12 February 2012

Ilona 2v ja blogibisnes

Tänään vietetään Ilona Cosplayn 2v synttäreitä. Kuten yleensä tähän ikään ehdittyä (viittaan siis nyt muuhun kuin blogin ikään), kaikki aikamääreet tuntuvat samaan aikaan sekä pitkiltä että lyhyiltä. Onko tosiaan JO kaksi vuotta siitä, kun kirjoitin ensimmäisen kerran? Ja onko siitä todella VASTA kaksi vuotta? Ja onko tänne taas löydetty näin uskomattomilla hakusanoilla?

Koko blogin isoin kävijäpiikki, "uliuu" tai "puskaraiskaus" otsikoinnissa on selkeästi voittoa.
Kirjoitin vuosi sitten blogin synttäreiden aikaan hyvin samankaltaista sepostusta siitä, miten blogi ehkä on vaikuttanut minuun cosplayaajana ja mitä muuta hyvää ja pahaa se on tuonut tullessaan. Nyt toisen vuoden jälkeen voin toki lisätä (blogi)CV:hen maininnan Vuoden parhaan animeblogin pitämisestä ja pariin blogiin liittyvään paneeliin osallistumista, mutta muuten fiilikset on edelleen aika samat. Paineita pukujen suhteen, paikka avautua, pieni pelko siitä, että ihmiset luulevat minun luulevan itsestäni liikoja, tolkuttomasti upeita kavereita, joihin tutustumista ei voi laittaa pelkästään blogin piikkiin, mutta joita blogin pitäminen on varmasti edesauttanut. 

Ikähaitari on ainakin laaja
Cosplay- ja animeblogit ovat edelleen lukijamääriltään ja vaikuttavuudeltaan pisaroita meressä verrattuna esimerkiksi lifestyle- ja muotiblogeihin, jotka vetävät viikossa saman määrän lukijoita kuin minä vuodessa. Silti herään aina silloin tällöin pohtimaan, kuinka paljon internetissä huutelu vaikuttaa ihmisten mielikuviin tästäkin harrastuksesta. Sanoinkin asiasta Frostbitessa, kun puhuin suosituista sarjoista ja miten kovaääniset fanit ja jatkuva pukusuunnitelmista vouhkaaminen helposti sotkee käsitystä siitä, mitkä sarjat määrällisesti todella ovat suosittuja cosplayn kohteita. Ei Buffy ole edelleenkään Suomessa suosittu hahmo, vaikka minä siitä 12 pukua vuodessa tekisinkin, mutta se kyllä helposti jää ihmisten mieleen kun siitä huutelen.

Joku on selkestä ollut kiinnostunut Nekoconista.
Itse olen tähän asti pitänyt blogini lähes täysin mainosvapaana. Nuo sivulla olevat tapahtuma/ani.mu –bannerit ovat joko tapahtumista, joissa itse olen mukana tai joita tahdon tukea. Kuriositeettina mainittakoon, että Nekoconia lukuun ottamatta mikään tapahtuma itse ei ole mainostusta myöskään pyytänyt. Yleensä sniikkailen kuvatkin tapahtuman nettisivuilta ja ennemminkin mietin itse, että jaa, pitäisiköhän ilmoittaa, että tämmöisen bannerin otan käyttöön. 

Olette myöhässä, muutin Kuopioon jo kaksi vuotta sitten.

Olen yleisesti ottaen varsin kriittinen mainonnan suhteen. Ehkä aihetta joskus jollain korkeakoulutasolla muutaman sosiologian kurssin verran pähkäilleenä näen piilomainontaa monesti sielläkin missä sitä ei ole ja vähäinenkin tavaroiden tai ajatusten tyrkyttäminen saa miut heti takajaloilleni. Tästä syystä luen lifestyleblogeja lähinnä hermojenhallintatreeninä, kun ilmaisten tuotteiden arvostelut ja arvioinnit, vaatteiden ostopaikat ja yleinen kauppojen vinkkailu nostattaa verenpainetta aika tehokkaasti. Tosin suomalaisistakin blogeista aika iso on onneksi tajunnut rueta itsekin siitä hyötymään, eivätkä vain lammasmaisen hyväntahtoisesti tuo uusia asiakkaita jo ennestään teinien täytteisiin vaatekauppoihin, vaan ottavat mainoksista oikeasti rahaa. 

Elffiiii~
On mahtava elokuva.

Cosplayn puolella homma on onneksi paljon simppelimpää. Kun koko Suomen mittakaavassa toimivia kangaskauppaketjuja on tasan yksi, en koe suurta ahdistusta, että kerron kankaiden olevan sieltä. Toisaalta taas jos googlaatte esimerkiksi sen toisen kuopiolaisen kangaskaupan Savon Palan, (jolla ei edes ole omia kotisivuja), miun blogimaininnat löytyvät aika nopeasti linkkien joukosta. Mielelläni kerron ihmisille, että hei, Eurokankaan lisäksi Kuopiossakin on vaihtoehtoja. Tai ainakin yksi.

