21 December 2011

Luukku 21: Sakset sanoo nips naps

Karvaista joulunodotusta! Ilona Cosplayn joulukalenterissa puhutaan tänä vuonna pelkästään peruukeista! Joka päivä on esittelyssä yksi tai useampi peruukki sekä jaossa vinkkejä, tarinoita ja turinoita ihanista ja kamalista tekotukista.

Tänään otetaan sakset käteen ja lyhennetään kahta Frostbiteen tulevaa kuitukasaa. Peruukkien leikkaaminen ei ole mitään rakettitiedettä, mutta sitä kannattaa harjoitella kaikessa rauhassa etukäteen. Conia edeltävänä iltana, keittiösaksilla pimeässä tehty leikkaus ei välttämättä aina ole se paras. Peruukkien leikkaaminen on kuitenkin oikeasti mukavaa! Kyllähän se ekalla kerralla pelottaa hirmuisesti, kun pitäisi otsatukka pätkäistä tai lyhentää pituutta radikaalisti, mutta harjoittelemalla oppii.

Nips naps
Omat leikkuuvälineenä näyttävät tältä. Halpismarketista ostetut hiustenleikkuusakset, joita koetan varjella kaikelta muulta leikkaamiselta, ja huuto.netistä kahdella eurolla hankitut koirien trimmaussakset eli ohennussakset. Näillä olen pärjännyt kaikki peruukkivuoteni, voisihan noita ehkä vähän terottaa tässä jonain päivänä, mutta ihan hyvin kuitu vielä katkeaa. 

Hi, Grace! Referenssikuvia pitää olla paljon, hiukset mahdollisimman monesta kulmasta!
Niin nätti ja niin liian pitkä
Jostain hutiostoksestaviisastuneena pyrin nykyään ostamaan aina mieluummin liian pitkän peruukin, jos yhtään iskee epäilys millainen pituus olisi sopiva. Poikkeuksen tekee vaan nuo niskasta muotoonleikatut tapaukset, kuten Fujin tai Faye, koska tuollaista leikkausta ei suurimpaan osaan pidemmistä peruukeista pysty itse tekemään ilman lisäkuituja. Mutta heti kun puhutaan tuota pidemmistä tukista, otan mieluummin 50 senttiä liian pitkän kuin 10 senttiä liian lyhyen. 

Hiusten pituus pitää tietysti suhteuttaa omaan pituuteesi. Senttimäärien sijaan kannattaa katsoa ulottuuko hahmon kutrit kyynertaipeeseen tai esim vyötärön kapeimpaan kohtaan saakka. Paras mittari on tietysti tissit. Loppuvatko latvat niiden yläpuolelle, keskelle vai jonnekin alle? 

Kohta pää poikki



Koska olen hamstraaja ja tiedän, että kuiduille tulee usein yllättävää kysyntää, otan yleensä aina tarteen leikkaamani kuidut. No en aina, jos esimerkiksi pelkästään ohennan, mutta vähänkin pidemmät ja helpommin varastoitavat hiuskiehkurat sen sijaan kyllä! Siksi nytkin teippasin kuidut kiinni leikkauskohdan alapuolelta, jolloin ne on helppo säilyttää eivätkä hajoa kuitupilveksi leikkaamisen jälkeen.
Pussillinen ylimääräisiä kuituja leikkaamisten tai peruukin tuhoamisten jäljiltä. Koskaan ei tiedä milloin tulee tarve juuri yhdelle siniselle kuitunauhalle! Tai pinkille!
Ensimmäinen leikkaus kannattaa tehdä 5-10 senttiä alempaa kuin todellinen pituus tulee olemaan. Mieluummin tässä vaiheessa jätät reilusti liian pitkäksi ja lyhennät pikku hiljaa, kuin itket liian lyhyeksi leikattua tukkaa. (Oikeasti leikkaan yleensä aina peruukkipäässä tämänkin vaiheen. Oli vaan niin kiva kuvata näin)
Pling, kaksi kipaletta violetteja kuitupötkyjä valmiina johonkin jatkokäyttöön. Joskus. Ehkä



Oleellista peruukkien (ja miksei omienkin hiusten) kanssa on se, että jos leikkaan kohtisuorassa kulmassa kuidut poikki, saat leikkauksen joka myös näyttää kohtisuoraan leikatulta, eli todennäköisesti varsin tökeröltä ja keittiösaksimaiselta. Saksien kulmaa kannattaa vaihdella ja testata, millaista jälkeä niillä saa aikaan. 
Raaka leikkuulinja näyttää rumalta, mutta tätä lähdetäänkin nyt vasta työstämään.
Sori huonoista kuvista, kuvaaminen ja leikkaaminen yhtä aikaa oli hivenen haastavaa.

