4 April 2013

Uusia tuulia kisailmoittautumisissa: tapaus Animecon

Viime päivityksessä pähkäilin hiukan kesän kisailuja ja fiilistäni lähteä ehkä Animeconiin kisailemaan. Eilen Acon päivitti cosplaytietojaan ja ilmoittautumispäivämäärän kertomisen lisäksi ilmoitettiin, että ilmoittautumisen aikaan olisi hyvä, jos puvusta ainakin puolet olisi valmiina.

ilmeeni
Tämähän ei ole mitenkään tavaton käytöntä, vastaavaa tehdään ulkomailla cosplaykisoissa varsin useinkin, eli vaaditaan esimerkiksi wip-kuvia puvusta ilmoittautumisen yhteydessä tai/ja ilmoittautumisen jälkeen kun coni lähestyy. Taustallahan tässä on tietysti halu huolehtia, että kisaajat ovat sitoutuneita kilpailuun ja että peruuntumisia kesken jääneiden pukujen takia tulisi mahdollisimman vähän. Tietääkseni Acon on ensimmäinen kisa Suomessa, jossa tämä otetaan käyttöön.

Itse olen ajatuksesta yhtä innoissani kuin talven pitkittymisestä ja välikatossa asuvista oravista, eli en yhtään. Näin puhtaasti omaa napaani tuijottaen tämä tarkoittaa heti sitä, että en ole Aconissa kisaamassa. Kun kisailmoittautuminen aukeaa kaksi kuukautta ennen tapahtumaa ja välissä on Mimicon, Desucon ja Kawacon (joista jälkimmäiseen en kyllä itse ihan varmasti ole suunnitellut meneväni mutta eipä sitä koskaan tiedä), olisin tuossa vaiheessa juuri ja juuri saanut päätettyä että mitä hahmoa alan tekemään, en taatusti ikikuunapäivänä olisi yli puolessa välissä puvun tekemistä.

Tai no ehkä ikikuunapäivänä on liioittelua, koko ajanhan minäkin pyrin tekemään pukujani reilusti ennen viimeisen kahden viikon kirousta, mutta itselleni se suhteellisen lähellä deadlinea eläminen ja viimeisen kuukauden ennen conia oikeasti ahkerasti työskentely, oivallukset ja tekemisen meininki on isoimpia syitä miksi kilpailen, niin ei kyllä tämä aikataulutus olisi minua varten.

Itselläni myös selkeästi kaivelee mielessä edelleen vuosi 2009 ja se kun silloin en ehtinut ilmoittautua Aconin cosplaykilpailuun ennen kuin se meni täyteen. En nykyäänkään tahdo tosissani aloittaa kisapukua, jonka olen miettinyt juuri johonkin tiettyyn kilpailuun, ennen kuin olen varma että olen siellä kisaamassa. Poikkeuksena tässä ehkä WCS, kun kisaajanpareja on niin vähän, että ei ole mitään syytä panikoida etteikö kisaan pääsisi mukaan (kyllä, tämä on haaste, ensi syksylle koko kisa täyteen!). Eli minun aivoissani kisapuvun tarvikkeita voi kyllä haalia ja pitääkin haalia, suunnitelmia tehdä ja hykerrellä innosta, mutta se varsinainen tosissaan tekeminen alkaa monesti vasta siitä, kun kisaan on ilmoittauduttu ja on tullut varmistus, että mahdunkin kisaan. No paitsi jos on ihan naurettavan lyhyet ilmoittautumisajat tietysti.

Eihän tämä ole kuin omissa aivoissani oleva nyrjähdys, olisihan se varmasti suotavampaa tehdä puku kaikessa rauhassa valmiiksi, pitää vaikka yhdessä conissa ja sitten vasta mennä kisaamaan. Tosin sitten menettää kaiken WAU-efektin, joka pukuun mahdollisesti liittyy ja ainakin omalla kohdallani aika harvat kisapuvut ovat sellaisia, että niitä riemukseni conissa pitäisin, jos en olisi kisaamassa.

