16 September 2011

Yhyy, joku tekee saman puvun! Eli pyllykateutta havaittavissa!


Tämä jatkaa Ilonan Pseudosyvälliset Avautumiset sarjaa, edellisinä osina muun muassa Yhyy, oon liian läski. Anteeksi vaan Yumi, jos korvat tätä lukiessa punottaa, totta on joka sana.

Pähkäilin tuolla jossain ihan blogin alkutaipaleella jo sitä, että oma haluni tehdä harvinaisempia hahmoja johtuu varmasti osittain siitä, että tahdon tehdä puvun, jota ei voida verrata mihinkään muuhun kuin referenssikuviin. Kirjoitinkin joskus, että jos en koe itselläni olevan mitään uutta annettavaa hahmolle, eli jos joku on jo tehnyt sen täydellisesti, innostukseni pukua kohtaan yleensä häviää. Mutta näitä tapauksia oli kohdalleni tullut korkeintaan muutamia, valitsemiani hahmoja ei oltu pukuiltu paljoa ja löysin kaikista jotain sellaista, minkä tekisin eri tavalla.

Minulle on muutamaan kertaan sanottu, että joku toinen harrastaja oli suunnitellut tekevänsä esimerkiksi Shivan, mutta että minun tehtyä sen, ei hän sitä nyt sitten teekkään. Mikä oli minusta aivan naurettavaa, koska oman logiikkani mukaan vain se täydellinen puku voisi oikeasti vaikuttaa muiden pukuiluhaluihin, eikä minun Shiva ollut lähelläkään sitä. Jo pelkästään paremmalla kropalla ja itsetunnolla varustettu pukuilija saisi uskottavampaa jälkeä jättämällä bodysuitin pois. Osaisin jo nyt tehdä paremman peruukin ja puvussa on noin miljoona virhettä. Kun niistä omista unelmapuvuistakin parempia versioita oli nähnyt korkeintaan netissä, en osannut ollenkaan suhtautua ajatukseen, että jonkun toisen tekemä puku vaikuttaisi radikaalisti omiin pukusuunnitelmiini, varsinkaan jo aloitettuihin suunnitelmiin.

Hei pliis nolottaa ihan

Mutta voi miten karahti pilkka omaan nilkkaan Nekoconissa. Olin jutellut Yumin kanssa jo Desussa, kun molemmat olimme tekemässä FFXII:n Frania. Yumi suunnitteli sitä aluperin Desuun, minä Nekoon, ja kun Yumin puku ei Desuun kerinnyt, oli Nekoconiin tulossa tupla-Franit. Juteltiin Desussa muutama sana siitä, että kumpaakaan ei kyllä asia haittaa ja että molemmat tekee omaa pukuaan ihan kaikessa rauhassa, otetaan sitten vaikka pupunkorvakuvia yhdessä Nekoconissa. Miun Franille sitten kävi kuten kävi, pari viikkoa ennen Nekoa päätin pistää projektin hetkeksi tauolle ja kisaamisen sijaan tuomaroida. 

Siitä puhe mistä puute.

O.O

Ikinä aikaisemmin ei ole kirjaimellisesti suu loksahtanut auki jonkin cosplayn näkemisestä. Nyt loksahti, kun näin Yumin Franina. Suomessa näkee aivan upeita pukuja, mutta ikinä ennen en ole törmännyt pukuun, jonka referenssikuvia olisin itse juuri viikkotolkulla tutkaillut ja tarkastellut ja miettinyt yksityiskohtia ja mittasuhteita ja toteutusta. Ja sitten se puku kävelee vastaan täydellisesti toteutettuna.

Oma Franinihan oli pikkaisen aloitettu, panssarin osat leikelty Wonderflexista ja muitakin juttua jo pikkuisen starttailtu. Franin kohdalla miuta selvästi vaivasi ”no mutta kun tämä on niin upea puku, ihan hyvin on varaa tehdä joitain juttuja vähän sinne päin” –syndrooma, joka miulle aika usein iskee silloin, kun puku on jotenkin sellainen, että sen mahtavuus hämää silmää. Vähän samaa oli muuten nyt Poison Ivyssakin, jossa esimerkiksi vuorin värityksen suhteen tein myönnytyksiä, joiden oletin jäävän satojen lehtien takia huomaamatta. Eiköhän se tuomaristo ne kuitenkin bongannut, oikeasti vihreästä punaiseen liukuvärjäytyvä vuori kun oli miulla kahta eri kangasta lomittain.

