7 April 2012

Mikä kaikki cosplayblogeissa ärsyttää?


Tämänkin päivityksen teille tarjoaa #muuttoviha ja internetyhteyden toimimattomuus, minulla oli hiukan liikaa aikaa tehdä kaikkea muuta kuin roikkua netissä. Kuten kasata listaksi lopultakin ainakin osa niistä asioista, jotka nostattavat niskavillojani ja verenpainettani, kun puhutaan suomalaisista cosplayblogeista. Voitte itse päättää kuinka kieli poskella ja itseironisesti tämä on kirjoitettu. Järjestys täysin satunnainen.


1. Päivittämättömyys
Suomalaisia cosplayblogeja on kymmeniä. Omalla bloggerin stalkkauslistallani luku keikkunee jossain 50 hujakoilla, mutta näistä suurin osa ovat blogeja, joita ei päivitetä ~koskaan~. Osa kuolee heti alkuunsa esittelypäivityksen jälkeen, osa sinnittee hetken aikaa ja hiljenee sitten mitään ilmoittamatta. Onko blogi kuollut vai elossa, onko kirjoittajan tarkoituksena vielä palata aiheeseen vai saanko poistaa koko viritelmän kirjanmerkkikokoelmistani, kukaan ei tiedä.

Cosplayblogien päivittäminen on toki kausiluontoista, kesän coniryysiksen aikaan tapahtumaraportteja tulee varmemmin ja pukujen edistymisestäkin sanotaan joskus sananen. Mutta siinäkään on harvoin mitään systemaattisuutta, niin usein monen conin kuulumiset ja monen puvun tilanteet survotaan yhteen päivitykseen kuukausi myöhemmin.

En tiedä siis teistä, mutta itse tykkään  lukea cosplayblogeja. Vaikka niistä tässä nyt ranttaankin. Tykkään lukea niitä usein, minusta on kiva nähdä pieniäkin edistysaskelia ihmisten puvuista tai lukea syväluotaavia analyyseja hahmovalinnoista tai vaikka sitten niistä ulkonäköpaineista. Valitettavan harvat blogit vain tarjoavat tätä nautintoa säännöllisin väliajoin. Toisaalta aivan yhtä paljon ärsyttää anteex anteex kauheesti kun en oo päivittäny hetkeen koska oli mummun rippijuhlat tai kala kipeänä –selittelyt aivan jokaisen päivityksen alussa.

2. Kirjoitus virheet
Vaikka voisi kuvitella, että opettajana olen itse suoranainen oikeinkirjoituksen kruunamaton prinsessa, niin se ei tietenkään pidä paikkaansa, kuten jokainen hiukankaan minun tekstejäni lukenut varmasti huomaa. Kirjoitan surutta yleiskieltä kirjakielen sijaan ja viljelen välillä sopivan suloisia murresanojakin. Yhdyssanat ja pilkut ovat se valloittamaton erämaa, johon en tahdokaan tarkemmin tutustua, ellei puhuta oppilaiden kielioppivirheistä.

Mutta voi jumankekka, kyllä niitä tekstejään voi silti hiukan oikolukea ennen kuin iskee ne internetin syövereihin. Vaikka sitten jollain oikolukuohjelmalla, koska ihan räikeimmät erisnimet-pienellä tai ei-yhtään-pilkkua-koko-tekstissä -tapaukset on aika tuskaista luettavaa. Ne antavat blogista huolittelemattoman kuvan, että ei todellakaan olla nähty sen vertaa vaivaa, että olisi luettu se oma teksti. Tai sitten kirjoittaja vaan vaikuttaa vähän... niin, tyhmältä.

Enkä edes sano mitään muulla kuin suomen kielellä kirjoittavista blogaajista.