Jäin miettimään (tosin hyvin lyhyesti, kerrankin suollan näitä ajatuksia ihan samantien nettiin asti enkä jätä luonnoksena pyörimään pöydälle) mitä tämmöinen aikarajoite tekee cosplaykisalle, toisaalta ilmoittautumisten määrässä ja toisaalta taas kisapukujen laadussa. Tahtoisin tehdä jonkin kyselyn siitä, miten paljon aikaisemmin kisapuvut yleensä valmistuvat, olenko aivan vastarannan särki kun toteutan omat pukuni edelleen siinä kuukautta ennen conia, vai harrastavatko muut ihan samaa? Jos suurin osa potentiaalisista kisaajista nimittäin on mattimyöhäsiä kuten minä ja jos heillä vielä on sama aivonyrjähdys siitä, että puvulle on pakko selkeästi nimetä se kisa mihin se on tulossa, ei voi vain tehdä pukua ja pitää sitä sitten joskus jossain kisassa, eivät he tietenkään tämmöiseen kisaan ilmoittaudu.

Acon ei ole nettisivuillaan maininnut, rajoitetaanko jo aikaisemmin pärjänneillä puvuilla kisaamista (sääntöpykälä, josta raivosin joskus menneinä vuosina ja jonka suuri osa kisoista nykyään unohtaa tai tarkoituksellä jättää kirjoittamatta sääntöihinsä), ja jos rajoitusta ei mainita niin sitä oletettavasti ei ole. Tässä voisi nähdä siis hyvän sauman lähteä kisaamaan uudestaan jollain vanhalla jo pärjänneellä puvulla, koska siitä toki voi toimittaa kuvat heti ilmoittautumisen yhteydessä.

Aconin cosplaykisalla on perinteisesti olla maine, että se on tasoltaan varsin alhainen ja erityisesti aloittelijasarja on hyvä porttihuum-- alkukisa, johon uskaltaa osallistua sillä vähän kämäiselläkin lakanakangasvirityksellä, erityisesti kun tänä vuonna taas palataan liukuhihnamalliin, jossa kisaajat vain kävelevät lavalle, posettavat ja pois. Miten tämä sitten suhteutuu siihen, että nyt aloittelijoiltakin toivotaan puvun olevan jo yli puolenvälin jo ilmoittautumisvaiheessa?

Ja auttaako tämä systeemi oikeastaan peruuntumisien kanssa? Jos nyt ei oleteta, että kaikkien kisaajien puvut ovat AIVAN VALMIITA jo ilmoittautumisvaiheessa, niin ainahan niitä peruuntumisia silti tulee. Väitän, että aika pieni osa nykyisistä kisaperuuntumisista on sellaisia, että puku on oikeasti aivan totaalisen palasina päivä ennen kisaa, vaan yleensä kyse on kisaajan omasta perfektionismistä ja epävarmuudesta juuri niiden viimeistelyjen kanssa. Ja aivan samalla tavalla ne saattavat jäädä tekemättä tässäkin mallissa vaikka kuinka toimittaisi kuvia matkan varrelta.

Yleensä Aconin kisat ovat täyttyneet nopeasti, joten odotan jännityksellä miten nyt käy. Toki nettisivuilta edistymislausekkeen voi tulkita vain toiveena, jonka voi myös jättää huomiotta jos siltä tuntuu. Tavallaan toki näytän peukkua sille, että pyritään sitouttamaan kisaajia enemmän juuri siihen tiettyyn kisaan, suunnittelemaan ja tekemään pukunsa huolellisesti ja ajoissa, mutta olen ehkä tässä kuitenkin hiukan muutosvastarintainen. Luultavasti ihan vaan koska oma napa on tärkein. 

Tai sitten sen takia, että haluaisin myös kannustaa siihen heittäytymiseen ja luovuuteen, joka saattaa tulla vaan nopealla aikataululla. Osa cosplayaajista vaan tekee pukunsa nopeammin kuin toiset, joku nimeltä mainitsematon Haltia-Hämminki saa käsittämättömän hyvää jälkeä ja valmiin puvun alusta loppuun asti jossain viikossa. Katoaako harrastuksesta osa hauskuudesta, jos pakotetaan näin pitkäaikiseen suunnitteluun? Toki tässä nyt puhutaan vain yhdestä cossikisasta eikä mistään suuremmasta trendistä, ainakaan vielä.