Mutta nyt eksyin aiheesta. Olin siis jo niiden työtuntien aikana, joita olin Franiin käyttänyt, sortunut tekemään joitain juttuja vähän sinne päin. Esimerkiksi surullisen kuuluisien ja vertani vuodattaneiden kenkien kanssa olin muka ollut jotenkin erityisen luova ja hieno, vaikka kengät eivät vielä ollenkaan näyttäneet referenssikuvien tapaisilta. Oletin, että kahdella piikkikorolla varustetut kengät itsessään olisi olleet jo riittävän hienot, että ei niitä ihan oikeanlaisiksi saisi kuitenkaan tehtyä. Ja sitten Yumi kävelee vastaan kenkineen...

Kenkäkateus!
 
Minkään muun puvun kohdalla ei ole samaa tilannetta vielä tullut, eikä edes tekemistäni puvuista ole semmoisia OMFG nyt oma puku nolottaa –tapauksia ole tullut vastaan, sillä esim Ywin Ultimecia nyt Traconissa oli kuitenkin eri versio kuin miun vuosi sitten tekemäni. Tosin siitäkin kävin kateellisena kuolailemassa ihania liukuvärjäyksiä. Oikeastaan ainoita tekemiäni hahmoja, joita on coneissa näkynyt enemmän, on kevään jälkeen ihanasti lisääntyneet Beatrixit. On ihana nähdä livenä pukuja, jotka on itse jo tehnyt ja unohtanut (Beatrixin miekkakin on noin seitsemässä osassa. Tulipahan testattua että finnfoam ei todellakaan sitten kestä lyömistä) ja johon oli varsin tyytyväinen silloin tekoaikana. Eli kun olen jo ”päässyt yli” siitä puvusta, on muiden pukuja tosi ihana nähdä ja katsella miten muut ovat asun toteuttaneet.


Sen sijaan kun se vertailukohta iskee juuri herkkään tekemisvaiheeseen, niin siinäpä ei ollut kuin yksi reagoimisvaihtoehto. Fran lähti nätisti laatikkoon ja laatikko vaatehuoneen perälle. En ole pystynyt sitä vilkaisemaankaan Nekoconin jälkeen. Miuta nolottaa, miten itsevarmalla asenteella olin tekemässä pukua ihan vasemmalla kädellä ja siitä missä aita oli matalin. Toki Wonderflex-panssareista olisi jo tuolloin voinut tulla ihan kivat, sen sijaan monessa muussa kohti olin jo ottanut liikaa taiteellisia vapauksia.

Nekoconin aikaan olin suunnitellut Franista kisapukua Traconiin, aivan kuten Yumikin. Juteltiin asiasta Nekossa ja mie totesin ottavani Franin mieluummin sellaiseen kisaan, jossa on edes pieni esitysmahdollisuus, kun taas Yumi tahtoi ensimmäiseksi kisaksi juurikin lavaposekisan. Eli miun oli tosi helppo kannustaa Yumi kisaamaan, koska en sentään olisi ollut niin hullu, että olisin lähtenyt samalla puvulla samaan kisaan. No ensinnäkin kaksi samaa hahmoa samassa kisassa on jo muutenkin vähän meh, mutta enemmänkin pelkkä ajatus Yumin Frania vastaan kisaamisesta oli älytön.

Tätä pyl---pukua vastaan kisaaminen ei käynyt mielessäkään. pic by jamfoot

Kilpailujen tuloksista on kisaajana aina vaikea sanoa oikeastaan juuta tai jaata, sillä kisaajana kaikkia pukuja ei todellakaan näe samalla tavalla kuin tuomarit. Mutta Franin paikka oli kyllä selvästi palkintolavalla, itse olisin voinut melkein julistaa sen voittajaksi jo Nekoconin jälkeen. Toki olihan se miunkin puku ihan jees. Ja Traconin voittajapukua samaten, mutta silti Franilla on aivan erityinen paikka sydämessäni.


