korviaan aukipitävälle harrastajalle. Ei japaniharrastajat ole mikään lasikupla, vaan ihan samat ongelmat, lieveilmiöt ja häiriintyneet tyypit tämänkin porukan keskuudesta löytyvät, kuin mistä tahansa muustakin yhteisöstä.

Mietitäänpä hetki, millainen kuva cosplaysta harrastuksena jää niille äideille, isille ja kumminserkun kaimoille, jotka ovat kuulleet Cilla Cosplayaaja 14-v:n olevan tämmöisesti kivasta ja viattomasta pukuleikistä kiinnostunut. Näinpä. Kiitosta vain Turun Sanomat ja onneksi itse en ole siinä iässä, että olisin selitysvelvollinen omista conivaatteistani.

Toki asioista pitää puhua ja nostaa kissaa pöydälle silloin, kun siihen on tarvetta. Hyssyttely ei auta ketään ja jokainen _oikea_ ahdistelutapaus pitää käsitellä, mutta suurelle yleisölle sen kuvan antaminen, että on jotenkin poikkeuksellista että ”Alkuviikosta Turun poliisin tietoon ei ollut tullut ahdistelutapauksia Animeconissa” on jo naurettavaa. Hysterian luominen harrastajakunnan ulkopuolelle samalla kun yhteisön sisällä on näitä hyssyttelytapauksia, aiheuttaa pikkaisen ragea.

Cosplay-skenen ulkopuolella on ollut paljon polemiikkia naisten pukeutumisesta ja sen vaikutuksesta ahdistelun määrään tai raiskatuksi tulemisen todennäköisyyteen. Imo kyllä se oma käyttäytyminen ja pukeutuminen (ainakin cosplaypiireissä ja ainakin henkisen) ahdistelun määrään vaikuttaa, MUTTA  ilman muuta niissä _oikeissa_ (cosplay)ahdistelutapauksissa vika ei todellakaan ole pukuilijan, oli tällä sitten päällä mitkä tahansa narubikinit. Ihan yhtä väärin se käsiksi käyminen tai muu fyysinen ahdistelu on, oli päällä sitten paljastavaa cosplayta tai ihan normivaatteet. Samat lait ne pätee conissa, kuvaustuokioissa tai muissa harrastetapahtumissa, kuin Suomessa nyt yleensäkin. Eikä tämmöisistä tapauksista kertomiselle tai niiden käsittelylle pitäisi aiheuttaa mitään kynnystä tai uhrille fiilistä, että tässä nyt pitää vaan kärsiä, ettei harrastuksen maine mene.

Mutta kun olen tässä jo kahdesti käyttänyt _oikea_ ahdistelutapaus –termiä, niin tässähän päästään helposti myös sinne toiseen ääripäähän, jota Turun Sanomatkin vähän kalasteli; että tulkitaan jokainen kommentti ja jokainen katse maailmaa musertavaksi ahdistelutapaukseksi. Jossain se raja kulkee, millaista käytöstä muiden puolelta ei tarvitse missään nimessä kestää, conissa tai sen ulkopuolella. Mutta minun mielestäni cosplayaajien pitää kuitenkin valmistautua kestämään jotain siellä sen rajan vähemmän laittomalla puolella. 

Narubikineissä esiintyvän cosplayaajan on mielestäni aivan turha itkeä siitä, että saa (vastakkaiselta sukupuolelta) vihjailevia kommentteja omasta ulkonäöstään, että conipaikalla joku katselee tissejä ja/tai persettä tai että joku ottaa salakuvia (näistä kerroinkin jo omaa mielipidettäni täällä). Kaikki naiset huori--- Eikun siis oikeesti, ei kukaan normaalijärkinen ihminen pukeudu paljastavasti/pornahtavasti/hentai-hahmoksi/younameit ilman, että on varautunut siitä seuraavaan huomioon. Tai ehkä tämä riippuu normaalijärjen määritelmästä. Tai sitten olen ainoa joka vaan rehellisesti nauttii siitä huomiosta, mitä puvuillaan saa. On ihan naurettavaa wannabe-feministeilyä sanoa, että naiset saisivat pukeutua ihan miten vaan ja kaikki miesten kommentit siitä on karmeaa sovinismia ja suorastaan laitonta. Varmaan jossain utopiayhteiskunnassa näin voisikin olla --- oh wait, jos utopiayhteiskunta tahtoo toimia, sen jäsenten pitää lisääntyä, niillä pitää olla hormooneja, insert seksuaalissävytteiset vihjailut ja muu karmean kamala sovinismi.

