28 February 2016

#TISSIKOHU, Yukicon ja jonnet ei muista Leeloota

Aina yhtä turhauttavaa olla poissa conista, joka aihettaa somepöhinää. Toisaalta pöhinästä pääsee nauttimaan kotisohvalta ja utelemaan yksityiskohtia lokkina ja kärppänä heti, mutta olisi kyllä ollut kiva olla livenä paikalla kuluneen viikonlopun Yukiconissa. No en ollut ja pahoin pelkään, että ensi viikonlopun Nekocon Winteristä ei saada yhtään yhtä raflaafia cosplayskenefiilistelyjä aikaan. Ellen innostu itse trollaamaan...

Kaksi asiaa nostattivat verenpaineitani etäconittamisen aikana:

NCC-kisaajien olematon määrä. Kisaajia oli kaksi. 2. Kyllä, kaksi kisaajaa. Määrää voi yrittää selittää monella asialla. a) selkeät informaatiokatkokset ennen kisaa, en ole koskaan nähnyt yhtä monen kisaajan julkisesti ilmoittavan perumisestaan koska kisaajalla on ollut niin epävarma olo kisan järjestämistä kohtaan b) NCC:n maine ja yleinen arvostus ja hypetyksen puuttuminen tässä ennen karsintoja c) (ja tästä otan syyn osittain niskoilleni) muut kisat, erityisesti kuukausi sitten ollut ECG ja parin kuukauden päässä oleva Cosvisionin kutsuvieraskisa, jotka molemmat vetää semmoisia kisakonkareita puoleensa. En ole itse NCC:n kanssa missään tekemisissä atm, joten en tiedä miten kauaskantoisia suunnitelmia kisan suhteen on ylipäätänsä tehty. Jos Suomi ensi vuonna on mukana, on paikallaan varmaan kunnon kasvojenkohotus tai ehkä sen miettiminen, voisiko noita NCC-paikkoja ynnätä CosplaynSM tapaan muiden edustuspaikkojen kylkiäisiksi. Vai onko cgl-oikeassa ja kaksi edustushommaa yhtenä vuonna on liikaa kaikille, jotka ottavat kisaamisen ja puvut tosissaan? En tiedä, pitää haastatella Helenaa asiasta kun Portugalin ja Ruotsin reissut on ohi. 

Kuitenkin se varsinainen Kuuma Aihe, johon välttämättä haluan päästä lusikkani sohaisemaan ennen kuin kukaan blogaajakollegani on edes päässyt conista kotiin ja internet pureskellut koko aiheen olemattomasti, on tietysti tämä:

Lue cossaajan itsensa kertomana tapaus täältä
(Ja facebook on jo aika tehokkaan täynnä asiallista ja asiatonta keskustelua aiheesta, kurkkaa omalla vastuulla) 

Tiivistän: Kill la Kill sarjan Ryukoa cosplayannutta Pisamia Cosplayta kehotettiin vaihtamaan vaatteet kesken conin/pukemaan lisää päälle, koska puku ei ollut tapahtumaan sopiva. Kehoittajina Yukiconin järjestyksenvalvojat. Ilmeisesti kaksi kappaletta. 

Niitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, mutta muistelen silti. Tämä on käsittääkseni toinen kerta Suomen cosplayhistoriassa, kun tapahtumassa on vastaavaa tapahtunut. Tai ainakin toinen kerta, että siitä on noussut riittävän iso meteli ja internet on pauhannut asiasta. Edellisestä kerrasta onkin jo seitsemän vuotta eli jonnet ei todellakaan muista ja aivan samoja argumentteja käsitellään jälleen aivan uusina juttuina. 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/9f/5f/7e/9f5f7e5672aa7fd2e2a571bb93328bd2.jpg
Fift Element ja Leeloo. Kuva siis leffasta, ko. cosplaysta kuvan etsiminen ylitti internetsalapoliisitaitoni.
 Edellisen kerran Leeloo cossaajaa kehotettiin pukemaan enemmän päälle Animeconissa kesällä 2009. Jälkeenpäin tapahtuman järjestäjät totesivat, että tarvetta lisävaatetukselle ei edes ollut ja pyysivät cosplayaajalta sekä henk. koht. että julkisesti anteeksi. Tuohon aikaan kaiken draaman keskuksena oli vanha kunnon aniki