En sitten tiedä teistä muista. Vertailetteko te tekemiänne tai suunnittelemianne pukuja muiden pukuihin? Toki se hivelee puvuntekijän egoa, kun voi todeta omien saumojensa olevan suoremmassa tai kankaan sävyn parempi kuin kanssapukuilijalla, mutta entäs sitten päinvastaisissa tilanteissa? Cosplayn kokonaisvaltaisesta visuaalisuudesta johtuen voi käydä niinkin, että se teknisesti huonommin toteutettu asu on parempi kroppaisen pukuilijan päällä ja näyttää siksi paremmalta, tai ainakin kerää enemmän huomiota. Vaikka meillä Yumin kanssa olisi ollut yhtä täydelliset puvut, en kyllä silti ehkä siihen yhteiskuvaan kehtaisi lähteä. Enkä sano tätä uliuuuoonläski-mentaliteetilla, vaan ihan sen takia, että Yumin Fran nyt vaan näyttää mielestäni paljon täydellisemmältä, kuin mitä itse voisin koskaan näyttää.

Ja tämä päivityshän oli taas ”älkää  nyt te muut ottako tätä harrastusta näin vakavasti” kategoriaa.  Tämä on hauskaa, mukavaa ajanvietettä ja hassujen hahmojen fanitusta, jossa ei tartte ahdistua cosplay-, tissi- tai pyllykateudesta yhtään, jos ei halua. Tosin en onneksi taida olla ihan ainoa joka tämmöistä välillä tuumailee.

Ilona

ps. Vastatkaapa tuohon sivupalkin kyselyyn.

10 comments:

 1. Suiggari-Tou17/09/2011, 00:09

  Pukukateus on tuttu asia, tosin sekin on ollut lähinnä ideatasolla liikkeellä näin minun tapauksessani. Tämähän johtuu siitä että aloitan pukujen teon niin myöhään, että on se ihme jos siihen mahtuu yhtäkään muuta conia väliin, eli aivan samanlaisia tilanteita ei ole tullut vastaan.

  Ongelma on kuitenkin siinä että cossilistalleni päätyvät jotenkin tutuista sarjoista tutut hahmot vaikka kuinka yrittäisin pistää hipster-lasit nenälle ja miettiä jotain erilaisempia asuja joita ei ihan heti näkisi myöskin vaikeustason takia. Näin siis sitä saattaa nähdä sitten samaa hahmoa cossaavan ihmisen jonka asu onkin sitten sellainen toisesta maailmasta revitty verrattuna siihen omaan asuun jonka teossa on säveltänyt omiaan. Vielä rumempi tilanne syntyy jos sarja/peli/elokuva on oikeasti tuntematon, hahmosta puhumattakaan, mutta silti sama hahmo löytyy conista kun pikkuisen etsii, ja meneehän siitä se ainutlaatuisuuden tunnekin.

  Avauduinpa siis minäkin. XD

  ReplyDelete
 2. Itse aina kerään pitkät listat hahmoja, joita haluaisin cossata, oli hahmo sitten kuinka suosittu tahansa, yleensä en välitä siitä, onko se tehty jo vai ei, mutta jos hahmo on päässyt listalleni ja conissa kävelee joku vastaan kyseisessä asussa, jonka reffi kuviakin sitten yleensä on tuijotellut ja toteutusta suunnitellut, niin sanotaanko niin, että katson vain hyyyvin tarkkaan, löytyykö puvusta kaikki yksityiskohdat ja muutenkin :D Eli yksityiskohta natsi herää siinä vaiheessa :D

  Tosin, jos joku kaveripiiristäni päättää yhtäkkiä tehdä puvun, joka on tällä kivalla listallani, joko päädyn kokonaan hylkäämään kyseisen asun, tai sitten päädyn siihen, että täytyy tehdä se ennen häntä, koska eihän sitä kaverinsa jälkeen voi enään tehdä, tai ainakin itselläni on sellaiset tuntemukset..

  Tälläinen avautuminen tältä suunnalta~

  ReplyDelete
 3. Voi kyllä, näin on ajateltu melkein kaikkien asujen kohdalla. Ensinnäkin, vaikka Ultimecian Ex-mode eroaa Ultimecian asusta paljon, en voinut olla vertailematta asuani siun über asuun. Siun tekemä Ulti oli myös yksi syy siihen, miksi valitsin Ex-moden perus-Ulti asun sijaan.