Cosplay vaatii vähän paksunahkaisuutta. Jos harrastat tätä julkisesti, käyt coneissa ja julkaiset kuviasi, ei kaikki kommentointi välttämättä ole ”oh ihquinta ikinä” –tasoa. Katotaan kuinka moni tämän lukemisen jälkeen taas ilmoittaa lopettavansa cosplayn minun takia, mutta kun cosplay nyt vaan sattuu olemaan harrastus, jossa on sisäänrakennettuna arvostelukulttuuri. Sitä ei ole pakko itse tukea, siitä ei tarvitse välittää ja aika pitkälti sen voi myös välttää, mutta se on kuitenkin olemassa. Kaikki eivät tule tykkäämään sinusta/sinun puvustasi/peruukistasi/tisseistäsi, ja osa niistä kertookin sen sinulle. Sinun hommanasi on sitten päästä siitä yli, ottaa opiksi tai jättää omaan arvoonsa, kommentista ja itsestäsi riippuen.

Mutta. Paljastavista puvuista puhuttaessa on se poikkeus, josta pitäisi myös muistaa puhua. Vaikka joku voikin olla sitä mieltä, että se Cilla Cosplayaaja 14-v on ihan täysjärkinen yksilö ja saa itse päättää omasta conivaatetuksestaan ja tietää kyllä mitä on tekemässä ja kestää kaikki kommentit, niin ei helvetti. Nyt ihan työn puolesta pitää _taas_ puhua sen kotiväen roolista lapsen kasvatuksessa ja myös siitä vastuusta. Kun sanoin, että narubikineissä pitää olla kanttia kestää ne kommentit, erottaa missä menee se raja mitä ei pidä enää kuunnella ja kestää, niin sitä kanttia ja tajua ei todellakaan olen suurimmalla osalla alle ... en ees tiiä minkä ikävuoden tähän heittäisin. 16? 18?  Ja kun se vielä vaihtelee; Ilona 20v ei ois pystynyt pitämään näitä Ilona26v asuja samalla asenteella. Ja siksipä en niitä silloin pitänytkään. Te rakkaat lapsukaiset kerkiätte esiintyä seksiasuissa (oh yes I said it) sitten vanhemmallakin iällä.

Tässäkin kyllä peräänkuulutan sitä keskustelua ja avoimmuutta. Niille äideille ja isille voi kyllä puhua ja selittää, miksi on niin tärkeää juuri tänä hahmona coniin päästä. Jos et osaa perustella kunnolla sen vähäpukeisen hahmon tärkeyttä, etkä mitenkään vastata niihin äidin huoliin, on puvun kotiinjättäminen ihan hyvä vaihtoehto. Ja se että ”no on siellä paljon paljastavammin pukeutuneita opettajiakin” ei sitten ole hyvä perustelu.

Ja vanhemmat, niille lapsille voi kertoa siitä, miksi ei halua nähdä omaa jälkikasvuaan vilauttelemassa pantsuja conissa (tai välttämättä missään muuallakaan), että millainen huoli vanhemmilla on ja että kieltoja ei tehdä vaan kiusallaan. Ei niitä lapsia eikä aikuisia tarvitse pelotella ajattelemaan, että jokaisen conialueen pusikon takana vaanii pedofiiliraiskuri, mutta oikeasti sen miettiminen, millaisen kuvan lapsi tai nuori itsestään antaa, ja millaista palautetta siitä voi tulla, tekisi ihan hyvää. Insert ”mutkun ei teinien / mutkun ei kalkkisten kanssa voi keskustella” kommentti ja totetan molempien olevan ihan mahdollista.