Eli taitaapi omalle kohdalle koittaa stressitön ja kisaton Acon, kun toukokuun puoleenväliin mennessä olisin juuri ja juuri saanut hahmon päätettyä mutta tuskin yhtään saumaa ommeltua. Mutta mielenkiinnolla tulen kisaa kyllä katsomaan ja havainnoimaan, näkyykö tämän uudistuksen vaikutukset kuinka selvästi siellä lavalla asti.

Millaisia ajatuksia Aconin malli teissä lukijoissa herättää?

Ilona,
 jolla on ollutkin ikävä tämmöistä spontaania kirjoittelua

//edit 4.4.2013 klo 15.05
Päivitettäköön nyt heti tähän, että Animecon muokkasi sääntöjään.

Itselleni ehkä tässä herää samoja kysymyksiä, mitä kommenteissa ja twitterissäkin on jo esitetty, eli sen määritteleminen mikä on riittävästi edistynyt tai puoliksi tehty minkäkin puvun kohdalla. Ja edelleen sanavalinta liian myöhään aloitetuista puvuista ei miusta sinällään ratkaise peruutusongelmaa, kun niitä peruutuksia kyllä tulee vaikka kuinka olisi _aloittanut_  puvun ajoissa. Itse ehkä lähtisin mieluummin (niiden muutamien ylimääräisten kisaajien ottamisen lisäksi) alentamaan vaan kisaajien kynnystä ilmoittaa siitä peruuntumisesta, eli riittävästi kommunikaatiota kisaajien suuntaan, ihan sähköpostillisesti. Nyt väkisinkin tulee se fiilis, että kisaajat ovat etukäteen tilivelvollisia cosplayvastaavalle, joka arvioi pukuja jo ennen kisaa. Mistä tässä ei tietenkään ole kyse, mutta sellainen fiilis tästä osittain jää. Tai sitten se olen taas vaan minä. 

Ja tosiaan, eipä se 2 viikkoa ennen conia toimitettu kuva kangaskasasta, jolle ei ole tehty mitään vaikuta juuri mihinkään muuhun, kuin että cosplayvastaava voi henkisesti valmistautua, että tämä kisaaja ei välttämättä ole kisaan tulossa. Tai sitten se tekee elffit ja menee vaikka voittamaan sillä nopeasti tehdyllä puvulla. Sinälläänhän tässä missään ei sanota, että kisaaja esimerkiksi hylättäisiin etukäteen puutteellisten kuvien takia, eli jos itse et kerro peruvasi kilpailua, olet edelleen kisassa vaikka kuinka aloittaisitkin puvun viime hetkellä. 

9 comments:

 1. Sepä se, Animeconin mahdollinen kisapuku pitäisi oikeastaan jo valita NYT. Ja sitä pitäisi aloittaa PIAKKOIN jotta pääsisi sinne puoleen väliin ajoissa, koska tässä tosiaan on muitakin tapahtumia yllin kyllin ennen Aconia (joihin on ihan pakko tehdä uusia pukuja tietenkin). Missäs välissä teet sitten sitä kisapukua?

  ReplyDelete
  Replies
  1. No keskityt yhteen pukuun tietysti etkä ahnehdi kaikkia, senkin hupsu ;) Ei mutta mietin tässä että vielä jos ois Bakacon ollut tuossa välissä niin voi hyvää päivää ihmisillä ois ollu vaikeuksia aikatauluttaa ja päättää pukujaan. (no tekemisestä puhumattakaan :D)

   Delete
 2. Miksi luin tuo "kisapuvun" koko ajan, että "kissapuku"...

  Ihan näin nykyään ulkopuolisena tarkkailijana tulee mieleen sellainen ajatus, että ammattimaistuuko nyt vaikka cosplay-harrastus tällä tavalla? Onko käynnissä sellainen kehitys, että vaikkapa cosplay & anime -tapahtumissa yleinen, arvovaltainen ja vaikeasti määriteltävä "ajan henki" vaatii näiltä tapahtumilta tiettyä ammattimaisuutta, sitoutumista ja yhä kasvavassa määrin ylhäältä päin tapahtuvaa säätelyä?