  Ja koko ajan kun tein asuani, ahdisti minua suuresti Pixiekittyn tekemä melkein-täydellinen asu samasta hahmosta. Joskus melkein luovutin kesken juuri Pixiekittyn takia. Onnistuin huomaamaan, ettei Pixienkään asu ollut täydellinen, mutta se oli ainakin tuhat kertaa parempi kuin miun :P Lohdutan itseäni sillä, että pari viikkoa lisää aikaa ja olisin saanut tosi paljon parempaa jälkeä kuin nyt kiireessä sain söhrättyä.

  Tää on syy siihen, miksi en halua cossata enää hahmoja, joita on cossattu hyvin aikaisemmin. Niitä hahmoja on vain harvassa (kun hahmonhan pitää vieläpä olla uskomattoman hyvän näköisiä eikä vähempi käy, ehei. Plus sillä pitää olla proppeja ja härpäkkeitä.), mutta mielessäni on nyt yksi sellainen :) En vaan osaa päättää, teenkö sen Frostbiteen vai enkö tee enää mitään cosseja vähään aikaan, kun Ultikin oli niin kallis ja köyhänä alemmuuskomplekseisssa olevana ei halua maksaa maltaita mistään yhden viikonlopun jutusta (varsinkaan jos sitä ei kehtaa pitää enää myöhemmin päällään). Ehkä miulla on mahdollisuus onnistua tässä uudessa asussa, missä kukaan muu ei ole nähtävästi onnistunut kunnolla aiemmin, eikä sitä ole kukaan suomalainen edes yrittänytkään tehdä. Eikä tällä asulla ole väliä, vaikka onkin pyöreähkö eikä omista nättiä pyllyä! :D Okei, mutta nyt mie taisin innostua liikaa ja kirjoittaa siulle seinän täydeltä tekstiä, jopa enemmän kuin normaalisti kirjoitan xD

  Ei kun pakko vielä sanoa, että on kuitenkin kiva katsoa, miten eri tavoilla voi yhden asun tehdä! Esim. Lulu, jonka viime kesänä tein. Oon nähnyt sen jälkeen muutaman Lulun ja kaikki niistä on tehty ihan erilailla kuin miun Lulu, ja vaikka ne ovatkin olleet paremman näköisiä, voin silti olla iloinen, että tein Luluni niin kuin teinkin. On kiva, että tajusin tehdä sen niinkin yksinkertaisesti ja toimivaksi, kun jotkut muut tekevät samasta asusta niin monimutkaisia! Jep.

  ReplyDelete
 4. Tässäpä mukava herätys lauantaiaamuna. :D

  Vaikka Traconissakin puhuit, että tällainen merkintä on tulossa, niin jossian pienessä mielessäni kuvittelin, ettei ehkä nyt kuitenkaan. Oikeassa veikkauksellasi olit: korvat punottaa täällä aika tosi paljon. Kiitos tästä. ♥

  Ja cosplay-kateudesta: olen itse sitä laatua, että jos tiedän, että joku muu on samaa pukua tekemässä edes tyyliin samana vuonna niin minä kaadan oman projektini siihen paikkaan, ellen sitten ole pukua tehnyt jo pidemmän aikaa ja saanut tietää asiasta vasta myöhemmin. Oli ihan hirveä maailman tuhoutuminen, kun kuulin/luin, että olet Frania tekemässä. Rehellisesti, kärvistelin lähes koko kevään ja Desussa oli sellainen olo et yhyy, miksi, Ilona. Olen kyllä ihan sairaan iloinen siitä, että rohkaistuin puhumaan ja selvittämään mielipidettäsi siitä että teen Frania, helpotti oloa ihan hirveästi. Nyt tuntuu, että olisi pitänyt olla sanomatta näin julkisesti, mut no...
  Pääpointti siis, olen ihan liian cosplay-kade, ja häpeilen sitä aika paljon. Yritän opetella siihen, että kaikki saavat valita ja tehdä pukunsa juuri niin kuin haluavat, ja että minun pitäisi itse omasta tekemisestäni miettiä aivan samoin.

  Heräsin vasta äskettäin, ajatus ei kulje ja saan itseni kuulostamaan ihan naurettavalta ja väärinymmärrettävältä.