Minusta on ihana nähdä coneissa hyvin tehtyjä, paljastavia cosplayasuja itsevarmojen pukuilijoiden päällä. Sanoin jo Nekon luennollani siitä, että huomihuoran leiman voit kyllä saada otsaasi, ja nyt lisään vielä, että seksistisiä kommenttejakin saatat kuulla, mutta jos tiedostat tämän ja silti tahdot pukuasi conissa pitää, niin go for it. Pukuja on niin tuhottoman paljon, että jokaisen ei sitä bikinicosplayta tarvitse tehdä, jos ei siltä tunnu.

Tiivistettynä: 1. Älä pukeudu kuin strippari, jos et yhtään kestä alatyylikommentteja. 2. Kellään ei ole oikeuttaa käydä sinuun käsiksi vaikka pukeutuisitkin kuin strippari. 3. Jos olet nuori, älä pukeudu kuin strippari. 

Oikeastihan Ashy-boy tiivisti tämän jo paljon nätimmin.

Huh. Jatkan aiheesta kun ragetusmoodiin päässeet aivosoluni joskus palautuvat.

Ílona

ps. Sisäistä naistutkijaani kyllä kiinnostaisi tutkimus cosplaysta osana naiseuden esilletuomista ja sen suhdetta ympäröivään patriarkaaliseen yhteiskuntaan. Perhana jos vielä olisin yliopistossa, vääntäisin tästä sivuainegradun.

14 comments:

 1. Jostain syystä odotin että ihkugaltsun kommentteihini tulis jonkinlaista vastustusta tai pilkkuunsekaantumista, mutta nyt oon kyllä otettu. :')

  Ihan en tajua, mitä iloa Turun sanomat saa noin selkeästi kauhukuvia maalailevasta artikkelista. Ainakin nuo kuvat on kyllä ihan täyttä draamailua. "Rafael 17v" esimerkiksi sattuu olemaan kaverini eikä tuo ulkoasu kyllä mitenkään liittynyt itse coniin. Kuva on otettu iltabileissä Visual Gayn parhaiden meiningin- ja hiennostatusten aikaan. Niin että hei c'mon... :D
  No, keskusteluahan ne haluaa nostattaa. Onneks harrastajat itse tietää totuuden, enkä kyllä ite jaksa sen enempää stressata tästä aiheesta. Harmittaa vaan tosiaan niitten pienten viattomien varhaisteinien puolesta, jotka nyt sitten joutuvat selittelemään harrastusta vanhemmilleen.

  Mutta joo, erittäin paljon samoja ajatuksia liikkuu minunkin päässäni, siispä ylistys tälle tekstille.

  ReplyDelete
 2. Mielenkiitoisinta itse TS:n kirjoituksessa on se, miten se on ylipäätään päässyt lehteen. Jos minua jonkin organisaation jäsenenä tai jonkin pöllön harrastuksen harrastajana haastatellaan, haluan aina nähdä jutun ennen julkaisua. Kysyn myös ennen kuin sanon mitään, millaista juttua ollaan tekemässä ja millä asenteella. Jos homma ei miellytä, kieltäydyn kommentoimasta lehdelle ja parhaassa tapauksessa varoitan kaikkia muitakin, että tuo toimittaja etsii vain skandaalia. Näin esimerkiksi lolitamuodin kanssa, josta jo nimen takia yritetään aina tehdä jotain teinipornojuttua.

  Herääkin kysymys, miksi ihmeessä Animeconin järjestäjät ovat suostuneet tällaiseen lehtijuttuun? Onko heidän mielestään cosplayn käsittely tässä valossa täysin okei ja hyvää mainosta? Hämmentää.

  ReplyDelete
 3. Jämpti on näin!

  Nyökkäilin koko tekstin ajan niin, että meinasi niskat mennä sijoiltaan. Hyvä Iltsi!