3. Huono kirjoittaminen
Vielä kirjoitusvirheitä enemmän rassaa yleisesti ottaen huonosti kirjoitetut, jäsentelemättömät tekstit, joiden punaisessa langassa –sikäli kun sellaista edes on– on aivan mahdotonta pysyä mukana. Toki tässä pätenee (pätnee? miksei se voisi taipua, että pätnee, olisi paljon kivempi) se oletus, että luulen ihmisten kirjoittavan sellaista tekstiä, jonka lukemisesta itse pitäisivät. Tai ainakin pyrkivän siihen. Osalla se pyrkimys jää vain pyristelyksi, kun päivitykset ovat epämääräisiä kappaleita satunnaisista aiheista ilman minkäänlaista jäsentelyä tai järkeä. Ja vaikka sanoinkin pitäväni lyhyistäkin wip-päivityksistä, niin voi sitä tekstiä kuitenkin olla enemmän kuin yksi kappale, ei tarvitse jokaisesta conirannekkeen tilaamisesta raportoida ihan omana päivityksenään.

4. Lifestyleblogaaminen
Onneksi tätä on vähemmän. Tahdon blogini selvästi kategorisoituina. Kun luen hömppäbloge--- anteeksi lifestyleblogeja, luen niitä tietoisesti, kun luen cosplayblogeja, oletan lukevani asiaa cosplaysta. Tai coneista. Tai animesta. Tai no viimeistä en oleta, koska mitäpä cosplayaajat animesta koskaan kirjoittaisivat.

Valitettavasti osalla (yleensä vähän nuoremmista) cosplayblogaajista on tarve selittää kaikki päivän kuulumiset tai lomasuunnitelmat tai kissankoirankaiman kuulumiset ja sitä pukuasiaa saa etsiä kuin neulaa kokonaisesta heinäladosta. Tykkään kyllä stalkata ihmisiä ja on kiva tietää, onko kirjoittaja opiskelija/töissä/työtön/edes jotain, asuuko missä päin Suomea jne, joten ihan persoonattomaksi cosplaykoneeksi ei tarvitse heittäytyä. Mutta pitäkää selkeästi joko päiväkirjamaista Kerron teille kaiken koska teitä varmasti kiinnostaa –blogia, tai sitten keskittykää siihen cosplayhin.

5. Itsensä vähättely
Jos pidät julkista blogia, oletat varmaan, että sitä joku joskus, vaikka erehdyksessä, lukeekin. En tiedä kuinka moni nauttii siitä, että tekstin kirjoittaja itse ilmoittaa heti ja välittömästi olevansa no aika surkee cossaaja, mutta yritänpä tässä jotain. Antakaa niiden pukujen ja oman tekstinne puhua puolestaan, älkää lytätkö itseänne. Pahimmassa tapauksessa tätä tehdään jo blogin esittelytekstissä. Ei näin, älkää pyydelkö anteeksi itseänne ja tekemisiänne. Jokaisella on varmasti kehittymisen varaa ja ensimmäisiä pukujaan nyt kuka vaan muistelee nolouden puna poskillaan, mutta se ei tarkoita, että sitä omaa keskinkertaisuutta pitäisi hieroa lukijoiden naamaan heti kättelyssä.

6. Itsensä korottaminen jalustalle
Edellisen vastakohta. Se, että pidät blogia tai teet pukuja joilla kisaat, tai edes se että pärjäät niillä puvuilla, ei tee sinusta mitään cosplayjumalaa. Suomen skenessä on aika harvoja, joilla menestys olisi selkeästi kilahtanut hattuun, mutta blogiteksteissä on yllättävän monella pohjasävynä pieni snobeilu tai oletus omien mielipiteidensä tärkeydestä. Sen kultaisen keskitien löytäminen itsensä arvostamisen tiellä ja vielä sen välittäminen tekstin muodossa lukijoille jatkuvasti ilman, että se näyttää pissapäisyydeltä, voi olla varsin haastavaa.