  Onko Conien pitäminen vielä tänäkään päivänä mitenkään taloudellisesti kannattavaa bisnestä? Ei kait, ja toivottavasti ei. Tämän takia minun on henk. koht. vaikea kuvitella miksi ihmisiä pitäisi sitouttaa hirveän tiukasti mihinkään tapahtumanumeroon... Paitsi tietenkin jos cosplayKISAN kisa-aspekti on jotenkin niin kauhean tärkeä, että rajoittavaa säätelyä tarvitaan.

  Lopuksi mukavaa kevätenergiaa levittäen sanoisin, että niin kauan, kuin minkä tahansa harrastuksen coni-tapahtumat ovat harrastajien järjestämiä toisille harrastajille, voisi kuvitella, että päädytään siihen yleisesti hyväksyttyyn, joskus melkein myyttiseen lopputulokseen: kaikilla on kivaa yhteisen kivan harrastuksen kanssa :)))

  ReplyDelete
  Replies
  1. (koska halusit lukea)

   Conien pitämisestä ei edelleenkään saa kuin hyvän mielen, kun käytännössä lähes kaikkien taustalla on voittoa tavoittelemattomat yhdistykset. Cosplayn puolella on toki osittain trendinä korostaa tätä "vakavaa ja aikuista" kisapuolta joka on SUPER TÄRKEÄ, mutta että tarvitaanko siihen oikeasti mitään säätelyä on jo eri juttu. Ja sääteleekö tämäkään toive edistymiskuvista mitään, kun se on kuitenkin vain toive ja edistyskuvien puutteen vuoksi ketään tuskin hylätään.

   Myyttinen lopputulos on paras <3

   Delete
 3. Jos kaikkien kisapukujen tulisi olla vähintään puolivälissä kaksi kuukautta ennen conia, en varmaan pääsisi kisaamaan enää ikinä. ":D" Eli ei ihan itselleni sopiva käytäntö. Osa saanee lisämotivaatiota tehdä pukunsa ajoissa, mutta veikkaisin, että monen muun into osallistua kisaan lakastuu.

  ReplyDelete
 4. Ei hitsi, menit sitten sanelemaan kaikki aatokseni tähän postaukseen! En voi muuta kuin nyökytellä mukana.

  Vaikka nyt olen oppinut aloittamaan jotenkuten ajoissa (joskus jopa parikin kuukautta ennen, omg), asut eivät ole koskaan, eivätkä tule ehkä olemaankaan, edes puoliksi valmiita ennen conia. Pieni deadline-kauhu siellä takaraivossa auttaa työskentelemään paremmin, ja keskimäärin aloitankin silloin kuukautta ennen kunnolla sen työskentelyn. Lisäksi kun ottaa huomioon sen että tuossa on muutama con jo ennen Animeconia... Niin. Kuten YO sanoi, missä välissä sitä pukua sitten tekisi, kun on muutamia jo työn alla?

  Ideatasolla tuossa ei ole mitään pahaa sinänsä, ihmiset panostaisivat pukuihinsa enemmän ja ehkä peruutuksia olisi vähemmän tällä tavalla. En kuitenkaan ainakaan ihan heti keksi ketään tuttua jolla olisi puvut noinkin hyvässä vaiheessa ennen conia, ellei asua ole työstänyt jotenkin pitkään ja hartaasti jo alun perin :D

  Harmittaa kun kisakärpänen on purrut oikein kunnolla, ja Animeconiin suunnittelin ihan kisapotentiaalista asua, mutta ilmoittautumisen aikaan olen kiireinen kuin mehiläinen ihan muiden asujen kanssa, eikä mitään kankaitakaan ole varmaan edes hankittu siinä vaiheessa. En sitten tiedä pitäisikö ottaa tuo "puoliksi valmis" vain suosituksena ja ilmoittautua silti, vai kolkuttelisiko omatunto moisesta huijaamisesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. *edes puoliksi valmiita kahta kuukautta ennen conia, hyvä aivopierut! :D

   Delete
 5. Jännää pohdiskelua, koska pukuun käytetty aika on ehkä kahtiajakavimpia asioita cosplayharrastajien kesken. Itse kun kuulun tähän "hitaasti ja valmistuu kun on valmistuakseen" -porukkaan tätä nykyä niin mielestäni kehotus asujen puoliiksi valmiiksi saattamiseen ennen kisailmoa ei ole mikään paskin idea.