  ReplyDelete
 5. Tuosta vertailusta itseasiassa vielä! Jos samassa tapahtumassa kanssani viilettää samaksi hahmoksi tälläytynyt _vieras_henkilö, otan vapaudekseni nillittää ja vertailla pukujamme keskenään. Jos tutullani/ystävälläni on sama hahmo päällä, niin tätä nillittämisen tarvetta ei onneksi tule. :')

  ReplyDelete
 6. Itse asiassa tällainen cosplay-kadekade on kerran kohdistunut minulla tämän blogin pitäjään!

  Kun olin lauantaina Desussa Miona(taisin johonkin merkintääsi skriivatakin asiasta) ja sunnuntaina pukua kyllä vaihtaneena näin narikassa hyörivän erittäin sievän ja siistin Mion(jolla oli kokouimapuku, minkä saatoin pienellä viattomalla stalkkauksella huomata, itse käytin jostain aivopierusta bikinien alaosaa, vaikka olisi ollut kunnon uimapuku omasta takaakin), iski joksikin aikaa lievä masennus. Miksi sutaisin niinkin yksinkertaisen asian kuin peruukin niin myöhään ja miten kehtasinkaan olla kauluksen kanssa niin huolimaton? Vähän tosin lohdutti se, että taidamme olla vartalotyypeiltämme ja kasvoiltamme melko samanoloisia ja pari kaveria ihmettelikin, mitä oikein tein siellä narikassa hääräämässä ja menivät melkein tervehtimäänkin sinua ihmeissään XD

  Mutta, kyllähän se aina vähän itsetuntoon kolahtaa, jos joku on tehnyt saman asun hienommin. Tosin usein se opettaa meikäläistä tekemään entistä huolellisemmin ja ajoissa eikä tulemaan tapahtumiin puolivalmiissa asuntapaisissa!

  ReplyDelete
 7. En keksi muuta sanottavaa kuin.. Dat ass :B <3

  ReplyDelete
 8. Shalom :D!

  Itse voisin sanoa asiasta varmaan juu paljonkin tietävänä, että itse saan helposti ns. cosplay-info-ähkyä, eli kun jotain tuputetaan liikaa, niin no, kaikki tietää lopputuloksen. Cosplayssakin on ne omat muoti-ilmiönsä ja tämä on varsin ikävää silloin, jos oikeasti tahtoo cossia jotain massahahmoa ihan jostain henkilökohtaisesta syystä, mutta kokee kuitenkin, että kaikki ajattelevat sinun valinneen jonkun massan perusteella cossisi. Kaverini kohdalla siis sattunut näin, että hän viivytti yhtä cossiaan pidemmän aikaa, koska eräs ilmiö oli hyvin pinnalla ja hän ei tahtonut cossata samaa hahmoa kahdenkymmenen muun kanssa samaan aikaan. Itse olen päässyt todistamaan ehkä kerran elämässäni tätä, kun Death Noten shinigameista tuli kauhea ryntäys hetkeksi ja sitten se laantui (puhun siis Animeconista 2009 - olimme siskon kanssa hyvin tyrmistyneitä, sillä emme kuvitelleet omien shinigami-pukujemme aiheuttavan sellaista).

  Mutta, onneksi on itse sellainen henkilö, että seuraa kaikkea todella outoa ja haluaa cossia kaikkea todella outoa, joten se riski, että joku muu cossii samaa aihetta, on hyvin pieni. Ja jos cossii, niin saattaisin olla onnellinen, sillä se todistaa, että muillakin on yhtä huono ma... minunkin villityksilläni on muitakin seuraajia Suomessa. Plus, että on minullakin massacosseja tai ainakin itse sanoisin, että Bleach-cossit ovat massaa, mutta yllätys, yllätys, kyseessä onkin ekat cossini, eli nykyään valitsisin varmaan toisin, sillä ei huvita cossia hahmoa, josta on nähty jo se kaksikymmentä eri versiota Suomessa. Minä olen kaksosen, minulla on kaksossyndrooma, eli tahdon erottua massasta, puen sitten puvun, josta näkyy tissit tai perse ja herätän julmetusti julkista paheksuntaa tai etsin etsimällä aiheita, joita muut eivät ole vielä cossineet. Tästä johtopäätös: Monet asuni ovat sen verran kyseenalaisia, etteivät muut näitä cossi (jos puku ei ole paljastava, niin vähintään pohjahahmo on niin ärsyttävä, että kaikki vihaavat tätä, mutta kai tässäkin menee joku hyvän maun raja ja suhteellinen käsite siitä, mikä on huonoa makua) ja saan näin pitää puvun kokonaan itselläni (hah hah). Saa nähdä, mitä taas Cosplay-Gaalassa ollaan meistä mieltä T_T... Keino sekin, jos tahtoo välttää samojen asujen yhteentörmäystä, josko ei muuten voisi vähempää kiinnostaa, cossiiko joku samaa aihetta, ellei oma puku näytä sitten ihan kuralta sen rinnalla :(. Silloin voi kysyä itseltään, että miksi piti ryhtyä tekemään pukua, johon eivät omat taidot selvästi riittäneet.