Ja nyt päästään siis aikamatkalle takaisin vuoteen 2009 ja Suureen Tissikeskusteluun. Että paljonko pitää olla päällä conissa, onko bikinicossit sallittuja ja niin edelleen ja niin edelleen. Toki Suomen cosplayskene ja coniskene ovat menneet seitsemässä vuodessa paljon eteenpäin. Isoimpana uudistuksena (oikeasti pääsymaksut varmaan) vain täysi-ikäisille suunnatut tapahtumat, joihin on tässäkin tapauksessa viitattu. Että onneksi on sentään k18-tapahtumia, joihin saa pukeutua paljastavasti. (No oikeastaanhan se ei liity ikärajaan mitenkään vaan ihan tapahtuman järjestyssääntöihin mutta no hei, itse tuuletan aikuisten tapahtumien puolesta niin paljon, että tässä kohti vähän hutiin menevät argumentit sallin ihan mieluusti)

En ole lakimies *summon niidel* mutta coneissahan järjestäjät päättävät järjestyssäännöt ja järjestyksenvalvojat valvovat järjestyssääntöjen noudattamista. Useampikin on tästä yukitapauksesta kommentoinut, että tapahtuman järjestyssäännöthän eivät ota lainkaan kantaa pukeutumiseen. Mikä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö järjestyksenvalvojilla olisi oikeutta puuttua, jos joku vaikka alasti siellä conipaikalla olisi, mutta tässä tilanteessa harmittaa järjestäjien puolesta, että he eivät ole aiheesta mitään kirjanneet. Nyt yksittäiset JV:t ovat joutuneet tekemään ratkaisun (Johon muuten jo herran vuonna 2009 ehdotettiin, että tämmöiset tapaukset käsiteltäisiin JV-esimiehen tai vaikka pääjärjestäjän kanssa, eikä niin että yksittäinen JV tekee päätöksen) voimatta oikeastaan vedota mihinkään kirjoitettuun järjestyssääntöön. Ja höpö höpö, että tuo asu rikkoisi mitään Suomen lakia sukupuolisiveellisyydestä, varsinkin kun nuo upeat tissit ovat cossaajan itsensä tekemät. 

Kuten sanoin jo argumenttien kierrättämisestä, tässä on haistettavissa ihan samoja viboja kuin seitsemän vuotta sitten. Kenelle coneja järjestetään ja jos Joku KukkahattuTätiSetä pahastuu vaikka cosplaysta, niin onko cossaajan sensuroitava itseään vai KukkaHattuTätiSedän Korianteri-Pettereineen mietittävä, että oliko tapahtuma sittenkään hänelle sopiva paikka? #ajatelkaalapsia ja "joku lapsihan voi traumatisoitua kun näkee tissit" ovat niin karmivan huonoja perusteluja tapahtumassa, jossa muutakaan sisältöä ei sensuroida kaikille perheen pienimmille sopivaksi. Ihan varmasti näkyi enemmän muovitissiä myyntipöytäsalissa ja keskimääräinen cosplayesitys dramaattisine kuolemineen traumatisoi ihan varmasti enemmän. 

Ja ihanana meta-analyysina pääsee tietysti siihen, että millaiset puvut ovat seksikkäitä tai onko pelkästään liika paljas pinta se, mikä tekee asusta epäsopivan.  Tai että onko tässä nyt ongelmana se kuuluisa alatissi samaan aikaan, kun perinteisempää tissivakoa saisi esitellä miten paljon vaan ilman ongelmia? Onko materiaaleilla väliä, eli musta nahka aina automaattisesti pahempi kuin valkoinen fleece, vaikka näkyvissä olevan ihon määrä olisi ihan sama? Menevätkö bikinicosplayt suoraan kieltolistalle, vaikka niillä saisi lain mukaan kävellä conipaikan vieressä ihan rauhassa?  Onko seksikkyys ainoa, mitä lähdetään rajaamaan tapahtumassa, jossa ei ole ikärajaa (En suostu tituleeraamaan Yukiconia lasten coniksi, jos se sellaiseksi tahtoo profiloitua niin sitten ymmärrän kaiken sensuurihalukkuuden) vai rajoitetaanko verisiä zombicosseja myös? Entä onko Muumien Mörkö soveltuva hahmo coniin, jossa on lapsia jotka SAATTAVAT TRAUMATISOITUA??