7. Pyörän keksiminen uudestaan ja uudestaan ja uudestaan
Tästä yhtenä esimerkkinä varmaan cosplay ja ulkonäköpaineet. Tästä aiheesta on sanottu suunnilleen kaikki mitä voidaan sanoa ja suurin osa sanomisesta on tehty Anikin puolella jo vuosia sitten. Silti jokaisen itseään kunnioittavan cosplayblogaajan on kirjoitettava pakollinen päivitys aiheesta. Eikä siinä mitään, jos tarkoituksena on tuoda omia näkemyksiään laajasti ja perustellusti (ja jäsennellysti, siis hyvin kirjoitetusti) esille, mutta yleensä teksteistä välittyy HEI NYT MÄ KEKSIN TÄN UUDEN JUTUN IHAN EKANA HEI MULLA ON IHAN UUTTA ASIAA –vibat, jotka hivenen häiritsevät. Sama homma esimerkiksi massacosplaykeskustelussa. Toki kaikkien ei voitane olettaa olevan yhtä innokkaita netin selaajia tai vanhojen keskustelujen läpikävijöitä kuin eräät, mutta aika harvaa aihetta cosplayn parissa ei oltaisi jo jossain käsitelty.

Tutoriaalien puolella tämä pyörän uudelleen synnyttäminen on vain virkistävää. Jokainen tutoriaali on kirjoittajansa näköinen ja niitä on mukava lukea aivan samoistakin aiheista useita kertoja.

8. Huonot ja/tai vähäiset kuvat
Cosplay ollessa hyvin visuaalinen laji (kyllä, kuulostaa aivan urheilulta!), on ikävää miten vähän kuvia blogeissa loppujen lopuksi näkyy. Itse tykkään tihrustella niitä aivan perus Tässä peruukki ennen stailausta, tässä sen jälkeen –kuvia, samoin kaikki ompelukuvat on aivan ihania. Toisaalta likaisen peilin kautta otetut, huonosti tarkennetut kuvat harvemmin ovat ilona silmille (heh heh). Sen verran pitäisi muotiblogaajilta oppia, että kunnon kuvien saaminen on ihan mahdollista, jos ei muuten niin pyytämällä jotakuta muuta ne kuvat ottamaan.

9. Salaiset puvut
Tämä toki ärsyttää itseäni cosplayblogien ulkopuolellakin. Ei se mitään, että tahdotte pitää esimerkiksi kisapukunne salaisuutena. Pitäkää vain. Mutta voiko olla mitään ärsyttävämpää, kuin tästä mysteeripuvun edistymisestä raportoiminen! Ei voi. Ainakaan minusta. Joko kerrotte puvun tai sitten ilmoitatte ettette sitä kerro, aivan turha kalastella lukijoita arvailemaan, että mikä se teidän pukunne mahtaakaan olla, jos teillä ei ole mitään aikomusta paljastaa sitä etukäteen. Saatte lukijat (tai siis minut, ja tietysti tässä varmasti edustan kaikkia suomalaisten cosplayblogien lukijoita) vaan vihaisiksi.

Eri asia on ”Arvaa mikä puku” –tapaukset, joissa annetaan vihjeitä ja oikeasti rohkaistaan lukijoita arvaamaan. Tällöin oletusarvoisesti puku muuttuu julkiseksi, kun joku sen arvaa, ja nämä on ihan virkistäviä tapauksia. Mutta ”salainen pukuni on edistynyt aika hyvin, nyt teen just tätä yhtä osaa, josta en voi teille kyllä mitään kertoa, ja tartten siihen vaikka mitä, mitä en myöskään voi kertoa” –kirjoitukset aiheuttaa savua korvista.

10. Rinkirunkkaus
Oi kun on niin ihanaa päästä lisäilemään omia cosplayblogikavereitaan päivityksiinsä, mieluusti vielä joillain lempinimillä. Ja vielä ilman mitään varsinaista syytä. Osoittaa, että ME kyllä ollaan hyviä kavereita, tai ainakin moikkaillaan ja satutaan molemmat vaan kirjoittamaan samasta aiheesta blogeja. Sama pätee myös coniraportteihin, joissa tuttujen nimiä pitää viljellä mahdollisimman paljon, että kaikki lukijat näkevät miten monta Suomen huippucossaajaa kirjoittaja oikein tunteekaan.