  Tähän loppuun voin vielä todeta, että kerran olen nähnyt yhden cossin, jota olin ajatellut itsekin, mutta sitten rupesi harmittamaan, kun tämä cossi oli niin rempallaan ja jos itse tekee saman puvun tästä vähän harvinaisemmasta aiheesta, niin luuleeko tämä toinen cossaaja, että päätit nyt mennä ja kiskaista paremmaksi, vaikka oma pukuidea olisi muhinut päässä jo niin paljon aikaisemmin.

  Ja vielä lopuksi: Minä allekirjoitan kaikki kolme Traconin pro-sarjan palkittua, olitte ehdottomasti upeimmat, vaikka taso oli kyllä melkoisen näyttävä. Ja toiseksi blogin pitäjällä on hyvin kaunis vartalo, joka kestää kyllä vähän vähäisemmätkin cossit ja tähän on hyvä päättää.

  ReplyDelete
 9. Eiköhän se tule luontaisesti ihan kaikilta. Jossain määrin ainakin. kiva silti lukea et joku miettii näitä ihan in real life, kun itse vaan hakkaa päätään pöytään ja on ihan yhyy tule vittujakaan mistään.
  Kyllä. Minä olen ihan vakaasti cosplaypukukateellinen tai kroppakateellinen tai jotain. Ei mun itsetunto riitä siihen että olisin ylpeä itsestäni ja kiloistani ja kantaisin ne kuten jotkut nimeltä mainitsemattomat kantaavat. Hatunnoston arvoinen asia. Yumin Fran oli jotain sellaista jota oikeasti vaan tuijotin ja myönnän olevani ihan helvetillisen kade siitä kropastakin. :D Ja kun se puku sitten pärjäs lavalla, olin kuitenkin tosi onnellinen Yumin puolesta ja pystyn rehellisesti sanomaan, että hän ansaitsi sen.
  Mutta joo. Pukukateus tulee ainakin mulla enemmän esiin siinä, että harva hahmo on lyhyt, pieni ja pyöreä. Etsi sitten siinä joku joka a) olis kiinnostava tehdä B) sytyttäis halua edes cossata ja c) joka ei tulisi näyttämään typerältä päälläni. Minulla ei myöskään ole aikaa ihan tuhona tehdä juttuja, joten nämä viime hetken sufferoinnit ja pakokauhuiset hetket ovat tutumpaakin tuttua. Tänä vuonna Nekossa päällä ollut Reeve oli kuitenkin parasta ikinä (rakastuin partakreppiin vaikka iho huutikin apua sen liimanpoistoaineen alla) ja toivon sen puvun pääsevän vielä jonnekin matkalaukussani. Muista cosseista ei sitten puhuta.

  Nostan sinullekin hattua, vaikka siellä Traconissa tuli se lavakämmi, niin olin ihan hiton hämmästynyt siitä kuinka hienosti asian hoidit. Vaikka veekäyrä veti ihan tasan punaisella. Olet upea ihminen, hyvä cossaaja ja ilolla odottelen aina seuraavaa projektiasi.

  ~Shinra

  ReplyDelete
 10. Uuh aah, ihania kommentteja minun blogissani!

  Ensinnäkin hupsista heijakkaa, enpä perinaisellisen epävarmana itsestäni kyllä arvannut moisia kateuksien kohteena koskaan olleeni. Olen hämmentynyt. Kiitos.

  Ja Shinra: kylläpä piristit mieltäni, koska lavalla kämmäily jää aina ikävästi mieltä painamaan. Hyvä, jos edes osa harmituksesta ei näkynyt yleisöön asti :3

  ReplyDelete

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.