https://www.animecharactersdatabase.com/uploads/chars/11498-1649595149.png
Tämän hetken suosikkianimuni suosikkityty Ruru Myriad Colorsista ei varmaan pääsisi Yukiconiin. Vai onko kyseessä vain #alatissisyrjintä?

Jos tästä täysin puolueellisesta ranttauksesta nyt vielä jäi epäselväksi, niin mielestäni tässä on tehty aivan väärä ratkaisu. Liberaalisuuden kukkaketo, jolla cosplaymaailmassa olen istuskellut jo vuosikausia, kehottaa kaikkia cossaamaan juuri semmoisia hahmoja mitä itse mieli tekee, juuri niin paljastavasti kuin mieli tekee! Jos varsinaiset sukupuolielimet pysyvät piilossa niin kaikki ok! Kaikkien cosplayn ulkonäköpaine -keskustelujen jälkeen (vai aikana? Onko se keskustelu koskaan ohi?) se, että joku ei viitsisi, kehtaisi, uskaltaisi laittaa haluamaansa pukua päälle koska pelkäsi tapahtumassa jonkun kertovan, että se on liian paljastava... Ai vitsi että tekisi mieli sukeltaa vielä syvemmälle pähkäilemään mitä kaikkea kätkeytyy nimenomaan naisten pukuvalintojen ja niiden paljastavuuden syynäämiseen #tyttöpoika hengessä, mutta jätänpä sen nyt tekemättä.

Nyt pallo on tietysti Yukiconilla. Tätä kirjoittaessa Pisamian kuvaa on jaettu 145 kertaa ja puolisentuhatta ihmistä on käynyt asiaan reagoimassa. Eli ihan pieni myrsky vesilasissa tämä ei ole, ja luotan Yukiconin pelisilmään siinä, että KUN todetaan kyseessä olleen aiheeton kehoitus, asiasta tehdään vuoden 2009 tapaan sekä henkilökohtainen, että julkinen anteeksipyyntö. Koska hei hessut, ei näin. 

Vuoden päästä lupaan vilautella paljon enemmän tissejä kaikissa lapsiystävällisissä coneissa. Ja vaikka ihan keskellä conia. Jos saan yhdistettyä imetysgaten vielä tähän keskusteluun, olen tyytyväinen. 

Ilona

ps. Koska en ole enää vastaavan asemassa Desuconissa, olen uudelleen löytänyt osan kärkkäästä ulinakirjoitustyylistäni, kun enää ei tarvitse ajatella, että kaikki mitä kirjoitan, luetaan Desuconin virallisena kantana. Eläköitymisen yllättäviä hyviä puolia!

pps. Ahaa onneksi internetin muisti on pitkä, kolmas vastaava tapaus oli Saki cosplayaajan takapuolenpeittopyyntö viime vuoden Desuconista!  Tämä pääsi unohtumaan, koska aiheesta ei kohistu juuri lainkaan tuolloin.


/Edit. 3.3. Yukicon julkaisi coninjälkeisblogauksen, jossa virallisesti otti asiaan kantaa. http://yukicon.fi/blogi/kiitos-yukiconista #tissikohu olikin #pyllykohu!

18 comments:

 1. Jos kaiken tähän draamaan käytetyn energian käyttäisi omien cossien valmistamiseen niin niistähän tulisi valmista jo puolet nopeammin

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Voih Seisauttaja, ihan hyvin olisit voinut antaa kommenttisi olla, sehän oli melkein tottakin!

   Jan, kyllä, mutta voi miten tylsää elämä silloin olisikaan!