11. Tagien käyttämättömyys
En tiedä teistä, mutta itse en ainakaan jaksa lähteä selaamaan blogia ties kuinka monen päivityksen päähän, että löytäisin selityksen sille, mistähän ihmeen sarjasta tai pelistä tämä blogaajan pelkästään etunimellä mainitsema hahmo mahtoikaan olla. Jos hahmot olisi kivasti tagattu niin, että pystyisin yhdellä klikkauksella näkemään kaikki sitä koskevat päivitykset ja seuraamaan miten puku on edistynyt tai miksi siihen on päädytty (niin tai tosiaan mistä lähteestä se edes on), niin olisipa blogin selaaminen paljon mukavaisempaa. Sen hahmon koko nimen tai sarjan kirjoittaminen useamminkin kuin vain yhden kerran sinne ensimmäiseen päivitykseen ei kyllä myöskään kuluta näppäimistöä mitenkään erityisen paljon, mutta helpottaa laiskojen lukijoiden elämää.

12. Keskustelun vähyys
Tämä on selkeästi isoin miinus nykyisessä blogibuumissa. Keskustelu käytännössä kaikkialla muualla (ehkä irkkiä lukuun ottamatta) on lähes kuollut, koska kaikki keskittyvät kirjoittamaan omia blogejaan. Blogeissa taas kommentin kirjoittaminen tai siihen vastaaminen tai todellinen aiheesta keskustelu on huomattavasti vaikeampaa kuin esimerkiksi foorumeilla. Aivan provosoivimpiin päivityksiin voi toki muutamaa anomyymikommenttia odottaa, mutta todellista keskustelua tai mielipiteiden vaihtamista näkee todella harvoin. Muutama pakollinen kaveriblogaajan ”jee tosi kivalta näyttää” ”Oon ihan samaa mieltä, Naruto on ihan massasarja!” –kommentti on myös ihan mahdollinen, mutta kriittistä keskustelua tai edes erimieltä olemista näkee aika harvoin. Seurasin parin viikon takaisia kommenttisotia ihan innoissani, koska siellä vahingossa trollien välissä oli oikeaa asiaakin.

13. Väärät mielipiteet. Koska totuus on!
Tai oikeammin huonosti mietityt tai perustellut mielipiteet. Kaikkien pukuedistymisten rinnalla metablogailu blogaamisesta tai pukuilusta yleisesti on todella mukavaa luettavaa, mutta hyvin usein joutuu lukemaan mielipiteitä, joiden perustelut ovat ihan olemattomat tai joiden takana kirjoittaja ei pienenkään keskustelun jälkeen seisokaan. 

Provosoivien päivitysten kirjoittaminen on ihanan virkistävää ja toivoisin sellaisia tasaiseen tahtiin cosplayblogosfääriin, mutta tällöin kirjoittajan pitää olla valmistautunut keskusteluun ja eriäviin mielipiteisiin. Jokaista eriävää mielipidettä vastaan ei toki tarvitse hyökätä kuin raivopää härkä, koska cosplay on hyvin pitkälti mielipidekysymys ja Sinun mielipiteesi ja totuutesi on aivan yhtä lailla totta kuin minun totuuteni. Sen mielipiteen voi kyllä perustella jotenkin järkevästi. 

tl:dr = Liian vähän tissikuvia, liikaa huonosti perusteltuja mielipiteitä, surkeaa kirjoittamista.

Laskin äkkiseltään sortuvani itse enemmän tai vähemmän säännöllisesti ainakin kymmeneen näistä kohdista. Ja aion sortua vielä yhteen ärsyttävyyteen, joka on tosin tuttu lähinnä noista hömppäblogeista. Eli kommentteja kalastelevaan joutavaan kysymykseen päivityksen lopussa:

Mikä sinua cosplayblogeissa ärsyttää? (sen lisäksi, että tissikuvia julkaistaan turhan harvoin)

Ilona

18 comments:

 1. Mää en oikeestaan tiiä ku sun blogi on ainoa cosplayblogi jota seuraan. 8< Ja sä ryönä et oikeen anna mitään valittamisen aihetta, ni!