  Hyviä puoliahan kyseisestä linjauksesta saattaa tulla juurikin tason nousemisena ja peruutusten vähenemisenä. Samalla kuitenkin kisaajamäärä saattaa laskea.

  Ehkä kenties paras pohdittava asia on, että onko ongelmana se, että pukunsa valmistumista pitää todistella, vai se, että sitä pitää todistella jo kaksi kuukautta etukäteen? Itse näkisin että jos kisailmoittautumiset aukastaisiin noin kuukausi ennen tapahtumaa, saattaisi WIP kuvien kysely kuulostaa "oikeutetummalta".

  Itse kun on mammaillut ja kuvannut cosplaykisaajia kuvauspisteeltä, olen ainakin huomannut että peruuttaminen näyttää olevan joka kisassa enemmän sääntö kuin poikkeus. Arviolta voisin heittää että jos on 30 kisaajaa, noin kuuden voi arvioida peruuttavan, yleensä vain kaksi ilmoittaa peruutuksesta etukäteen. Ei ole iso määrä, mutta silti harmittava ja aiheuttaa päänvaivaa järjestäjille, plus harmittaa taatusti niitä kisaajia jotka eivät vain ehtineet ilmoittautua mukaan.

  Eli jos tällä tavoin minimoidaan peruutuksia niin hienoa, mutta en usko toisaalta että tämä on välttämättä se paras tapa siihen. Itse ennemmin kehottaisin kisajärjestäjiä pitämään noin viikko tai kaksi ennen conia varmistuskierroksen sähköpostitse, jonka yhteydessä esim. voisi kysyä jotakin WIP kuvia muodollisuudeksi. Ja jos joku jättää tällöin kesken, voitaisiin pitää vielä ylimääräinen ilmoittautumiskierros. Se, tulevatko nämä lisäilmoittautujat vielä perumaan on tietysti myös mahdollisuus, mutta riski SAATTAISI ehkä pienentyä tuollaisesta mallista.

  Tl;dr; Itseäni tuollainen varmistelu ei henk. koht. haittaa ja siitä voisi olla hyötyäkin joillekkin kisoille linjauksena, MUTTA 2 kk on vähän turhan pitkä aikaväli, enkä ole varma onko puvun valmistumistasoa oikeaoppista kysellä heti ilmoittautumisen yhteydessä.

  ReplyDelete
 6. Odotin jostain syystä, että jostain tulee APRIL FOOLS! Tähän on kaksi syytä: A) Idea on hiukan ehkä järjetön sen hyvin etukäteen ennustettavasta käytännön toimimattomuudesta johtuen B) En ollu tietoinen, että Animecon järjestetään tänä vuonna.

  Sitä tuppaa olemaan näemmä ajan tasalla (meikä) näin muutenkin.

  Itseasiassa, jos näkisin, että jossain kisassa tällainen valokuvapäivittely toimisi, se olisi ehdottomasti Eurocosplaykisa johtuen sen astetta vakavemmasta luonteesta. Se ehkä antaisi varmasti potkua itse kullekkin kisaaajalle. Mutta ei tänä vuonna tai ehkä koskaan. Kisasääntöjen brutaali muuttaminen puun takaa hypäten -- ei hyvä. Onneksi Animecon tämän asian jo itse huomasikin, vaikka ajankohdan muuttaminen ei juuri mitään oikeastaan muutakaan.

  Voimme ainakin tehdä johtopäätöksen, että kukaan Eurocosplaykisaajista tuskin uskaltautuu näyttämään pärstäänsä Kuopion lavoilla. Plus miinus nolla.

  Jos ilmoittautujia ei tule tarpeeksi, onkin varmaan hyvä kysymys esittää: Miten käy koko kisan?

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.