   Delete
 2. On joku muistikuva että Tsukiconissa joskus oli tapaus jossa jotain tytyä pyydettiin pukemaan päälleen. En tarkkaan muista, mutta stringien tapainen alaosa ainakin taisi olla kyseessä. Sen muistan että vaatetta oli päällä huomattavasti vähemmän kun Ryokolla.

  ReplyDelete
 3. Minulla on nyt ihan sellainen muistikuva, että armon vuonna kun Tracon oli vielä Hervannassa, miespuolisia Yatta!-cossaajia olisi heitetty pihalle tapahtumasta. Saa korjata jos olen väärässä, on melkein jo niin vanha juttu, etteivät Jonnet olleet edes syntyneet silloin :B

  Onhan tuo nyt yläosasta näkyvän ihomäärän suhteen sama kuin sanoisi drag queenille, että peitä ne tekotissit kun ahistaa. Eikä ole muuten edes eka kerta kun Suomen coneissa vilkkuu reippaasti tekotissit, eikä tainnut ketään harmittaa (Desucon ECC 2012)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tällä kertaa pyllyosasto olikin se, joka aiheutti peittopyyntöä. Mutta laajemmalla tasolla tämä on mielenkiintoista, että riittääkö pelkkä illuusia paljastavuudesta siihen, että puku voitaisiin kieltää, vai pitääkö oikeasti jotain aitoa vilahtaa?

   Onneksi on Yatta, niin ei ole ihan sukupuolisidonnaista tämä Suomenkaan sensuuri! :D

   Delete
 4. Ekassa yukissa oli yks cossaaja jolle ei tietääkseni koskaan sanottu mitään, hänellä cossissa näkyi yhtä paljon oikeeta alatissiä kuin mitä tuossa KLK-cossissa oli tekotissiä, ja hame oli semmonen et pantsut vilkkui kävellessä koska hame oli pituudeltaan just ja just pantsujen alle

  ReplyDelete
 5. En tiiä kuink' paljon tää liittyy aiheeseen mutta on pakko mainita että on tullut vastaan yhessä isossa Ruotsin conissa yks tyttö (luultavasti 16-25 v) joka kulki conissa ihan tissit paljaana for all the world to see. Huomasi kyllä että ihmiset katselivat häntä kieroon ja monella naama oli väänetty luokkaan "pue jotain päälle perkele" mutta joo, näin hänet moneen otteeseen joten vissin järjestäjät eivät tehneet mitään?
  Kuulin kyllä huhuja että joku vänkkäri tai vastaava oli yrittänyt sanoa siitä hänelle mutta hän oli näemmä vetänyt kunnon equality-rallit että "en suostu pukemaan päälle koska miks miehet saa olla paidattomina ja naiset ei?" jne jne.

  Tommonen pistää miettimään että missä menee raja ja onko se kaikille edes sama – conissa ja conien ulkopuolellaki.

  ReplyDelete
 6. Ropeconista muistan vastaavat tapaukset 2006, kun naisella ei ollut päällä kuin pantsut, valkoinen pitkä takki joka oli kokonaan auki ja tekotissit sekä joskus myöhemmin, kun sinisellä naisella oli omien tissien lisäksi kaksi paria tekotissejä omien tissien alapuolella...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos muistan oikein, oli tää kuusitissinen sininen nainen 2010 tai 2011 Ropeconissa. Eikä tosiaan ollu henkilön omatkaan tissit millään tavalla peitetty, eli siis ihan kaikki näkyi, eikä siitä kukaan palkokasvia hengityselimiinsä vetänyt.

   Delete
 7. Ottamatta sen enempää kantaa tähän tissikohuun, puhuttaessa lapsiystävällisestä conista asia missä Yukicon mielestäni epäonnistui oli tupakointipaikka ja sen sijainti eli suoraan pääovien edessä. En tiedä antaako se kovin hyvää kuvaa conissa käyville nuorille kun conittajat polttavat suoraan conin sisäänkäynnin vieressä. Ketään syyllistämättä ei varmaan anna kovin hyvää esimerkkiä nuoremmille kun (aikuiset) Love Live cossaajat vetävät joukolla savuja pääoven edessä samalla kun nuoret samasta sarjasta cossaavat kävelevät ohi. Tämä on sellainen asia mihin olisi ennemmin syytä puuttua enemmin kuin satunnainen peppujen ja tissien vilahtelu.