  ReplyDelete
 2. Eniten ärsyttää varmaan juurikin tuo huono suomen kielen osaaminen. Aiheeltaan kiinnostava teksti muuttuu helposti pakkopullaksi kun kirjoittaja ei ole selkeästi tutustunut välimerkkeihin tai isoihin alkukirjaimiin sekä käyttää hymiöitä ja nettislangia enemmän kuin laki sallii, LOL XDXDXD :D:D:D:D. Pätee myös muualla Internetin ihmemaassa.

  ReplyDelete
 3. Minua ärsyttää cosplayblogeissa se, että jatkuvasti kirjoitetaan jotakin negatiivista tästä harrastuksesta.
  Tai enemmänkin itse harrastajista.

  ReplyDelete
 4. Tikusta tehdään asiaa. Mielipiteitä ei niinkään oteta mielipiteinä, vaan enemmän näytönpaikkoina. Jos on tarpeeksi pärstää tai kirjoitustaitoa ovat mielipiteesi hienoja ja originelleja, jos kahta aikaisempaa ei ole hallussa, olet seinähullu.

  Yhdyn myös edelliseen toteamukseen siitä, että cosplayblogaajat tykkäävät kertoa aitoja, oikeita, ainutlaatuisia mielipiteitään, niinkuin koko maailma ei jo olisi ajatellut niitä valmiiksi ilman sitä, että he kirjoittavat sitä ylös. Mut hei, kun kirjoittaa ekaksi, on automaattisesti hyvä ja paras ja kaikki suutelee sun kenkien rakoille puhkomia varpaita!

  Henk. koht. on alkanut ärsyttämään ihan konseptinakin cosplayblogaaminen sen tasaisen tappavuuden takia. Oli kuinka monta blogia Suomessa tahansa, minä en niitä silkan yhteishengen ja solidaarisuuden takia pysty lukemaan, koska kaikki ovat kuitenkin samaa kaavaa toistavaa huttua. Aina välistä tulee jotain kiintoisaa, mutta ärsyttävän harvoin. Kenties isoin syy siihen, että oma blogini kärsii tällä hetkellä hidasta nälkäkuolemaa.

  Cosplayblogit eivät enää inspaa pitämään itse samasta aiheesta blogia. Se minua eniten ärsyttää.

  ReplyDelete
 5. Voisin olla samaa mieltä oikeastaan kaikesta mitä mainitset tekstissäsi, ja kaiken lisäksi itse sorrun varmaankin jokaiseen kohtaan :') Tosin nyt omaksi puolustuksekseni voin sanoa, että viimeisen kuukauden tein vain ennakkotehtäviä, joten siitä johtuu hiljaisuus omassa blogissani :D

  Itseäni ärsyttää hyvin paljon samojen aiheiden läpikäyminen eniten. Se, että jokaisessa blogissa puhutaan ulkonäköpaineista ja/tai siitä, ketä kenenkin tulisi cossata, menee tavallaan yli ymmärrykseni. Tai enitenkin se, että eikö ihmisillä ole muuta puhuttavaa? Tästä syystä EN OLE enkä aio kirjoittaa näistä aiheista omassa blogissani, ehkä en ole itseäni kunnioittava cosplaybloggaaja, mutta omassa blogissa menenkin omilla säännöilläni :D

  Mutta osuit taas kerran hyvin naulan kantaan, ei voi muuta sanoa!

  ReplyDelete
 6. Itse en ole vielä niin paljon cossiblogeja lukenut (koska olen aika uusi itse tähän cossiblogimaailmaan) mutta oli kyllä hyvä lista, kiitokset siitä.

  ReplyDelete
 7. Voi argh, tuo itsensä vähättely on kyllä ihan hirveä veto missä vaan - foorumiviestissä, coniesityksessä tai vaikka sitten blogissa.

  Kyllä minä varmasti osaan itsekin tehdä sen päätelmän, onko kirjoitus paskaa vai ei - kirjoittajan tehtävä on kirjoittaa, ei antaa minulle syitä olla lukematta hänen tekstiään. Haukun sen sitten jos tarvitsee, eikä siltä säästä se itsensä vähättely. Ja jos on itse sitä mieltä, ettei teksti ole lukemisen arvoista, miksi on sitten mennyt sen nettiin oksentamaan ylipäätään?