 Itse käytän ohennussaksia PALJON. Kun haluttu pituus on saavutettu normaaleilla saksilla, käyn kaikki latvat läpi ohennussaksien kanssa. Taaskaan saksia ei pidetä täysin kuitujen vastaisesti vaan kivasti lomittain ja vinossa. Eikä leikata pohjaan asti, vaan silleen pikku hiljaa kynitään sitä tukkaa ohuemmaksi.

Koska suoraan leikattu peruukki näyttää epärealistiselta ennen muuta sen takia, että kuidut ovat yhtä paksuja myös latvassa, kun taas oikeat hiukset ohenevat latvaa kohden ja niiden määräkin vähenee. Realistisuutta tavoittelevan kannattaa ohentaa ihan reilusti. Siis paljon. Ja ei pelkästään latvoista vaan ihan reilusti ylempääkin.

Ohennu! Tuossakin sakset on vielä aika lähellä latvoja, välillä leikkelin tuosta vielä 20 senttiä ylempääkin alkaen.
Ja hei, jos sitä oman pään kokoista peruukkipäätä ei vielä ole, niin hop hop semmoinen tekemään. Koska kuidut asettuvat aivan eri tavalla riippuen siitä, minkä kokoisella alustalla ne ovat. Pienessä styroksipäässä sopivaksi ja tasaiseksi leikattu tukka voikin yllättää hyvin ikävästi, kun sen laittaa omaan isompaan päähänsä. Ja vaikka peruukkipää olisikin tuunattu versio, kannattaa peruukkia silti käyttää jokaisen leikkausvaiheen jälkeen omassa päässä, ettei tule mitään yllätyksiä.

Välillä päähän, tarkasta pituus. Jos hahmolla on kampaus, testaa myös sitä ja katso miten kuidut asettuu.
Kokonaisuudessaan Gracen tukasta lähti tämän verran tavaraa alun lyhennyksen jälkeen. Suurin osa pelkkää ohennusta.
Ja tässä lopputulos.
Ja sama vielä päässä ja osittain kampauksella.
Toisena uhrina on ihana Pam. Tukka on kuidultaan ihanaa, sävy pikkaisen liian vaalea ja pituutta kymmenisen senttiä liikaa. Kuitua on myös selvästi liian paljon.

Tarkasta tissi--- pituus useasta kuvasta.
Taas turhaa pituutta.
Varttitunti myöhemmin, ohennussakset ovat laulaneet suloista lauluaan tehokkaasti.
Tilanne näyttää paljon paremmalta.
Leikkaamiseen liittymättömänä vinkkinä sanottakoon, että kukaan ei oikeasti pakota pitämään peruukkia suorassa. Jos hahmon jakaus on selvästi sivussa, eikä skintop anna periksi sen siirtämistä ihan oikealle kohdalleen, laita koko peruukki vinoon. Varsinkin pitkissä peruukeissa, joissa hiusrajaa ei näe peruukin alta, tämä toimii ihan mainiosta, pinnejä vaan paljon ja kaikkialle!

Jos sen lempiperuukin leikkaaminen pelottaa, niin ei ole iso sijoitus ostaa ebaysta halvin mahdollinen pitkä reuhka ja leikellä sitä harjoituskappaleena. Netti on myös täynnä videoita hiusten leikkaamisesta, ja vaikka kaikkia vinkkejä ei voi suoraan soveltaakaan peruukkeihin, voi niistä kuitenkin jotain kikkoja hyvinkin löytää. Erityisesti ohennuksen kanssa oleellista on muistaa leikellä myös alempia kerroksia eikä aina vain päällimmäisiä kuituja. 


Ilona

No comments:

Post a Comment

murheita, ideoita, ahdistuksen aiheita? antaapi kuulua vaan.