  ReplyDelete
 8. Tilanteeni Desussa meni seuraavasti;
  cossasin Kunihiroa (sakista) Su päivänä ja ehdin pitämään cossia muutaman tunnin kunnes JV tuli sanomaan että pitäisi laittaa enemmän vaatetta päälle.

  Kysyin asiallisesti että ~kulkihan eilenkin cossaajia joilla oli paljastavampia vaatteita? ja vastaukseksi sain ~heille on myös mainittu asiasta~

  Muuta selitystä en saanut ja olisi ollut kiva tietää syy pyyntöön.Oliko lapsiystävällisyys, laki, conin järjestyssääntöjen vai muun syyn takia.

  Pidin loppu conin ajan paitaa vyötäröllä joka
  peitti hameen taka-osan ja otin paidan pois vain kuvaus hetkellä ja poseerasin selkä seinää vasten jotta pieni kaistale "rekkamiehen hymyä" ei näkyisi.

  En nostanut asiasta sen enempää haloota, koska jv:t kuitenkin ilmaisivat asian asiallisesti ja coni oli jo loppumassa.

  Jälkeenpäin olin vain huvittunut tilanteesta eikä se tule vaikuttamaan cossi valintoihini jatkossa. Cossi listallani on edelleen

  Fyuria_ Agarest
  Shimakaze_ Kancolle
  Nerissa_ wolf among us
  Illya archer_ Fate

  Eli tisseilyä, napailua ja pe*seilyä luvassa jatkossakin.

  Ja mitä tulee lapsiystävällisyyteen, niin luulisi että ase propit, feikki tupakat, lävistykset jne eivät olisi myöskään ns. lapsiystävällisiä ja olisivat samalla kiellettyjä.. ~ Saki aka Poro

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilona oli muuten cosplayvastaavana viime Desuconissa. Tulikos julkiset anteeksipyynnöt silloin?

   Delete
  2. Tiedän, vaihdoin pari sanaa Ilonan kanssa conissa. En hae mitään anteeksipyyntöä tai vastaavaa. Tilanteesta ei jäänyt mitään negatiivista päinvastoin, kokemus oli uusi ja tutustuin uusiin ihmisiin seurauksena tästä.

   Ajattelin vain jakaa kokemukseni nyt kerran asiasta puhuttiin. ~Poro

   Delete
  3. K18-conit tarvitsisivat mielestäni jopa nykyistä enemmän tissejä, pyllyjä, napoja ja reisiä. Isoa peukaloa suunnitelmillesi

   Delete
  4. Kiitos erityisesti Poro kommentistasi :3

   Pukeutumiseen puuttuminen ei lähtökohtaisesti kuulu cosplayvastaavan toimenkuvaan, Desussa tai muuallakaan, vaan on JV/JV-esimiesten ja viime kädessä varmaan pääjärjestäjän/vastaavan triumviraatin päätös. Kun itse tapauksesta jälkikäteen kuulin, halusin tietysti varmistaa ettei pukuilijalle ole jäänyt tilanteesta huono mieli tai jos asia olisi tuntunut epäreilulta, olisin lähtenyt sitä tarkemmin selvittelemään silloin ja siinä. Koska cosplayhin liittyvien rajausten nyt voi katsoa sivuavan cosplayvastaavan hommaa, vaikka virallinen pantsutarkastaja ei olisikaan. Desuconissa tämä tapaus käsiteltiin jälkeenpäin ja mietittiin, miten jatkossa homma hoidetaan vielä paremmin. k18 merkintähän ei sinällään tarkoita tissejä ja pyllyjä kaikkialla, kuten ei myöskään loputonta viinamerta, vaan edelleen coni voi halutessaan rajata pukeutumista kuten haluaa. Nyt sitä ei vaan voi perustella sillä, että kyseessä olisi koko perheen tapahtuma.

   Kaikki peukut pystyyn noille pukuvalinnoille <3

   Delete
 9. Ensi alkuun kaikille; kyseessä eivät olleet tissit, vaan perse.