Hyvin hämmentävää, varsinkin näin aakkosten mukaan ryhmiteltynä.

Cosplayssa on yhtenä isona osana juuri se vinkkien ja kikkojen jakaminen. Kun tykkään kertoilla miten olen jonkin osan askarrellut, miksipä en myös kertoilisi mistä löysin jotkin osat tai tietyn sävyiset kankaat, sitä suuremmalla syyllä jos niiden löytäminen oli yhtään haasteellista? Miksi en tahtoisi auttaa kanssaharrastajaa, ettei jokaisen tarvitsisi viettää esimerkiksi ebayssä yhtä paljon aikaa, kuin mitä minä vietän?

Selenen myönnän, mitään muuta en!

No mutkun ilmainen mainonta on ihan tyhmää! Miksi minä hyvää hyvyyttäni toisin asiakkaita yritykselle ilman, että hyödyn siitä itse mi-tään? Kapitalisti minussa vastustaa tätä ajatusta kynsin hampain. 

Vosuja, vosuja kaikkialla!

Tästä kaksi ääriesimerkkiä. Savon pala, jota ihan mielelläni välillä mainitsen, koska kyseessä on pieni ja sympaattinen yritys, joka tarjoaa kivan (joskin hivenen kalliin) vaihtoehdon Eurokankaalle. Ja jossa voi haukkua Eurokangasta mielin määrin.
Tracon. Tracon. vielä kerran Tracon.

Toisaalta tilaan nykyään piilarini Aasian suunnalta yrityksestä, joka ei ole pieni tai sympaattinen ja jota ei kiinnostanut yhteistyö blogini kanssa kun asiasta kysyin. Minulla on siis ongelma. Tiedän, että tietyn sävyisten piilolinssien löytäminen voi olla monelle ongelmallista, varsinkin jos niitä tarvitsee vahvuuksilla. Olisi mukava helpottaa kanssacosplayaajien elämää vinkkaamalla, että tuolta minä omani tilaan ja käyttökokemukset ovat olleet tämmöiset ja tämmöiset. Mutta yh, kun en tahtoisi antaa ilmaista mainosta. Ja piilolinsseihin toki liittyy ne terveysriskitkin, että en tahdo kannustaa ketään käyttämään piilolinssejä edes sitä conipäivää ilman, että käy optikolla tarkastuttamassa silmänsä ja piilareiden sopivuuden. Jos ette ole vielä lukeneet tätä, niin lukekaa.
Tiukkaa ja tissejä. Ja Darkki.

No juuri menneellä viikolla huutelin kyllä ympäri irkkiä ja naamakirjaa, että ketkä tahtovat tekemään yhteistilausta piilareista, joten miten se taas muka eroaisi siitä, että kertoisin asiasta blogissa. Niinpä. Ei ehkä mitenkään.
Niin.

Olin väittämässä, että kukaan suomalainen cosplayblogaaja ei vielä ole saanut samanlaisia diilejä kuin vaikka lifestyleblogit, mutta tässä juuri pari päivää sitten kuulin, että yhteistyötarjouksia on kyllä tullut muille. Tai ainakin Ilselle


Paitsi, että olen tosi katkera siitä, että minulle ei ole moisia sähköpostiini sadellut, herätti tämä minut todella tajuamaan, että cosplayblogit on mainospaikkoja siinä missä muutkin internetsivustot. Itse en ole vielä kokenut tarpeelliseksi ottaa yhteyttä mahdollisesti kiinnostuneisiin mainostajiin (tuota piilarilafkaa lukuun ottamatta ja heitä homma ei kiinnostanut), koska pitää edes vähän esittää vaikeasti tavoiteltavaa. Toisaalta ajatus yhteistyön tekemisestä aika monenkin tahon kanssa kutkuttaisi kyllä, ja jos sähköpostini ei tämän päivityksen jälkeen täyty yhteistyötarjouksista ja postilaatikkoni lahjuksista, saatan vielä joskus saada jotain tämänkin asian suhteen aikaisiksi. Katsotaan tapahtuuko mitään ennen kolmeveesynttäreitä.

Blogosfäärin sosiaalisia suhteita tulee taas ylläpidettyä tulevana viikonloppuna. Harmi, että talven blogimiitti sattui vajaan viikon verran hutiin blogini synttäreistä. Tosin ehkä juhlistan tätä merkkipaalua kuitenkin hitusen myöhässä ensi viikonloppuna. Railakkaat blogisynttärit, check.

Vilauttelua sukkahousut jalassa ei lasketa.

Chibiconhan jää tämän Helsingin otoksensa osalta miulta välistä, joten cosplayn suhteen ei juuri mitkään deadlinet hengittele niskaan. Kahden viikon kiroukseenkin on Cruisen osalta aikaa... 2 viikkoa. Ohoh. Edistymistä luvassa ensi päivityksessä!

Ilona

No comments:

Post a Comment

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.