  Harrastajaporukan tosiaan on mielestäni turha nostaa melua koko Turun Sanomien artikkelista silleen "nouuuu tuleeko joku nyt hiplimään takalistoani conissa kun oon pelkis pantsuis menos" -tyylillä, mutta pistää kyllä miettimään, että minkähänlainen skandaalihakuinen toimittaja siellä on ollut töissä tuota tekemässä. Tai sitten se on vain animeharrastuksen kohtalo, että jatkuvasti pitää olla jotain seksiä mukana. En kyllä toisaalta ihmettele, pakkohan sen on hiukan ihmetyttää tavallista tallaajaa kun nuoria ihmisiä kulkee keskellä kirkasta päivänvaloa sellaisissa kuteissa mitä yleensä näkee esim. polttareissa.

  Pakko vielä alleviivata ja kommentoida tuota "se, että olet pantsusillasi ei oikeuta takapuolesi koplintaan" -pointtia. Koska ihan ärsyttää, että jotkut ihmiset olettaa että oma itsehillintä ja järjen käyttö olisi jotenkin kiellettyä. Toisen koplinta ei ole okei, ihan koplittavan asusta tai koplijan sukupuolesta riippumatta. Koska on näitä naispuolisiakin idiootteja coneissa valitettavan paljon, jotka eivät ymmärrä käsitettä "hajurako". Nimimerkki olen nähnyt liikaa yllätyshaleja ja yllätystissinpuristeluja ja yllätysperseenkourimisia ihmisten välillä, jotka eivät tosissaan ole niin hyviä kavereita, että se olisi yhtään ok. Ja siitä jostain kumman syystä tehdään ok, kun "hihi en mä nyt tätä siinä mieles tarkottanut ku oon tyttö :))))" nähtävästi on ihan täysin looginen ajattelutapa. Minä. En. Edes. Aloita.

  ReplyDelete
 4. Artikkelinkappaleille sanon le facepalm. Mikä ihme siinä on että animeskene ja nyt cosplayskene pitää aina yhdistää sexiin. Tuli niin elävästi mieleen kun olin kerran tavisreissulla julkisilla silloisen kassini kanssa missä oli random japanitekstiprinttiä (siis ihan asiallinen painettu kassi eikä mikään ernubadgepiirrossysteemi), niin vanhempi äijä alkaa yhtäkkiä suu vaahdossa rageamaan siitä kuinka _kaikki_ anime on pelkkää lapsipornoa ja hän kyllä tietää nämä asiat. Olin niin puulla päähän lyöty ettei paremmasta väliä. Voin nyt vaan kuvitella että millaisia ragetuksia cosplayn suhteen tuon ansiosta vielä tulee asiasta vähemmän tietävien suusta 9_9 Itsehän jaksan tuollaisille tehdä tasan sen että toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, ne "mutkun äiti, ei se artikkeli nyt oikeesti meinannu että..." tapaukset tässä vaan ottaa jo valmiiksi päähän

  Mitä tuohon paljastava!cosplay asiaan tulee, sinänsä tuli vähän syyllinen olo koska tämän vuoden puvut on ollut ja tulee olemaan vähän manservicen kannalla :'D Tosin ihan puhtaasti hahmon/designin vuoksi eikä huomion. Siitä olisikin melkein kokonaan omaksi entryksi että miten fanservice ja manservice eroaa ja miksi... vähäpukeisia naisia kun "saa hiplata ja huudella perään" (sama toimii myös IRL) tai ovat vaan huomion perässä, paidattomat miehet on vaan sitten cooleinta ikinä :F Logiikka, Y U don't work.

  ReplyDelete
 5. Jännää, että sitaatissa Anime-lehdestä "animeyhdistys" oli muuttunut mystisesti "pukutapahtumaksi".

  ReplyDelete
 6. Pohjoismainen media onkin osoittanut loistavan tasonsa useaan otteeseen viime aikoina, oli aiheena sitten ihmisten massamurha tai tyttöjen kähmintä. Tarvittaisiin vaan yksi selkeä paskauutisten kanava jenkkien FOXin tyyliin, joka voisi hoitaa nämä paniikin lietsonnat ja puolivalheelliset uutisoinnit.

  ReplyDelete
 7. Sensaationhakuinen juttu, toki - mutta aloin miettiä, kuinka paljon ahdistelua sun muuta sitten ylipäätään coneissa tapahtuu.