  Toiseksi, sinulle Ilona, eikö toiminnastasi ja teksteistäsi paista pieni tekopyhyys? Tunnut muutenkin omaavan Yukiconia ja sen järjestäjiä vastaan jotain vihaa tai katkeruutta, ainakin twittervuodatustesi perusteella. Muistuttaisinkin, että et itsekään aina ole hoitanut hommiasi parhaalla mahdollisella tavalla. Eikö ymmärrys ja armo olisi siis paikallaan? Varsinkin kun asia on hoidettu Yukiconin ja cosplayaajan välillä. Mielestäni sinulla ei ole hirveästi varaa sanoa aiheesta mitään, etenkään noin vajavaisilla tiedoilla, mutta se onkin tosin vain minun mielipiteeni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos anonyymi kommentistasi, ihailtavaa että kaikki anonyymit eivät majaile vain internetin kolmikirjaimisella pimeällä puolella. Koitan nyt vastata mahdollisimman kattavasti.

   a) minulla ei ole Yukiconia tai sen järjestäjiä vastaan yhtään mitään. Kuten ei mitään muutakaan conia vastaan. Se, että otan jonkin cosplaypiirejä koskevan tai puhututtavan aiheen käsittelyyn, ei tarkoita että minulla olisi hampaankolossa mitään ketään vastaan.

   Cosplayaajilla on sellainen taipumus, että kaikki keskittyvät hyvin pitkälti omaan harrastukseensa ja omaan tekemiseensä ilman, että mietittäisiin harrastuskenttää kokonaisuutena. Se on yksi syy miksi tätä blogia kirjoitan, jotta voisin nostaa keskusteluun asioita, joista minun mielestäni tulisi keskustella yleisesti ja jossa cossaajien tulisi yhdessä miettiä että mitä meidän oikeutemme esimerkiksi pukujen paljastavuuksien suhteen on.

   b) Pyrin tekstissäni kyllä tuomaan esille, että tietoni pohjasivat cosplayaajan itsensä tekemään päivitykseen, jonka myös linkkasin. Muut spekulaaliot tai muistelut miten aikaisemmin on toimittu, pähkäilyt miten ehkä voisi toimia tai miksi on toimittu miten on toimittu, olivat ihan omaa spekulaatiotani, jota en missään kohti mielestäni väittänyt universaaliksi totuudeksi.

   Millaisilla tiedoilla varustettuna asiaa saisi kommentoida? Pitäisikö olla ko. cossaaja vai päätöksen tehnyt JV? Eikö muilla ole lupaa kommentoida tai kertoa sitä _vain minun mielipidettäni_ aiheesta? Vai onko nyt ongelmana se, että facebook-kommentoinnin sijaan kirjoitin tästä blogiin?

   c) Miksi tämä aihe ylipäätänsä nousi esille, oli että Yukiconin ja cosplayaajan välillä asiaa ei oltu käsitelty _hyvin_. Jos asia olisi hoidettu hyvin ja kaikki olisi ok, en olisi koskaan siitä edes kuullut.

   Twitter-osiossa viittaat ilmeisesti siihen, etten ollut tyytyväinen tapaan, jolla Yukicon kuittasi tapauksen blogauksessaan. No en ole tyytyväinen, koska siinä ei käy ilmi oliko tässä kyse Yukiconin linjauksesta vai JV:n sooloilusta, eli tehtiinkö mokaa vai ei. Siitä, saisiko twittervuodatuksissa näkyä tunteet kun twiittaa aiheesta, joka herättää tunteita tai josta on mielipide, on ainakin kahta koulukuntaa ja me ilmeisesti emme edusta niistä samaa.

   c)Kerro toki lisää milloin tai missä tilanteessa en ole hoitanut hommiani parhaalla mahdollisella tavalla mutta vielä mieluummin miten se edes liittyisi tähän aiheeseen, kun omiin hommiini ei ole koskaan kuulunut conin pukeutumisetiketin päättäminen?

   Ja jälleen, saako vain täydellisesti toimivat yksilöt ottaa kantaa asioihin? Ovatko kaikki muut toimissaan joko tekopyhiä tai liian tietämättömiä?

   Delete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.