  Puhumattakaan tuosta ettei henkilöllä sitten olekaan mielipidettä. Toki voi kirjoittaa provosoivasti ihan vain jotta saa ihmisistä reaktioita irti, joiden pohjalta sitten muodostaa oman mielipiteensä, mutta tämä kannattaa pitää mielessä jo kirjoitushetkellä.

  Että lisää tissikuvia, saatana!

  ReplyDelete
 8. Minulla on sama ongelma kuin Tiialla: Tämä on ainoa säännöllisesti seuraamani cosplayblogi, joten cosplayblogeissa ei ärsytä yhtään mikään.
  Yleisemmin ottaen blogeissa ärsyttää (aiemmin jo mainittujen asioiden lisäksi) sisäpiirin kieli: "Hähää, tätä ei ymmärrä muut kuin mä ja mun kaverit."
  Miksi pitää julkista blogia, jos ei halua sitä ymmärrettävän? Sisäpiirin jutut voi lähetellä vaikka sähköpostilla, joskus jopa sanoa naamatuksin.

  ReplyDelete
 9. Oikeaa asiaa, paitsi..
  "(tekstiä) mielipiteitä, joiden perustelut ovat ihan olemattomat tai joiden takana kirjoittaja ei pienenkään keskustelun jälkeen seisokaan." Mielipiteitä on yllättävän monenlaisia, olemattomat perustelut on perseestä kyllä kieltämättä, mutta tuo että ei keskustelun jälkeen enää seisokkaan sanojensa takana. Itselläni saattavat mielipiteet vaihtua nopeasti, mikäli joku ottaa esille näkökulman, mitä en vain ole tajunnut pitkänkään pohdintani jälkeen. Yksi näkökulma voi nopeesti heittää koko asetelman pyrstölleen, ainakin omassa päässäni. Tuosta voisin sanoa kuitenkin että puoliksi totta, koska monilla se oman mielipiteen vaihto tapahtuu sen takia että kaikki muut ovat eri mieltä, eikä uskalleta pönkittää omaa mielipidettä ja näkökulmaa joka siellä omassa päässä on se itselle oikea. Toivottavasti ymmärrät mitä tarkoitan.

  Keskustelun vähyydestä voin sanoa, että blogeihin kommentoimisen kynnys on ehdottomasti liian suuri. Itse heitän kaikki harvat kommenttini blogikirjoituksiin anonyyminä, koska en halua minkään asteista julkisuutta -edes minimaalista- omilla mielipiteilläni. Jos blogeihin haluttaan lisää keskustelua ja kriittisiä kommentteja, pitää ihmisiä rohkaista tekemään sitä. Jos pitkän syväluotaavan kirjoituksen perässä on kaksi kommenttia, saavat ne varmasti enemmän huomiota ja ne jäävät yksittäisinä paremmin ihmisten mieleen kuin jos siellä olisi kaksikymmentä. Jos joku sillä kommentillaan haluaa näkyvyyttä niin osaa sen varmasti tehdä. Ja tässä puhuu siis ujo ihminen, mielipiteitä tähänkin asiaan löytyy varmasti yhtä monta kuin ihmisiäkin on.

  Niistä muun kuin suomen kielisistä blogeista, sano vain. Lukisin mielelläni niistä, koska itse olen liian laiska jaksaakseni lukea montaakaan kirjoitusta muulla kuin tällä itselle luontaisella kielellä. Tuli vain mieleen että täydellistä kirjakieltä pitäis minusta välttää kaikin keinoin blogeissa, se vie persoonallisuuden täysin.

  Ja tälleen loppuun toivosin että tulis joku blogikirjoitus, missä kerrotaan mitä _hyvää on suomalaisissa cosplay-blogeissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "monilla se oman mielipiteen vaihto tapahtuu sen takia että kaikki muut ovat eri mieltä, eikä uskalleta pönkittää omaa mielipidettä ja näkökulmaa joka siellä omassa päässä on se itselle oikea"

   Juuri tämä. Mielipidettä saa vaihtaa ja jos ne omat perustelut on ihan hanurista ja oikeasti tulee oivalluksia, niin se on suorastaan suotavaa :D

   Onneksi tosiaan on anonyymit kommentit. Olen muutamaan kertaan kaipaillut cosplayblogienkin puolelle vielä kärkkäämpää kirjoittelua, kärjistetympiä tekstejä jotka saisivat aikaan keskustelua, mutta toisaalta taas trollaaminen vaan keskustelun aloittamiseksi on vähän meh. Plus että itse olen aika huono siinä.