  Minun on nimittäin hyvin vaikea uskoa, että sitä paljoa tapahtuisi... enemmänkin kyse on siitä, että ainakaan pojat eivät uskalla lähestyä tyttöjä _ollenkaan_ ja mikäli vanhat toimintatavat yhä pätevät, tämä efekti vain vahvistuu mitä kuumempi mimmi ja mitä paljastavampi cosplay on kyseessä.

  Näen parikin mahdollisuutta: 1) ahdistelijat eivät ole "meidän jengiä" ollenkaan, vaan jotain ulkopuolisia, jotka ovat vain sattuneet conialueelle. Ilmaisconeissa ongelma on varmasti pahempi; maksullisissa rannekkeen tarkistus karsii ulkopuolisia aika tehokkaasti, vaikka Lahden satama tai Sorsapuisto tietysti ovatkin kaikille avoimia paikkoja.

  2) Jos kyse onkin meidän porukasta, voidaan kysyä, kuinka pitkälti kyse on ihan vain nörttien sosiaalisesta kyvyttömyydestä. "Käänny ympäri" voi olla ihan hyvä kehotus jos toisen poseeraus kuvaa varten on kehno - tai hyvin epämiellyttävä "haluun nähdä sun persees paremmin"-tyylinen kommentti. Nördet eivät hoksaa milloin mitäkin kannattaa sanoa - tai eivät välitä.

  3) Kyseessä voi tietysti myös olla flirting gone wrong; jos joku nörde joskus uskaltautuukin sanomaan jotain, "kiva hame" tulkitaan helposti hyvinkin seksuaalissävytteiseksi vihjailuksi jos henkilöt eivät ole toisilleen tarpeeksi tuttuja ja jos hame on tarpeeksi lyhyt. Tosin "käsi hameen alle" tuskin on mikään vahingosta johtuva väärinymmärrys...

  4) Herkkänahkaiset ja huomioon tottumattomat nörttitytöt - koska kaikki cossaajatytöt luokan epäsuosituimpia nörttityttöjä etc, tällaiset eivät yleensä ole tottuneet huomioon samoissa määrin kuin Luokan Kuumimmat Kimulit eivätkä saa päivässä galtzuun 200+ "uu mama, tommosta kun sais" "lähetkö ulos" "hyvät tissit" -kommenttia tai muita kehuja: tällöin vilpitönkin kehu voidaan helposti tulkita vittuiluksi tai ahdisteluksi.

  5) Kyseessä on oikeasti täysin tietoinen ahdistelu. Tosin minusta on kummallista, että tästä ei ole kauheasti puhuttu. Joko ihmiset eivät uskalla tai viitsi siitä puhua tai sitten sitä ei vain yksinkertaisesti tapahdu, ja kyseessä on vain täysin tarkoitushakuinen artikkeli.

  Yumi voisi varmaan valottaa Fran-kokemuksiaan; "hyvä perse"-tyylisiä kommentteja ainakin Nekoconissa kuulemma tuli enemmän kuin tarpeeksi...

  ReplyDelete
 8. Kuulun ilmeisesti siihen vähemmistöön joka EI ollut jo törmännyt kyseiseen artikkeliin... vai pitäisikö sanoa "artikkelintekeleeseen".

  Aluksi mietin etten olisi edes vaivaudu lukemaan tuota, mutta silmäilinpä kuitenkin lävitse. Sinällään asiaa, kyllä, mutta kuten edellä jo mainittin, tuntuu että artikkelilla pyritään ainoastaan cosplay-harrastuksen mustamaalaamiseen. Vielä tätä enemmän harmittaa kuitenkin se, että toimittaja tuskin itse on kovin sisällä tästä harrastuksesta, sen verran yksipuolisen kuvan teksti antaa. Missä kaikki ne hyvät puolet? Onko niistä kiellettyä puhua?