   Cosplaybolgeissahan on tietysti paljonkin hyvää. Blogittamisen upeista puolista blogin pitäjälle itselleen olen kirjoittanut varmaan pariinkin otteeseen, http://ilonacosplay.blogspot.com/2011/02/ilona-1v.html

   http://ilonacosplay.blogspot.com/2010/08/tissit-ja-muita-blogimiittimietteita.html

   Sen sijaan yleistä Suomalaisten cosplayblogeissa on ihanaa kaikki nämä jutut -päivitystä kyllä kaivattaisiin. Mie en Neiti Negistelynä varmaan ole vaan oikea sitä kirjoittamaan :D

   Delete
 10. Mä en nyt aijo vastailla sun kysymykseen, mutta.. kommentoin kuitenkin tätä postausta.

  Sun juttuihin on muuten toisinaan erittäin helppo samaistua, näin ohi mennen.

  Mutta siis.. mä tungen itse mun cosplay jutut, nukkeilut ja arkielämän ihmeet kyllä ihan samaan blogiin. Kaiken lisäksi sitten jos kerron cossi-juttuja ja muita sellaista, niin saataan useassa viestissä jankata samoja asioita aina vahingossa, pohtia vain hieman eritavalla. Eli käytännössä mun blogista on siis vaikea löytää niitä cossijuttuja, varsinkin kun en tunnisteita käytä. (lol, en koe osaavani. \../)

  Mä kysyn nyt vähän kuin sun mielipidettä. Olisiko parempi tehdä erikseen se cosplay-blogi vai tunke niitä omia juttuja edelleen sinne yhteen blogiin, kun se musta olisi helpompaa. (Ei mun elämässä oikeasti tapahtu mitään niin ihmeellistä, enkä kerro miten kävelen aamulla kouluun ja mitä söin) Eli tehdäkkö uusi blogi vai lässyttää kaikki samaan ja nolata itsensä siinä samalla sitten eräällä tapaa?

  Mä pidän sua jollain tapaa kokeneempana, joka osaa vähän katsoa ja neuvoa. Mä aloin nimittäin tämän sun tekstin perusteella nyt nimittäin vähän miettimään. o_o

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, olen saanut jonkun miettimään! :D Eikun nämähän on kaikki mielipidekysymyksiä. Sanoisin, että jos aiheet liittyvät jotenkin toisiinsa ja yksittäisissä blogeissa niiden päivitystahdit jäisi tosi pitkiksi, niin sitten laita samaan. Ja käytä ainakin muutamaa tunnistetta, koska ne oikeasti helpottaa blogin lukemista kummasti.

   Toisaalta taas, jos esim cosplayjutuista saisi järkevän määrän (jokainen määritelköön itse) päivityksiä, niin ei niiden laittaminen omaan blogiinsakaan mitenkään huonolta idealta kuulosta. :)

   Eli perus-savolainen vastaus "Suattaapi olla parempi näinnikkäästi, tai suattaapi olla olematta"

   Delete
 11. Pystyn olemaan aikalailla kaikista kohdista samaa mieltä. Onhan niitä blogeja jo nähty aika monia ja samalla sitten huomaa, ettei ihan kaikkea jaksa katsoa ikuisesti sormien läpi. Jos joku blogi kuolee täysin, pois listoilta. Luotan siihen, että henkiin herätys joskus kantautuu kyllä omiin korviini, jos näin käy.