  Muutenkin koko juttu tuntuu jotenkin kovin liioitellulta, minustakin. Toisaalta koska aloitin itse cosplayn vasta vanhemmalla iällä ja olen harrastanut jo jokusen vuoden, osaan suodataa aika hyvin pahaa mieltä lietsovan kritiikin tai läpällä heitetyt galtsu-flirtit (joita Desucon!Sheryl -kuvien jälkeen on sadellut, imarreltavaa kyllä). Silti en koe, että olisin itse joutunut koskaan pahemman häirinnän kohteeksi, mitä nyt kaveri kertoi löytäneensä Animeconin jälkeen yhden Jupiter-pantsukuvan Facebookista. Sanoisin kuitenkin, että asuvalintojen ohella häirintään tai häiritsemättä tulemiseen voi itse vaikuttaa kulkemalla seurassa. Minulle kaveriseura on toisaalta con-viikonlopun kerma, joten tämä "torjunta-aspekti" toteutuu aina itsestään.

  Vaikka itsellä on käynyt verraten hyvä tuuri, en silti kiellä etteikö häirintää olisi olemassa. Ja toisaalta, ei cosplayn harrastaminen tai coniin saapuminen ylipäätään pitäisi rajoittua sillä, onko vuorannut itsensä päästä varpaisiin, tai sillä, onko kaverimuuri ympärillä vai ei. Hienoa että sun kaltaiset ihmiset nostaa kissan pöydälle ja sanoo rohkeasti mielipiteensä. Propsit!

  (Muuten, olin eilen vetää iltateet väärään kurkkuun kun bongasin sut blogini lukijalistalla. Awh! ;-; Mun pitäis päivittää enemmän, mutta aika ei tahdo riittää...)

  ReplyDelete
 9. Itse en tuohon artikkeliin törmännyt ennenkuin ihanat vanhempani sen lukivat, ja saakin sitten arvata, menikö cossausoikeudet ja coneihinpääsyoikeudet lopuksi alaikäisyydeksi... (nimim. 16 v likka...)

  Aimeiin ne vanhemmat olivat jo ragenneet siitä kuinka anime on vain typerää lapsipornoa, ym, ym, ym...

  Itsestäni tuo artikeli oli rasittava, ehkä vain pelkkä sensaationhakuinen, kuten monet sanovat.

  ReplyDelete
 10. Tässä moni onkin jo kommentoinut tuota artikkelia, mutta olen myös sitä mieltä, että se on liian leimaava ja turhan ääripää...
  Tuossa artikkelissa on tosin yksi hyvä puoli: hentain, animen ja mangan suuren eron selvennys. Vaikka se onkin meille harrastajille täysin selvää, niin ulkopuoliset ovat voineet kuulla vain japanilaisen poplulaarikulttuurin piemeät puolet.

  Paljastavia asuja on niiin monen sorttisia, mutta ei se asu välttämättä niitä ahdistelevia ja vihjailevia kommentteja tuo. Itse cossasin alku vuodesta Bleachin Matsumotoa enkä näe pukua mitenkään hirveän paljastavana(+pienensin oman puvun kaula-aukkoa), mutta silti sain vihjailevia kommentteja Deviantartissa... Toisin sanottuna, voihan se hahmon fandomkin laukaista ne kommentit(sillä uskon, ja toisinaan myös tiedän, että kyseinen hahmo esiintyy hentai-fanarteissa).

  Vaikka vanhempani luottavat minuun(muussakin kuin cosplay-elämässäni) 107%:sesti, varoittelevat he siltikin pervoista seditä. Siksi on kännykkä keksitty. Olemme esim sopineet isäni ja äitini kanssa, että soittelen aina silloin tällöin toispaikkakuntailesen conin aikana heille. Silloin he tietävät, että olen turvassa ja kaikki on ok.

  Ja vaikka tuollainen painettu huuhaa Turun Sanomissa onkin, cosplay tähän tuskin loppuu. Ehkä jonkun kokeneen cossaajan/ wanhan conkävijän pitäisi kirjottaa vastaus tuolle ulkopuoliselle toimittajalle ja kertoa, mitä coneissa todella tapahtuu.