  Viime aikoina on ärsyttänyt tuo pyörän keksiminen uudelleen, (syyllistyn!) ihan totta ja juuripa tuosta mainitsemastasi aiheesta. Sitä toivoo, että ihmiset oikeasti edes yrittäisivät keksiä jotain uutta ja mielenkiintoista, sanan painolla uutta ja mielenkiintoista. En minäkään mikään ideoiden runsaudensarvi koe olevani suurimman osan ajasta, mutta jotta pitäisin homman mielenkiintoisena sekä itselleni, että lukijoille, ideoita tulee pyöritellä mielessään tuolla jossain aivojen perukoilla samalla, kun pyörittää rl-harrastajan elämäänsä.

  ReplyDelete
 12. Aahahahaa nauroin ihan hillittömästi tota "anteex anteex kauheesti kun en oo päivittäny hetkeen koska oli mummun rippijuhlat tai kala kipeänä" vertausta, kala kipeänä mitä ihmettä. :'''D

  Mut tä oli kyllä tosi hyvä merkintä! Ite seuraan joitakin cosplay blogeja enemmän tai vähemmän aktiivisesti, mutta toi on kyllä totta, että sais päivittää enempi. Ja noi liiat hömppäjutut cosplayblogeissa, ei. Itelläni on päinvastainen tilanne, lifestyle/tyyliblogissani oon pari kertaa päätyny coneista ja cosplaysta selittämään, mikä on mielestäni kans väärin, koska sen blogin kohderyhmä on vähän isompi ja kaikkia ei varmastikkaan kiinnosta ompeluviha. Oon tässä kelannu ihan cosplay/animeblogin aloittamista, mutta siinä taas pelottaa, etten keksi tarpeeksi asiaa postauksiin ja tulis niitä himopitkiä päivitystaukoja.

  ReplyDelete
 13. Tai animesta. Tai no viimeistä en oleta, koska mitäpä cosplayaajat animesta koskaan kirjoittaisivat.

  Anteeksi, minun on vain pakko päteä tähän, että conithan alkuperäiseltään eivät kuuluisi olla anime painotteisia, vaan con-tapahtuma on lähtenyt Amerikasta, jonka japanilaiset sitten veivät kun innostuivat asiata niin kovasti, joten miksi cosplay blogien pitäisi kirjoittaa vain animesta? Kun cosplay on kuitenkin lähtenyt scifi kulttuurista? En todellakaan tarkoita tätä pahalla! :D Mutta siis henk.koht ärsyttää suomen anime-painoisuus coneissa ja cosplayssa. ps. hyviä mielipiteitä ja mahtava kirjoitus asu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, cosplayhan ei ole määritelmällisesti mitenkään sidottua animeen. Mietin kuitenkin tuossa ihan vähän aikaa sitten, että tiedänkö ketään cosplayaajaa, joka ei jollain tapaa harrastaisi myös animea, enkä keksinyt yhtään. Ja koska cosplay on tullut Suomeen nimenomaan Japanin kautta, ja coneissa Japani jyrää edelleen, on miusta ihan perusteltua edelleen liittää Japani ja cosplay toisiinsa.

   Itse kyllä liputan länsimaisen cosplayn puolesta ihan kympillä ja mieluusti näkisin myös cosplaytapahtumia ilman mitään lähdemaarajauksia Gaalan lisäksi muitakin.

   Ja ainiin, kirjoittaa cosplayblogaajat välillä myös animesta. Ja ihan hiton hyvinkin vielä http://srs-bsnss.blogspot.com/2012/04/kriittinen-katsaus-last-exile-fam.html

   Delete
 14. Itse olen ilmeisesti outo lintu, koska mielelläni luen kaikentyylisesti kirjoitettuja cosplayblogeja. Ja olen sitä mieltä, että jokaisella on oikeus kirjoittaa niin kuin parhaakseen katsoo ja mihin taidot riittävät. Eli annan kaikkien kukkien kukkia.

  Mielenkiinnolla luen tätä sun blogia, hyviä mielipiteitä sulla on. Avaa ajatuksia...

  ReplyDelete
 15. Mua ärsyttää se, että heittelee kokoajan uutta AION _EHDOTTOMASTI_ COSSATA TÄTÄ materiaalia. Haaveilu erikseen tietenkin!

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.