  ReplyDelete
 11. Toivoisin, ettei tuosta jutusta synny yhtään sen uskottavuutta enemmän vahinkoa. Ina, jos vanhempasi ovat todellakin päättäneet muuttaa linjaansa, kysy niideliltä, ehtisikö hän vaihtaa vanhempiesi kanssa muutaman sanan (tarjoutuisin muuten itse, mutta minä osaan vakuutella vain scifin ja fantasian vaarattomuutta ^^) ja vanhemmiltasi, viitsisivätkö he luottaa valmiin juristin sanaan siitä, että cosplay on jotakuinkin yhtä vaaraton harrastus kuin lentopallo.

  Minun mielestäni jutun uskottavuus ja skenensisäinen painoarvo tiivistyi tuohon sananselitykseen 'con, coni = cossaustapahtuma' Sen jälkeen kyseiseen artikkeliin ei sisäpiirissä kannata suhtautua kovin vakavasti.

  ReplyDelete
 12. Hyvä teksti! ^.^b

  Huilailee: Joo sepä se mutku on luvattu kirjallisesti ja suullisesti että saat lukea ja juttua ei koskaan anneta ja sitten se vain painetaan! Syy miksi kieltäydyn nykyään kaikista haastatteluista.

  Plus jos ei tule ilmi sitä sensaationhakuisuutta, meille valehdeltiin ja vieläpä hyvin että tulee asiallinen ja kiinnostunut juttu aiheesta. Toisin kävi.

  Nimim. Pokemonista pornoon!

  ReplyDelete
 13. Ei voi sanoa kuin että ei perkele.

  Vanhoillisista toimittajista ei ole ollut muuta kuin vain harmia.
  Tunnen tämän Enonkoskelaisen henkilön, ja tiedän hyvinkin syyn, miksei hänen äitinsä pidä asusta. Syyn kertominen julkisesti olisi kuitenkin hänen yksityisyyden rikkomista.

  Harmittaa ne vasta-alkajaharrastajat hieman nuoremmasta joukosta, jotka joutuvat nyt vanhemmillensa selittämään asioita, joihin eivät välttämättä ole vielä edes sanavalmiita. On kuitenkin muistettava, että onhan vanhemmillemme opetettu samalla lailla lähdekritiikkiä koulussa. Jos vielä on yhtään viisautta jäljelä, niin pitäisi heidänkin pystyä keskustelemaan lastensa kanssa ilman suurempia ennakkoluuloja.

  Tilanne on lähes sama kuin muutama vuosi sitten, kun yritit selittää, kuinka "ernuilu" ei sisällä sitä, että on/on oltava bi-seksuaali. Nämä kaksi linkitettiin toisiinsa, koska tapahtumissa on kosolti paljon bi-seksuaaleja.

  Artikkelin termologia on kanssa kuusessa. 'Con' on lyhenne (me harrastajathan tiedämme, joten miksi selitän?), jota käytetään ympäri maailman samassa merkityksessä, eikä todellakaan tarkoita 'cossitapahtumaa'. Liittäisittekö te automaattisesti 'cossitapahtumaan' vaikka kendo-näytöksen tai BJD-paneelin?

  Ja onhan "seksiä tihkuvaa teinityttöjen paidatonta tanssiesitystä" muissakin massateinien alakulttuureissa, eikä vain tässä meidän 'japanihörhöilyssä'.

  On sentään näissä seniori-henkilöissä myös mukavia yksilöitä: -09 Animeconissa ostaessamme juotavaa lähikaupasta, eräs vanhempi herra tokaisi ryhmällemme ystävällisesti: "Jatkakaa samaan malliin! Tuotte edes vähän väriä tähän massaan."

  ReplyDelete
 14. Heitän nyt tähän turkulaisena myös tälläisen mielipiteen siitäkin että TS on aika kuolema lehti. Sisältöö ei oo ikinä hirveesti ja mun käsitykseni mukaan suurin osa turkulaisistakin jättää lehden tilaamatta, itse luen sitä töissä. Juttu on älyttömän sensaatio hakuinen ja mun mielestä kaikista paras trolli tähän on se, että kukaan muu lehti (odotan iltapäivälehtien heräämistä tähän aiheeseen, kuin kuuta nousevaa) ottanut tästä jutusta juurta ja tehnyt juttuja. :D

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.